Your browser does not support JavaScript! 4 manieren om een band met je huisdier op te bouwen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

We weten dat de relatie tussen jezelf en je harige vriend best bijzonder is. Niemand kent ze tenslotte zoals jij. En bovendien ben jij hun favoriete mens! Maar zoals bij elke andere relatie kost het een beetje moeite en tijd om die unieke band met je hond of kat te behouden.

Dus of je nu net een puppy in je leven hebt verwelkomd, een oudere kat hebt geadopteerd of gewoon de relatie met je huisdier wilt verbeteren, hier zijn enkele tips voor een langdurige band.

1. Vergeet niet om ze je volledige aandacht te geven

We zijn allemaal schuldig aan het als vanzelfsprekend beschouwen van onze huisdieren. Met het drukke leven van vandaag hebben we soms geen andere keuze dan te multitasken. Maar de volgende keer dat je merkt dat je te veel naar je telefoon kijkt terwijl je die bal gooit, of opgaat in dat tv-programma wanneer je huisdier om een aai op zijn buik vraagt, neem dan even de tijd om echt aanwezig te zijn. Onze huisdieren zijn opmerkzamer dan we soms denken, en net als de goede kleine helderzienden die ze zijn, weten ze precies wanneer ze onze volledige aandacht hebben.

2. Leer de signalen herkennen

Honden en katten kunnen misschien niet over hun gevoelens praten, maar onze katten- en hondenvrienden hebben geen tekort aan persoonlijkheidskenmerken. En door tijd te maken om ze te observeren, kan je je beter afstemmen op wat ze wel of niet leuk vinden.

Dit betekent aandacht besteden aan hun lichaamstaal, de spelletjes die ze leuk vinden en de situaties die hen gestrest kunnen maken.

Dus hoewel je misschien een sterk verlangen hebt om je pas geadopteerde kat een miljoen keer per dag te knuffelen (we kunnen het je niet kwalijk nemen!), is het verstandig om ze een beetje ruimte te geven, vooral terwijl ze zich aanpassen aan je huis. Katten houden van schuilplaatsen, zorg ervoor dat ze genoeg opties hebben (zoals krabpalen en kattengrotten), want dit is een basisbehoefte.

3. Hou een routine aan

Dieren vinden routine aangenaam, dus het is belangrijk om wat structuur te creëren rond de dag van je huisdier, omdat dit hen zal helpen rustig te blijven. Aan de andere kant, als de dagen van je huisdier onvoorspelbaar zijn, is het logisch dat ze verward kunnen raken of zelf onvoorspelbaar kunnen worden.

Een dagelijkse routine rond voeren, verzorgen en wandelen, kan het leven voor jou en je huisdier veel gemakkelijker maken. Maar vergeet niet dat een schema hebben niet betekent dat je de dingen niet af en toe een beetje moet veranderen om je huisdier te verrassen. Dit kan iets eenvoudig zijn als het variëren van hun wandelingen of ze belonen met nieuwe lekkernijen.

4. Leer ze iets nieuws

Mentale stimulatie is cruciaal voor het welzijn van je huisdier en het kan een geweldige manier zijn om jullie band te verbeteren. Dit kan van alles zijn, zoals een nieuwe truc aanleren aan je hond of je kat trainen om een paar basiscommando's te volgen.

Weet je niet waar je moet beginnen? Laat ze werken voor hun eten! Zowel honden als katten worden door voedsel gemotiveerd, dus we kunnen lekkernijen gebruiken als beloning voor het leren van commando's zoals ‘apporteren’, ‘zitten’ of ‘pootje geven’. De sleutel is geduldig zijn, sessies leuk houden (niet langer dan een paar minuten) en veel positieve bekrachtiging gebruiken.

Het gebruik van zowel vocale als visuele tekens werkt het beste. Dus, als je je hond leert om zijn poot te geven, steek dan een lege hand uit met je handpalm naar boven terwijl je het woord 'pootje' zegt. Na verloop van tijd en met veel herhalingm leer je je huisdier de aanwijzing te volgen.

Zoals je kan zien, zijn dit slechts enkele van de manieren waarop je de tijd met je huisdier zinvoller kan maken. Maar omdat elk huisdier anders is, zijn de mogelijkheden eindeloos! Dus als jullie uiteindelijk het meest houden om lekker samen op de bank te kruipen, zijn wij niet degenen die je tegenhouden.