Your browser does not support JavaScript! Wat u moet weten over de huid van uw huisdier | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Wat u moet weten over de huid van uw huisdier

5 verbazingwekkende dingen over de huid van huisdieren

- De vacht van honden kan tot 600 haren per centimeter bevatten, terwijl de vacht van katten tot 1600 haren per vierkante centimeter kan bevatten.

- Elke +- 22 dagen wordt de huid van uw hond vernieuwd.

- De huid van honden en katten heeft de neiging om pH-neutraal te zijn in vergelijking met de menselijke huid, die licht zuur is. Veelvuldig wassen van uw huisdier met menselijke shampoo kan leiden tot een te droge en jeukende huid. Dit is waarom je een specifieke shampoo voor uw hond of kat moet gebruiken.

- Er zijn 3 groepen bacteriën die kunnen voorkomen op de huid van uw huisdier zonder dat ze problemen of huidziekten veroorzaken. “Residente bacteriën” kunnen in verschillende delen van de huid worden vastgesteld, “transiënte organismen” worden afgezet op de huid en wonen er voor een korte tijd en “nomaden” profiteren van veranderingen in de huid, ze groeien tot grote kolonies waarna ze weer vertrekken.

- Honden en katten verharen volgens een mozaïek patroon. De piek van het verharen, vindt plaats in het voorjaar en de herfst. De periode van actieve haargroei wordt de anagene fase genoemd en de periode waarin de haarfollikel in rust is, wordt de telogene fase genoemd. Aan het einde van deze periode valt het haartje uit.

Het verliezen van haar

Het maakt niet uit hoe geliefd een huisdier is, hun vermogen om haar te verliezen veroorzaakt vaak tandengeknars bij de persoon die mag stofzuigen. Het afstoten van haar is een natuurlijk proces omdat elk haar maar een korte levensduur heeft. Oude haren worden vervangen door nieuwe haren in een mozaïek patroon en de rui wordt beïnvloed door de lengte van de dag en de temperatuur. Honden verharen het meeste in de lente en de herfst. Genetica, hormonen en andere factoren, zoals stress, spelen ook een grote rol bij verharingscyclus. Het verwijderen van de oude haren door borstelen is nog steeds de beste strategie, als het gaat om te voorkomen dat de haren naar alle hoeken van het huis gaan. De Furminator is een geweldig hulpmiddel voor het verwijderen van losse haren!

Voer en het verliezen van haar

Voeding van slechte kwaliteit kan een oorzaak zijn van stress en dus ook van haaruitval. Als uw hond of kat veel haar verliest, kan je proberen om voer te geven van een betere kwaliteit. Er is geen twijfel mogelijk dat een betere voeding een grote bijdrage levert aan de algehele gezondheid van uw huisdier. Sommige huisdieren hebben meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen dan andere. Dit kan komen door het ras, de levensfase en de manier van leven. Een dieet dat normaal gesproken voldoende zou zijn onder normale omstandigheden, kan misschien, zo nu en dan, niet geschikt zijn voor een bepaald individu. In sommige gevallen helpt een voedingssupplement. Vraag altijd uw dierenarts om advies voordat u voedingssupplementen toevoegt aan het dieet van uw huisdier. Dit om te voorkomen dat u overtollige nutriënten geeft aan uw huisdier. Sommige huisdiereigenaren vinden dat ze minder eiwitten moeten geven, vooral bij honden. Eiwit is een echter een onderschatte voedingsstof als het gaat om de huid en vacht. Ongeveer een derde van het eiwit is nodig om de huid en vacht in goede conditie te houden.

Vetzuren en de huid van uw hond of kat

Olie kan nuttig zijn bij fijne huidschilfers, vooral wanneer deze veroorzaakt worden door een relatief of absoluut tekort aan essentiële vetzuren. Een absoluut gebrek betekent dat het dier niet genoeg binnen krijgt, een relatief tekort wordt veroorzaakt doordat een huisdier niet genoeg olie kan opnemen, hoewel er theoretisch voldoende in de voeding zit. Droge diëten hebben de neiging om minder vetten en oliën te bevatten dan ingeblikt voedsel en als ze verkeerd worden opgeslagen - te lang of in een warme of vochtige omgeving - kan het gehalte vetzuren verminderen. Welk type olie kan nuttig zijn? Visolie en lijnzaadolie kunnen bruikbaar zijn voor huid en vacht. Vetzuren kunnen ten goede komen voor honden of katten met bepaalde huidaandoeningen. Dit heeft geleid tot opkomen van voedingssupplementen met bernagie-olie en teunisbloemolie. Sommige deskundigen zijn van mening dat bepaalde supplementen in hoge doses gegeven moeten worden om huidproblemen te voorkomen, zoals de allergische huidziekte atopie, maar volg altijd het advies van uw dierenarts. Hoewel het duidelijk is dat sommige dieren met huidproblemen kunnen profiteren van deze oliën, is men het nog niet eens over de vraag of deze eigenlijk gunstig zijn voor de huid van gezonde volwassen huisdieren die al genoeg essentiële vetzuren krijgen via de voeding.

Huidproblemen bij honden en katten

Huidproblemen komen vaak voor bij honden en katten, maar soms kan het moeilijk zijn om de oorzaak te vinden. Er wordt gesuggereerd dat maar liefst 90% van de huidproblemen bij katten en honden kan worden geassocieerd met vlooien, of zelfs door vlooien kan worden veroorzaakt. Een groot deel van de levenscyclus van de vlo vindt plaats op afstand van uw huisdier en gewoon het springen op en het bijten in uw huidier is al genoeg om een reactie op gang te brengen. Dat betekent dat je misschien niet altijd vlooien ziet op je huisdier, maar het kan nog steeds leiden tot huidproblemen. Een goede eerste stap is om uw huisdier te behandelen voor vlooien met behulp van een effectief product geschikt voor het soort huisdier. Kom NOOIT in de verleiding om vlooienbehandingen voor honden op katten te gebruiken. Zorg ervoor dat elk product wordt gebruikt zoals voorgeschreven en gebruikt wordt in aanbevolen hoeveelheid (dit is meestal maandelijks voor spot-ons, maar kijk altijd naar de bijsluiter). Dierenartsen kunnen een aantal basis diagnostische tests uitvoeren wanneer zij een huidprobleem constateren. Afschrapen van het huidoppervlak en borstelen zijn efficiënt om parasieten, eieren of vlooienuitwerpselen te vinden. Plukken haar kunnen laten zien of er schade is aan het haar is en of dit veroorzaakt werd door krabben. Andere oorzaken van huidaandoeningen omvatten allergieën, bacteriële en schimmelinfecties en mijten zoals schurft. Sommige van deze oorzaken kunnen zeer ernstig zijn en leiden tot veel ongemak of kunnen zelfs worden overgedragen naar de eigenaars. Het is dus altijd verstandig om in een vroeg stadium advies in te winnen van uw dierenarts.