Your browser does not support JavaScript! Zwarte Katten Dag | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Halloween komt snel dichterbij, en terwijl we ons voorbereiden op alle spookachtige dingen, kwamen plotseling zwarte katten in ons op: één van onze favoriete wezens en toch één die nog steeds wordt geassocieerd met pech en oude mythen.

Dus waar komt al dit bijgeloof vandaan? Dit gaat terug in de middeleeuwen, toen mensen dachten dat dieren alleen op aarde waren om de mensen te dienen. De onafhankelijke aard van katten daagde deze ideeën uit. Vooral zwarte katten werden beschouwd als het dier van heksen en, in sommige gevallen, de belichaming van de duivel.

Fast-forward naar 2019. Niet alleen zijn deze angsten verleden tijd, maar er zijn zelfs dagen gewijd aan deze pikzwarte lieverdjes, zoals Zwarte Katten Dag op 27 oktober.

In alle eerlijkheid

Er is echter nog veel te doen: statistieken geven aan dat zwarte katten en zwarte honden het minst makkelijk een thuis vinden. Hier, bij MedicAnimal, nodigen we je uit om onnodige en schadelijke mythen te helpen verbannen, zoals zwarte huisdieren zijn minder vriendelijk, tam of mooi (echt niet!). Koningin Victoria had bijvoorbeeld een ebbenhouten kat als harige metgezel, en John Lennon en Winston Churchill ook.

Dus hoe kunnen we helpen? Bewustzijn verspreiden - dat is waar Zwarte Katten Dag over gaat: uitleggen dat alle dieren waardevol en gelijk zijn. Of het nu is door hashtags zoals #blackcatday of #itsnotfur te gebruiken om licht te werpen op hoe deze dieren over het hoofd worden gezien in asielen, of door de sprong te wagen en er ééntje in huis te nemen.

Als u uw huisdierenfamilie wilt uitbreiden, ga even langs uw plaatselijke dierenasiel. Dierenasielen worden overspoeld met zwarte katten en andere minder bevoorrechte huisdieren die op een kans op adoptie wachten. Zoals oudere huisdieren en dieren met speciale behoeften - allemaal liefdevol van aard en wanhopig op zoek naar een thuis.

En als je het geluk hebt al een kleine panter in je leven te hebben, maak van 27 oktober dan een speciale dag! Wees vrijgevig met knuffels, aaitjes en lekkernijen. Het kan trouwens geen kwaad om ze te overladen met speelgoed en snacks helemaal tot aan Halloween - een tijd waarin zwarte katten centraal staan en een van de hoofdrolspelers worden. Je verkleden als een zwarte kat met Halloween? We zien dat als een andere manier om het bewustzijn te verhogen!

Een streepje zwart geluk

Uiteindelijk moeten dagen zoals Zwarte Katten Dag een herinnering zijn aan hoe cruciaal het is om alle dieren te beschermen en hoe we als samenleving meer inclusief, vriendelijk en ruimdenkend worden. In een tijd waarin zoveel diersoorten op het punt van uitsterven staan, denken we na over de rol die mensen spelen bij het verspreiden van positieve verandering door kennis en begrip.

Zoals Sam Watson (kattengedrag en welzijnsexpert bij RSPCA) zei: "We zouden er bij mensen op moeten aandringen om verder te kijken dan het uiterlijk van een dier. Hun vachtkleur maakt geen verschil voor hoeveel liefde ze kunnen geven".