Your browser does not support JavaScript! Moet ik mijn huisidier een bad geven? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

We willen alleen het beste voor onze katten en honden. Geweldige voeding, lichaamsbeweging, spelen en rusten. Maar als het gaat om wassen, is het echt nodig? En moeten we onze huisdieren vaak wassen?

Je Hond Baden

Als het tijd is om je dier in bad te zetten, denk dan hieraan…

  • De frequentie hangt af van hun persoonlijkheid, haartype en, uiteindelijk, hoe vies ze worden. Eén keer per maand in bad gaan, is over het algemeen goed, maar je kunt dit aanpassen aan de behoeften van je hond.

  • Was ze nooit te veel (meer dan één keer per week), want dit zal de natuurlijke oliën van de huid van uw hond doen verdwijnen en kan er ook voor zorgen dat uitwendige vlooien- en tekenbehandelingen minder effectief zijn. Als uw hond een huidaandoening heeft, vraag uw dierenarts dan hoe vaak u hem zou moeten baden.

  • Kies een plaats die ruim genoeg en comfortabel is, zoals een badkuip of een plek in uw tuin. Verzamel al je benodigdheden voordat je begint: een borstel, een handdoek en wat hondenshampoo. Het is belangrijk om geen shampoo voor mensen te gebruiken, omdat pH-waardes van onze huid nogal verschillen.

  • Een goede borstelbeurt vooraf zal uw hond helpen zich te ontspannen en zal een deel van het losse haar en vuil verwijderen.

  • Water moet warm zijn, niet heet. Gebruik een rustige stem en blijf kalm. Het doel is dat onze hond begrijpt dat dit een activiteit is waarvan zij kunnen genieten.

Je Kat Baden

Onze kattenvrienden staan niet bekend om hun liefde voor water! Gelukkig voor hen, zijn ze experts in het verzorgen van zichzelf.

  • Eén of twee baden per jaar kunnen voldoende zijn en in sommige gevallen hoeft baden niet eens nodig te zijn. Stel jezelf de vraag: gaat je kat veel buiten? Is hun vacht mat en vettig? Slaapt ze dichtbij je gezicht? Al deze antwoorden kunnen helpen bepalen of uw kat schoon genoeg is.

  • Persoonlijkheid is een andere belangrijke factor, omdat katten gemakkelijk onrustig worden van water. Daarom is het ideaal om katten te laten baden al vanaf ze nog klein zijn. Als de stress van een bad niet opweegt tegen hoe schoon ze zich achteraf voelen, kan alleen borstelen het antwoord zijn.

  • Net als bij honden, zal vooraf borstelen losse haren en knopen verwijderen en hen helpen ontspannen voor het bad. Voorzie een handdoek, een fles kattenshampoo en - indien nodig voor het ontwarren - een kattenconditioner. U kunt ook een rubberen mat of handdoek op uw badkuip (of ander gekozen oppervlak) plaatsen om uitglijden te voorkomen.

  • Als u uw kat wast, vermijd dan in elk geval het gezicht, maar gebruik in plaats daarvan een vochtige doek. En als de douchekop te eng voor ze is, gebruik dan een kan of bekertje. Probeer ze rustig te houden door zachtjes op ze in te spreken.

Kort gezegd: badtijd zou een aangename ervaring moeten zijn die aangepast is aan het dier. Hoe vroeger in het leven van je harige vriend je start met dit ritueel, hoe makkelijker het zal worden.