Your browser does not support JavaScript! Waarom u uw kat moet laten inenten | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Waarom u uw kat moet laten inenten


Vorige week bespraken we waarom het belangrijk is om uw hond te laten vaccineren, deze week is het dus aan onze kattenvriendjes!

Het aantal katten dat gevaccineerd wordt, is gedaald met 7%: in 2011 werd 72% van de katten in het VK gevaccineerd, in 2017 was dat nog maar 65% en slechts 65% krijgt hun jaarlijkse herhaling.

Dus, waarom moet u uw kat laten vaccineren? Daar is een simpele reden voor. Hier is een overzicht van alle nare ziektes die uw kat kan oplopen als hij/zij niet gevaccineerd is.

1) Niesziekte

Ja, mensen krijgen ook griep, en het is correct om ons erop te wijzen dat we enkel zeer kwetsbare personen inenten. De types griep die katten kunnen oplopen zijn wel veel erger en kunnen hun levenskwaliteit ernstig aantasten op lange termijn.

De niesziekte wordt voornamelijk verspreid via direct contact met speeksel, of door tranende ogen of een loopneus. Maar het kan ook evengoed worden verspreid via beddegoed en voederkommen in gemeenschappelijke ruimtes. Een zwangere kat die besmet is kan het virus ook doorgeven aan haar ongeboren kittens als ze niet gevaccineerd is.

Wat zijn de symptomen?

Net zoals u zou verwachten: niezen, tranende ogen & een loopneus, koorts, geen eetlust, kwijlen en mogelijk ook zweren in de mond (bij het Calicivirus).
Bij ernstige gevallen kan uw kat een longontsteking krijgen.

Wat kan u doen?

Zoals gewoonlijk is er geen remedie, enkel een vaccinatie kan de ziekte voorkomen. Als uw kitten besmet raakt, kan hij/zij helaas nog steeds sterven, ook bij de beste ondersteunende behandeling.

2) Kattenziekte of Feline Parvovirus (FPV):

FPV valt de darmen van uw kat aan en kan gemakkelijk doorgegeven worden via besmette urine of stoelgang. Ongevaccineerde moeders kunnen het virus ook doorgeven aan hun kittens, wat betekent dat die ofwel dood geboren worden, blind zijn of lijden aan cerebellaire hypoplasie (een aandoening waarbij het achterste gedeelte van de hersenen niet volgroeid is en tremoren en slechte coördinatie veroorzaakt).

Wat zijn de symptomen?

Koorts, overgeven, bloederige diarree, verminderde eetlust, lusteloosheid en in sommige gevallen beroertes.

Wat kan u doen?

Er is geen genezing mogelijk, enkel symptomatische behandeling. Daarom is het dus belangrijk om te vaccineren.

3) Feline Leukemie Virus (FeLV)

Dit is een bijzonder vervelend virus dat kanker kan veroorzaken zoals lymfomen of leukemie. Het verspreidt zich via besmet speeksel, stoelgang, urine en moedermelk van de kat. Helaas is het zeer waarschijnlijk dat u uw kat binnen 3 tot 4 jaar zal moeten afgeven als hij/zij dit virus oploopt.

Wat zijn de symptomen?

Deze ziekte sluimert en zorgt ervoor dat uw kat meer moeite heeft om infecties en andere ziektes te bestrijden. Het tast het immuunsysteem aan waardoor het vooral de secundaire infecties zijn die uw kat schade kunnen berokkenen.

Wat kan u doen?

Vaccineren is de beste manier om het te voorkomen. Als uw kat toch FeLV oploopt, kan uw dierenarts helpen om uw kat gezond te houden. U op uw beurt kunt uw kat regelmatig laten behandelen tegen vlooien en wormen, twee keer naar de dierenarts gaan en hen een geschikt dieet voorschotelen. U houdt ook best uw kat binnen, zodat ze het virus niet kunnen doorgeven.

Algemeen advies over vaccinaties:

  1. Gewoon doen! Kittens kunnen gevaccineerd worden vanaf 9 of 10 weken oud.
  2. Zorg ervoor dat ze hun herhaling krijgen (2 tot 4 weken na hun eerste inenting).
  3. Hou alle kittens binnen voor 2 weken nadat ze hun tweede herhaling hebben gekregen om te verzekeren dat ze volledig beschermd zijn voor ze de wijde wereld intrekken!
  4. Uw huisdier zal ook volledig onderzocht worden als ze om hun vaccinaties komen. Zo kan u allerlei andere dingen te weten komen (goede en slechte) waar u zich bewust van moet zijn.

 

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal