Your browser does not support JavaScript! Waarom chocolade niet goed is voor je huisdier | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

De aantrekkingskracht van chocolade valt niet te ontkennen, maar als het om onze harige vrienden gaat, kan het een reëel risico vormen voor hun gezondheid. Met Pasen, wanneer de kans groter is dat hun zoekende neuzen verleid worden door rondslingerende  chocolade, is het de moeite waard om extra voorzichtig te zijn. Blijf lezen om erachter te komen of het inderdaad giftig is, welke hoeveelheid ernstige problemen kan  veroorzaken en wanneer je een dierenarts moet raadplegen als jouw hond van de zoetigheden gesnoept heeft.

Waarom is chocolade gevaarlijk voor huisdieren?

Hoewel ze maar zelden dodelijk zijn, kunnen de chemicaliën in chocolade onze huisdieren erg ziek maken. Dit komt door theobromine en cafeïne: twee componenten die giftig zijn voor katten en honden. Hoe donkerder de chocolade, hoe hoger de concentratie hiervan. En hoewel je je harige vriend ook geen witte chocolade mag geven (omdat hij vol zit met suiker en vet), zijn de melk en donkere variëteiten veel gevaarlijker.

Afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid kunnen de symptomen variëren van relatief mild (zoals rusteloosheid, diarree of braken) tot ernstig, zoals rillingen en toevallen. Kleinere honden lopen een hoger risico op complicaties, omdat hun lichaamsgewicht lager is.

Andere paasmaaltijden waar ik op moet letten?

Het gedroogde fruit dat in sommige cakes en gebak zit, is zeer giftig voor katten en pups. Zelfs zo dat zelfs een paar rozijnen, krenten, sultanarozijnen of druiven nierfalen kunnen veroorzaken, vooral bij honden.

Sommige lentebloemen zoals narcissen en tulpen kunnen ook zeer giftig zijn voor huisdieren. Houd hier rekening mee als je hond graag in de tuin graaft of op willekeurige dingen kauwt (klinkt bekend?).

Wat moet ik doen als mijn huisdier één van deze dingen heeft gegeten?

Hoewel katten geen zoetekauwen zijn, is de liefde van honden voor snoepgoed bekend! Preventie staat hierbij centraal, dus het is altijd verstandig om chocolade en gedroogd fruit weg te bergen bij nieuwsgierige huisdieren.

Als je hond een paar kleine stukjes chocolade of een beetje van een chocoladekoekje heeft ingeslikt, is het onwaarschijnlijk dat dit schade aanricht. Maar houd ze goed in de gaten voor ongewone tekens.

Voor grotere hoeveelheden chocolade en elke hoeveelheid gedroogd fruit (of de bloembollen die eerder genoemd zijn) kan je huisdier in groter gevaar verkeren, dus we raden aan om meteen een dierenarts te bezoeken. Nogmaals, kleinere honden zijn vatbaarder voor vergiftiging (slechts 25 gram chocolade zou genoeg kunnen zijn om een hond van 20 kg te vergiftigen).

Zijn er huisdiervriendelijke alternatieven?

Heel veel! Katten- en hondensnacks zijn volop aanwezig, en ze zijn net zo lekker voor onze huisdieren (zo niet lekkerder) als menselijke lekkernijen. De ingrediënten in deze snacks zijn zorgvuldig geselecteerd op hun texturen, voedingswaarde en aroma, zodat huisdieren er instinctief tot worden aangetrokken.

Kijk hier voor een grote selectie aan kattenkoekjes en hier voor hondensnoepjes.

En als je je hond een speciale, zelfgemaakte traktatie wilt geven, probeer dan dit recept voor hondenkoekjes:

Hondenkoekjes met Carob-stukjes

Ingrediënten:

  • 1,5 kopje bruin rijstmeel
  • 1,5 kopje havermeel
  • ¾ kopje Carob-stukjes
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 ei
  • ¾ kop water

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 180°C. Meng alle ingrediënten samen in een grote mengkom en gebruik een spatel of grote lepel om het deeg mengen. Ga door tot je een homogeen, stug en droog deeg hebt. Rol uit en vorm kleine koekjes (je kunt koekjesvormen gebruiken om leuke vormen te maken). Leg ze op een bakplaat en bak ze gedurende 20 minuten.

Nu het snoep-gedeelte geregeld is voor het hele gezin (inclusief de harige leden), kan je zonder schuldgevoel aan het feest beginnen. Vrolijk Pasen!