Your browser does not support JavaScript! Zorg dat ouderen hun huisdieren kunnen behouden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Zorg dat ouderen hun huisdieren kunnen behouden

Wij vinden dat elke verantwoordelijke huisdiereigenaar het recht heeft om zijn hond of kat te behouden, op voorwaarde dat adequaat kan worden gezorgd voor zijn behoeften (vrij van honger, dorst, ongemak, ziekte, angst en stress en de vrijheid om normaal gedrag te vertonen).

In het Verenigd Koninkrijk is dit echter momenteel niet het geval en worden elk jaar naar schatting 140.000 ouderen gedwongen hun huisdieren op te geven wanneer ze naar aanleunwoningen of verzorgingstehuizen verhuizen, hetzij als gevolg van:

• een beleid dat geen huisdieren toestaat

• een beleid dat beweert dat 'huisdieren welkom zijn', maar wat in feite een inwonend huisdier of een aquarium inhoudt

• Gevallen zoals Bob, een hartverscheurend verhaal in Schotland waar nieuwe managers of verhuurders snel een huisdiervriendelijk beleid terugdraaiden

Deze scheidingen veroorzaken niet alleen onnoemelijke trauma's voor oudere eigenaars, maar dragen ook bij aan de epidemische proporties van zwerfdieren in het Verenigd Koninkrijk. Als een oudere geen vriend of familielid heeft die hun huisdier kan overnemen, dan zal dit dier ofwel moeten worden herplaatst door een toch al pijnlijk overbelaste liefdadigheidsinstelling of in duizenden tragische gevallen moeten worden ingeslapen.

Voor Bob is zijn geliefde hond Darkie zijn beste vriend en metgezel met wie hij dierbare herinneringen aan zijn vrouw deelt, die een paar jaar geleden aan een ziekte was overleden. Toen hij naar zijn huidige onderkomen verhuisde, was overeengekomen dat Darkie bij hem kon blijven, nu dringt het nieuwe management echter aan dat de hond weg moet. Lees hier meer over hun situatie: https://www.facebook.com/helpbobsdog/

Misschien bent u vertrouwd met het verhaal van Bob of kent u iemand zoals Bob, gedwongen om een geliefd huisdier op te geven na een verhuizing naar een verzorgingshuis of aanleunwoning. Helaas is dit een pijnlijk bekend scenario voor dierenartsen.

We spraken met Elizabeth Ormerod, dierenarts en directeur van SCAS (Society for Companion Animal Studies), die vele jaren van haar werkzame leven heeft gewijd aan de studie van gezelschapsdieren en de voordelen die dierenrelaties aan kwetsbare mensen brengen. Ze vertelde ons dat het een schrijnende tegenstelling is dat mensen die het grootste voordeel ontvangen van huisdieren gedwongen worden ze op te geven. De voordelen van dierlijk gezelschap voor ouderen zijn uitgebreid, maar zijn onder meer:

• Verminderde eenzaamheid en depressie

• Lager cholesterolgehalte en bloeddruk en verminderde hartaanvalrisico's

• Minder kleine kwaaltjes zoals hoesten en verkoudheid

• Verhoogde eigenwaarde en socialisatie

Het Verenigd Koninkrijk moet het voorbeeld volgen van andere landen die wetten hebben die het eigendom van gezelschapsdieren in een huurwoning of aanleunwoning beschermen. Toon uw steun door het ondertekenen van de petitie om Bob zijn hond te laten behouden en doe mee met onze strijd om dat wat zoveel andere mensen overkomt tegen te houden.

Onderteken

Doneer