Your browser does not support JavaScript! Tekenen dat je huisdier een bad kan gebruiken | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Onze harige vrienden kunnen verrassend goed zichzelf schoon houden. Katten in het bijzonder kunnen heel nauwgezet zijn in hun wasgewoonten! Er zijn echter momenten waarop huisdieren duidelijk een keertje gewassen zouden moeten worden.

Er zijn geen strikte of simpele regels over hoe vaak het nodig is om uw kat of hond een bad te geven, dus laten we eens kijken naar de tekenen die kunnen aangeven dat het dringend nodig is om ze even te laten weken.

Uw huisdier heeft roos of een vettige vacht

Roos is een lelijke huidaandoening die een droge, schilferige huid veroorzaakt. Het komt zowel bij mensen als bij dieren voor en het kan worden veroorzaakt door een infectie van de huid of door hun voeding. Baden kan helpen om roos te kalmeren, maar een bezoek aan de dierenarts zou bovenaan de lijst moeten staan. Zij zullen in staat zijn om de oorzaak te vinden en om een geschikte shampoo aan te bevelen .

Huisdieren met vettige vacht moeten ook vaker baden omdat de olieachtige laag gemakkelijk vuil aantrekt, wat resulteert in een matte vacht.

Uw hond heeft dat 'hondengeurtje'

Onze hondenvrienden hebben een natuurlijke geur waar de meeste hondenbezitters gewend aan zijn en waar ze perfect mee kunnen leven. Een ongewoon sterke ‘hondengeur’ moet altijd worden gecontroleerd door een dierenarts.

De gemiddelde hond zal je om de paar maanden moeten wassen, maar de frequentie is altijd afhankelijk van factoren zoals hun vacht-type en levensgewoonten. Honden die elke dag buiten spelen in de modder, zullen vaker moeten baden dan minder actieve honden. Langharige rassen hebben ook meer onderhoud nodig. Doe uw hond echter niet meer dan één keer per week in bad, omdat dit hun huid en vacht kan uitdrogen.

Uw kat kan zichzelf niet goed verzorgen

Katten zijn deskundige trimmers die voortdurend likken om zichzelf schoon te maken. Maar als de vacht van uw kat er plots onverzorgd begint uit te zien, is het belangrijk om te kijken hoe dit komt.

Vaak gaan katten zich minder verzorgen wanneer een gezondheidsprobleem hen het belet. Het kan zijn dat uw kat een beetje overgewicht heeft en zichzelf niet effectief kan wassen, of dat pijnlijke gewrichten het hen moeilijk makt. Wanneer dit gebeurt, borstel dan uw kat elke dag en geeft haar af en toe een bad (als ze dit toelaat!) Het zal helpen om haar vacht schoon en gezond te houden. Omdat honden meer vatbaar zijn voor vuil, zult u merken dat borstelen en vochtige doekjes genoeg kunnen zijn voor uw kat.

Uw huisdier heeft vlooien, teken of mijten

Als u vlooien, teken of mijten hebt gevonden in de vacht van uw huisdier, kan een bad en de juiste shampoo helpen om de parasieten weg te wassen en hun jeukende huid te kalmeren. Praat met uw dierenarts voor advies over het juiste product, en vooral: zorg ervoor dat je bovenop de vlooien- en tekenbehandeling van je huisdier zit!

Elke hond en kat moeten het hele jaar door vlooien- en tekenpreventie hebben - vooral als ze gevoelig zijn voor huidallergieën. Dit brengt ons bij het volgende punt ...

Uw huisdier heeft last van allergieën

Huidallergieën komen vaak voor bij katten en honden. Ze verschijnen meestal wanneer er een reactie is op iets waarmee ze in contact komen, zoals vlooienbeten, op een ingrediënt in hun voedsel of op een omgevingstrigger (pollen is een vaak voorkomende).

Een goede badroutine kan helpen om hun huidproblemen te verzachten en te beheersen. Om erachter te komen wat de trigger is, bespreek je dit best met uw dierenarts. Zij kunnen ook advies geven over de beste behandeling of shampoo. Bijvoorbeeld kunnen zij een hypoallergene of havermout shampoo aanraden: twee populaire producten vvor huisdieren met een gevoelige, droge of jeukende huid.

En over shampoos gesproken: gebruik er altijd ééntje ​​die speciaal gemaakt is voor huisdieren. Dit is omdat de menselijke shampoos een andere pH-waarde hebben en vaak gebruik maken van ingrediënten die de huid van uw huisdier kunnen irriteren.

Heeft u een aantal extra tips nodig over hoe u uw hond of kat in bad moet doen? Dit artikel legt het stap voor stap uit.