Your browser does not support JavaScript! Zwarte katten! Brengen ze ongeluk of juist geluk? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Zwarte katten brengen geluk – bijgeloof en verhalen over onze favoriete monotone viervoeters

Vorige week was het Halloween en 27 oktober was in het Verenigd Koninkrijk de Nationale Dag van de Zwarte Kat! We willen u eens een simpele vraag stellen: “Brengen zwarte katten geluk of ongeluk?”

In het Verenigd Koninkrijk was de zwarte kat eeuwenlang een symbool van geluk en welvaart. En toch worden deze zachte en aanhankelijke zwarte dieren om onduidelijke redenen vaak over het hoofd gezien dierenasielen, in het voordeel van de meer kleurrijke tijgers en lapjeskatten in naburige verblijven. In een poging om het evenwicht te herstellen, werd de Nationale Dag van de Zwarte Kat gelanceerd, met behulp van de hashtag #blackcatday in een poging om meer mensen naar huis te sturen met een zwarte poes.

Uit onderzoek van de Cats Protection bleek dat de gemiddelde zwarte kat ongeveer 22% langer moet wachten, in vergelijking met de meer kleurrijke tegenhangers, om een definitieve thuis te vinden. Uit de studie bleek dat mensen de valse indruk hebben dat zwarte katten "minder speels en vriendelijk" zouden zijn dan andere katten en in sommige gevallen speelde de associatie met pech en zelfs dat ze niet fotogeniek zouden zijn, een rol.

Bij MedicAnimal, waar we geloven dat schoonheid dieper zit dan enkel de vacht, heeft deze vachtkleur-voorkeur toch wat voorhoofden doen fronsen.

De amerikanisering van Halloween heeft met zich meegebracht dat zwarte katten worden geassocieerd met pech, terwijl ze traditioneel in het Verenigd Koninkrijk een symbool van geluk en fortuin zijn geweest! Dit dateert uit de tijd van de oude Egyptenaren, waar werd aangenomen dat zwarte katten in het huishouden, de gunst van de kat-godin Bastet zou brengen.

Hoewel het tegenwoordig vermengd is met de Amerikaanse folklore, waar zwarte katten worden geassocieerd met heksen en satan, blijven ze in Groot-Brittannië een symbool van geluk en wanneer een zwarte kat je pad kruist, wordt het gezien als een positief voorteken. In vervlogen tijden hielden de vrouwen van matrozen een zwarte kat in huis, in de hoop dat zij in staat zouden zijn om hun invloed aan te wenden om hun echtgenoten te beschermen tegen de zee. Het belang van scheepskatten is bewaard gebleven door de eeuwen heen en is vandaag de dag nog steeds aanwezig. Katten zijn namelijk uitstekende roofdieren voor veel ongedierte zoals muizen en ratten, die destijds op touwen en koorden knaagden op schepen, en in de moderne tijd elektrische bedrading aanvallen. Men geloofde dat als de kat van het schip viel of overboord werd gegooid, het schip zou worden vervloekt!

Blackie van de HMS Prince of Wales is een beroemd voorbeeld van een gelukkige scheepskat en was aanwezig bij alliantiebesprekingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier krijgt hij een aai over de bol van premier Winston Churchill in 1941!

In Schotland, als een onbekende zwarte kat opdook op de veranda van een huis, was het een symbool van geluk voor het huishouden. Zelfs de 18e eeuwse vorst, King Charles I, was bezeten van zijn huisdier, een zwarte kat. Hij beweerde dat als deze ziek zou worden, dat het koninkrijk zou vallen. De legende wil dat na de dood van zijn geliefde zwarte kat, King Charles I extreem bedroefd was en kloeg dat zijn geluk was verdwenen. De volgende dag werd hij gearresteerd en beschuldigd van hoogverraad!

Laten we bovendien eens en voor altijd komaf maken met de associatie van zwarte katten en eenzame oude vrijsters. Ooit werd geloofd dat, als een jonge vrouw een zwarte kat had, ze tal van knappe vrijers zou hebben! Ten slotte werden zwarte katten als huwelijksgeschenk gegeven als symbool van een gelukkig en voorspoedig huwelijk.

Het is schandalig jammer dat zwarte katten voor adoptie over het hoofd worden gezien in het voordeel van andere gekleurde exemplaren. Als u ooit denkt aan het uitbreiden van uw familie met een kat, vergeet dan zeker de prachtige zwarte versies niet. Ze zullen u veel geluk brengen!