Your browser does not support JavaScript! Vaak voorkomende gedragsproblemen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Bijten, kauwen, blaffen en krabben zijn allemaal natuurlijk gedrag voor huisdieren, maar als dit vervelend wordt, moeten we de oorzaak begrijpen om het te kunnen oplossen. Er is een reden waarom uw harige vriend zich een beetje gek gedraagt, dus laten we het uitzoeken.

Voordat we ingaan op het onderwerp, is het belangrijk om te zeggen dat elk plotseling angstig of agressief gedrag moet worden gecontroleerd door een dierenarts, omdat uw huisdier pijn kan hebben. En aangezien dieren niet kunnen praten over wat hen dwars zit, is het essentieel dat we begrip proberen te tonen.

Blaffen als een gek

Honden blaffen om met ons en hun soortgenoten te communiceren. Blaffen kan van alles aangeven, van geluk tot nieuwsgierigheid. Dus de postbode kan uw hond doen afgaan, of hij gaat helemaal los wanneer de deurbel gaat. Dit is normaal - het is gewoon hoe uw hondvriend gasten begroet. Overmatig geblaf treedt echter op bij honden die vaak lang alleen worden gelaten, niet voldoende bewegen of angstig zijn.

Op dezelfde manier zien we kauwen, krabben en graven vaak als honden zich vervelen en gefrustreerd raken. Het is hun manier om bezig te blijven.

Neem even de tijd om te kijken of één van die scenario's bekend voorkomt, omdat het achterhalen van de oorzaak u kan helpen om naar een oplossing toe te werken. Misschien heeft uw hond meer frequente wandelingen nodig om die overtollige energie te verbruiken, of een beetje nieuw speelgoed, een comfortabel bed en de radio om hen te helpen zich minder eenzaam te voelen. Als je urenlang niet op ze kunt passen, kan een hondenuitlater de afleiding bieden die ze nodig hebben.

Wanneer honden gemakkelijk prikkelbaar zijn en op mensen springen, kan gehoorzaamheidstraining een oplossing zijn. Ga naar een gedragstherapeut of neem je puppy mee naar een hondentraining. Deze zijn geweldig om eigenaren te leren omgaan met ongewenst gedrag en uw hond leert commando's te volgen en socialer te worden. Honden worden tenslotte niet geboren met een handleiding over hoe te leven met mensen!

Ten slotte zijn er tal van geweldige producten om honden (en hondenbezitters) te helpen omgaan met stressvolle situaties. Bijvoorbeeld de feromoon-halsbanden, verdampers en tabletten van Adaptil, die allemaal een kalmerend effect hebben en anti-blaf-halsbanden, die het blaffen helpen verminderen.

Straf nooit je hond, omdat dit het probleem alleen maar erger zal maken.

Kattenkrabziekte

Vrijwel elke katteneigenaar zal op enig moment te maken krijgen met krassen in hun meubels, muren of tapijt. Maar voordat je je kat straft omdat hij je bank als trainingskamp gebruikt, begrijp dan dat krabben gezond kattengedrag is. Katten moeten krabben! Ze doen dit om verschillende redenen: hun territorium markeren, hun nagels trimmen en scherp houden, spanning verlichten en hun spieren rekken. Bovendien: krabben voelt gewoon geweldig voor katten!

Maar wat kan je eraan doen? Leidt hun aandacht om richting krabpaal. We raden er ten minste één per kat aan, en deze moet stevig en hoog genoeg zijn (minimaal 90 cm). Plaats ze in de buurt van de slaapplaats van uw kat of in de buurt van de ongewenste krabplekken.

Katten laten hun geur achter op hun krassen, dus je moet alle vlekken van je meubels met water en zeep verwijderen. U kunt dan Feliscratch op de krabpaal van uw kat aanbrengen. Hierdoor komt een geur vrij die vergelijkbaar is met die van henzelf, zodat ze op natuurlijke wijze tot de krabpaal worden aangetrokken.

Andere problemen zijn sproeien en urineren. Onze kattenvrienden sproeien urine om hun territorium te markeren of om een signaal achter te laten voor andere katten. Dit is anders dan het hebben van een dringende of frequente behoefte om te plassen, wat meestal wordt veroorzaakt door een infectie (zoals een blaasontsteking). Vraagt u zich af hoe u ze van elkaar kunt onderscheiden? Wanneer katten urineren, hurken ze; wanneer ze markeren, staan ze op, wiebelen met hun staart en bewegen hun achterpoten van voor naar achter. Vooral katers produceren een sterk prikkelende geur, die moeilijk te missen is.

Regelmatig sproeien in huis kan erop wijzen dat uw kat onrustig is. Ze kunnen zich bedreigd voelen door andere katten of door veranderingen in hun omgeving. Bijvoorbeeld een nieuw huisdier, een nieuwe baby, een gebouw of zelfs een verandering in hun routine.

Na het aandachtig opvolgen van de gewoonten van uw kat en het bevestigen van uw vermoedens, kunt u het volgende proberen:

  • Verwijder urine met zeepsop en desinfectiemiddel. Het plaatsen van een voederbak in de nabijheid kan opnieuw sproeien voorkomen.

  • Katten zijn solitaire dieren en hebben hun eigen plekje nodig om aan de drukte te ontsnappen. Een hoge plaats (zoals een krabpaal) zal hen helpen zich te ontspannen en beschermd te voelen.

  • Feliway-producten helpen katten in stressvolle situaties. Feliway Friends heeft bijvoorbeeld bewezen dat het de spanning kan verminderen tussen katten die samen leven.

  • Voorkom dat vreemde uw huis binnen komen met een SureFlap microchip kattenluik. Dit gebruikt de microchip van uw kat als een elektronische sleutel.

  • Als het sproeien uit de hand loopt of gepaard gaat met agressief gedrag zoals vechten, kan sterilisatie dit helpen verminderen.

Onze ultieme tip? Vergeet niet dat huisdieren, ondanks het kauwen, krabben en urineren, van nature schattig, lief en perfect zijn - op hun eigen manier.