Your browser does not support JavaScript! Waarom ziet uw hond u zo graag? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Waarom ziet uw hond u zo graag?


We hebben een mogelijke genetische verklaring voor het feit waarom honden zo sociaal zijn tegenover mensen in vergelijking met andere gedomesticeerde soorten.

Onderzoekers van de universiteit van Princeton hebben zeer recent een intercollegiaal getoetste studie gepubliceerd in een uitgave van de Science Advances. Die studie toont aan dat gedomesticeerde honden specifieke genetische inserties (ook wel 'transposonen' genoemd) hebben in beide kopieën (1 van elke ouder) van chromosoom 6 in hetzelfde gebied als bij mensen met het syndroom van Williams. Sommige van deze inserties komen enkel voor bij honden en niet bij wolven. Hierdoor konden onderzoekers concluderen dat honden meer mensgericht gedrag vertonen en meer tijd doorbrengen in de buurt van mensen dan wolven.

Er wordt gedacht dat ditzelfde gebied bij mensen heel sterk gelinkt is aan sociaal gedrag tegenover anderen. Mensen die lijden aan het syndroom van Williams, een genetische afwijking veroorzaakt door een deletie van chromosomen, zijn meestal erg sociaal en spraakzaam, ondanks andere ontwikkelings- en leerproblemen.

De resultaten van deze studie lijken aan te tonen dat honden vriendelijk, liefdevol en sociaal zijn naar mensen toe door een genetische basis. Fascinerend, toch?

Er werd altijd verondersteld dat de overgang van wolf naar gedomesticeerde hond er is gekomen omdat wij deze 'vroege honden' uitkozen om hun specifieke cognitieve eigenschappen (zoals in staat zijn om te reageren op stemcommando's en gebaren) maar deze resultaten suggereren dat het tegenovergestelde waar kan zijn en dat de sociale honden ons gekozen hebben! Door hun neiging om menselijk gezelschap en fysiek contact op te zoeken (vermoedelijk voor hun mentale gezondheid) waren zij degene die we uitkozen om te fokken. Als deze honden gescheiden gehouden werden van hun wildere wolfgenoten en enkel paarden met net zo vriendelijke honden uit het kamp, dan verklaart dit waarom deze karaktertrek uitvergroot werd doorheen de tijd. Deze progressie van de afgelopen 15 000 jaar zou de reden kunnen zijn waarom honden onze beste vrienden zijn!

Ik hoor een collectieve 'we wisten dat al langer' van zoveel baasjes die al wisten dat onze harige hondenvrienden meer in hun mars hadden! Geef uw hond nu maar een dikke knuffel en bedank hen, ze hebben het verdiend.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal