Your browser does not support JavaScript! Zorg voor de oren van uw hond | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Zorg voor de oren van uw hond


Honden maken hun oren vaak nat in tal van situaties. Of ze nu in een stinkende vijver springen, in de golven spelen of thuis een goed bad krijgen (waarschijnlijk omdat ze vol met modder en vuil hangen).

In het algemeen zijn er 2 types oren; oren die omhoogsteken zoals bij een Duitse herder of een terriër, of slappe oren zoals bij spaniels en bloedhonden. Beide types zijn vatbaar voor infecties, toch is de slappe variant nog iets gevoeliger. Dit is omdat ze de ingang van het oorkanaal blokkeren wat resulteert in hogere temperaturen en vochtophoping... de twee dingen waar gist en bacteriën van houden.

Mensenoren hebben enkel een horizontaal kanaal dat tot aan het trommelvlies loopt. Hondneoren daarentegen hebben zowel een verticaal als een horizontaal kanaal met een hoek van 45 graden. Oorgruis, oorsmeer en brij kunnen vastgeraken wat kan leiden tot ontstekingen en uiteindelijk fibrotische vernauwingen. Dit betekent ook dat er geen externe "lucht" meer binnenkomt in het horizontale kanaal, wat al snel kan leiden tot chronische infecties van het middenoor en het binnenoor.

Als uw hond een infectie oploopt zijn dit de voornaamste symptomen: schudden met hun hoofd, krabben, een vieze geur en zelfs vochtverlies. Als u een van bovenstaande symptomen opmerkt, ga dan onmiddellijk naar uw dierenarts.

Dus, hoe kan u deze infecties voorkomen? Dat is zeer eenvoudig: droog de oren van uw huisdier grondig elke keer ze nat worden en kuis ze om de twee maanden uit.

Hoe droog en reinig ik de oren van mijn hond?

- Gebruik een handdoek om de buitenkant van het oor af te drogen

- Gebruik een wattenschijfje (iets groter dan het oorkanaal) om de binnenkant van de oorflap schoon te maken, beginnend bij de uitgang van het oorkanaal en werk naar boven. Gebruik wat oorreiniger op het wattenschijfje, maar doordrenk het niet.

- Til het oor zachtjes naar omhoog terwijl u dit doet (dit maakt de 'bocht' recht) Duw nooit iets in het oor en gebruik geen wattenstaafjes.

- Druppel 2 of 3 druppels oorreiniger in het oorkanaal eenmaal het oor is schoongemaakt en laat het naar beneden zakken. Oefen dan zachte maar stevige druk uit rond de oorbasis om het goed te mengen (u zou een zompig geluid moetne horen). Gebruik een wattenschijfje om overbodig vocht te verwijderen. Als uw hond enig teken van pijn vertoont tijdens deze stap (of ervoor) dan kan dat wijzen op het begin van een oorinfectie.

Voorkomen is in dit geval beter dan genezen (zoals in de meeste situaties). Als u ervoor zorgt dat de oren van uw hond grondig afgedroogd worden na elke natte uitstap en als u om de 2 maand een reiniging uitvoert dan is de kans klein dat uw huisdier ooit problemen krijgt; als ze dat wel doen dan zal u het snel opmerken en kan uw dierenarts het behandelen.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal