Your browser does not support JavaScript! Waarom we meer zouden moeten voorlezen aan honden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Waarom we meer zouden moeten voorlezen aan honden


Naarmate september nadert, krijgen we bij MedicAnimal het terug-naar-school-gevoel. Het seizoen dat de meesten van ons associëren met oncomfortabele nieuwe schoenen en een heleboel nieuwe schrijfwaren.

Eerst dachten we dat het nieuwe schooljaar niet veel te maken had met huisdieren, maar bij nader inzien spelen gezelschapsdieren een belangrijke en verrassende rol in het onderwijs.

Verscheidene liefdadigheidsinstellingen hebben projecten op poten gezet waar leesplezier en gezelschap van hondne gecombineerd wordt. Een situatie die voordelen biedt voor zowel het kind als de hond. Voor velen (zowel volwassenen als jongeren) is luidop leren lezen een stresserende en intimiderede ervaring waardoor veel mensen er hun leven lang een hekel aan krijgen. De Bark & Read Foundation uit het VK (gefinancierd door de Kennel Club Charitable Trust) brengt honden naar de klas zodat de leerlingen aan hen kunnen voorlezen. De kinderen krijgen zo meer zelfvertrouwen doordat ze luidop kunnen lezen voor een knuffelige luisteraar die hen niet veroordeelt. De onvoorwaardelijke warmte van een hond helpt blijkbaar perfect tegen zenuwen om een bijzonder moeilijk woord te moeten voorlezen.

Het Amerikaanse brein achter het Shelter Buddies Program hebben ook een fantastische manier gevonden om deze samenwerking waardevol te maken voor beide partijen. Zij hadden het idee om kinderen te laten voorlezen aan de eenzame of verlegen huisdieren in dierenasielen. Dit helpt het kind niet alleen om zijn/haar leesvaardigheid te verbeteren met behulp van een schattige kompaan, het helpt ook om de dieren socialer te maken en hun stress te verlagen. De kinderen die op bezoek komen krijgen infosessies voor ze aankomen in het asiel, zodat ze meer inzicht krijgen in de situatie van verlaten honden. Zo beseffen ze hoeveel hun rustige interactie voor de dieren kan betekenen. Dit is een fantastische manier om meer bewustzijn te creëren en verhoogt ook de kans dat de volgende generatie meer zal nadenken voor ze een huisdier in huis halen en zich engageren om zo lang voor een puppy of kitten te zorgen. En wie weet, misschien willen ze later wel een asielhond adopteren als ze oud genoeg zijn om een eigen familie te beginnen!

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal