Your browser does not support JavaScript! Zwarte kattendag | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Zwarte kattendag


Onlangs was het Zwarte kattendag, en halloween komt ook steeds dichterbij.

Er zijn verschillende mysterieuze redenen waarom er veel links zijn tussen zwarte katten en het bovennatuurlijke: heksen, demonen, slechte voortekenen, bijgeloof en allerlei andere ongewone fenomenen. Door de mengelmoes van halfvergeten wereldwijde tradities is het het zelfs niet helemaal duidelijk of het u net geluk of ongeluk brengt als een zwarte kat uw pad kruist. Het is ook een beetje raar om hier waarde aan te hechten in een wereld waar mensen niet geloven in dieren en objecten die dienen als kosmische tekenen van geluk of ongeluk.

Alhoewel de meeste mensen niet langer geloven dat er iets vreemd aan de hand is met zwarte katten, duurt het langer voor monochrome dieren een permanente thuis vinden. Cats Protection rapporteerde in 2017 dat het voor zwarte katten 13% langer duurt om een nieuwe thuis te vinden en hetzelfde geldt blijkbaar voor zwarte honden (het betwiste Zwarte hondensyndroom).

Wat is er hier aan de hand? Blijkbaar denken sommige baasjes dat zwarte honden en katten minder lief of zelfs agressiever zijn dan dieren met een lichte vacht. Dit vooroordeel kan veroorzaakt worden door hun imago in boeken, films, etc (is er in Harry Potter geen grote zwarte hond waarvan we denken dat hij de slechterik is, terwijl hij dat eigenlijk niet is?). Er is, uiteraard, geen enkel bewijs dat de look van een dier aangeeft wat voor persoonlijkheid hij/zij heeft en iedereen in het bezit van een zwarte hond, kat, konijn, cavia, vis of rat zal u vertellen dat ze net zo liefdevol en vol met humor zijn als hun niet-zwarte soortgenoten.

Het tweede vooroordeel verbaast ons nog meer: nieuwe baasjes vinden monochrome katten of honden niet even mooi of fotogeniek als gekleurde dieren (we zijn tenslotte de sociale mediageneratie die enkel waarde hecht aa dingen die we kunnen fotograferen). Wij vinden zwarte honden en katten mooi, elegant, gesofisticeerd en heel erg leuk. Wat belangrijker is, we denken vooral dat dit helemaal niks uitmaakt.

Het doel van Zwarte Kattendag is om mensen te laten weten dat zwarte dieren veel minder vlug een nieuwe thuis vinden en om dit fenomeen de wereld uit te helpen. Wij gaan volledig akkoord! Een huisdier zou een nieuwe thuis moeten krijgen op basis van zijn/haar compatibiliteit met u en uw vermogen om hen te geven wat ze nodig hebben (veel knuffels of een grote tuin) en ook wat u nodig heeft van hen (veel knuffels of gezelschap voor uw vroege ochtendjog). Help ons om zwarte katten, honden en anders gekleurde dieren te apprecieren, want, wat maakt het uit?!

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal