Your browser does not support JavaScript! Kies de juiste voeding | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

De juiste voeding is één van de beste manieren voor huisdierouders om hun harige vrienden gelukkig en gezond te houden. Maar soms kan het onmogelijk lijken om een voeding te vinden die zowel van goede kwaliteit is én die binnen het budget valt.

Daarom geven wij vijf eenvoudige tips om het kiezen van de juiste voeding voor je hond of kat te vergemakkelijken.

Omdat de meeste mensen voor droge voeding kiezen om hun huisdier te voeden (ongeveer 71%), zullen we ons voorlopig enkel richten op droge brokjes. Het heeft namelijk vele voordelen: droge voeding voor huisdieren is zuinig, eenvoudig te doseren en makkelijk op te bergen. Plus, een groot voordeel van droge brokjes is dat het goed is voor de tanden en het tandvlees van je huisdier.

Maar genoeg gepraat! Hier zijn ze dan: vijf eenvoudige stappen voor het kiezen van de perfecte voeding voor huisdieren.

1. Denk aan levensfase en conditie van je huisdier

Fabrikanten van dierenvoeding zijn jarenlang bezig geweest met het onderzoek naar de voedingsbehoeften van katten en honden in de verschillende stadia van hun leven. En de conclusie is dat een optimale voeding specifiek aangepast moet zijn aan elke levensfase van het huisdier.

Zo hebben kittens, puppies en zogende moeders meer calorieën per dag nodig dan een senior kat of hond. Het gehalte aan voedingsstoffen is ook voor elk huisdier verschillend. Er zijn tevens conditie-gebaseerde diëten die speciaal zijn ontwikkeld voor dieren met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes of nierziekte.

Dus de eerste stap is het vinden van een voeding die geschikt is voor de leeftijd van je huisdier. Heeft je huisdier ook een gezondheidsprobleem? Dan kan het de moeite waard zijn om te vragen aan de dierenarts of een conditie-specifieke voeding geschikt kan zijn voor je huisdier.

2. Leer de etiketten lezen

De volgende stap is kwaliteitsvoeding kiezen en dat begint met het leren hoe je de etiketten van de dierenvoeding leest. Net als bij menselijke voeding is de volgorde van de ingrediënten niet willekeurig - alles wordt genoteerd op basis van gewicht.

We zeggen altijd: kies een voeding met een hoog gehalte aan vlees (in principe, iets dat 30% of meer eiwit bevat). Dit betekent dat het eerste ingrediënt in de lijst idealiter vlees is. Indien mogelijk, kies dan een ​​voeding met integraal vlees of vis (kip, kabeljauw, lam, zalm, etc.) en kies geen producten met minder specifieke eiwitbronnen zoals 'vleesmeel' of 'dierlijke bijproducten', vooral als deze het hoofdingredient zijn. Vermijd ook producten die termen bevatten zoals ‘gearomatiseerd’ (bijvoorbeeld "kippenaroma"), want dit betekent meestal dat er helemaal geen vlees in te vinden is.

Een gezond voedsel voor huisdieren zal ook granen, groenten, fruit en soms ook kruiden bevatten.

3. Zoek naar de woorden ‘Compleet’ of ‘Gebalanceerd’

Deze is eenvoudig. Dierenvoeding met het label ‘Compleet’ bevatten alle voedingsstoffen die je huisdier nodig heeft en vormen zo een ‘evenwichtig’ dieet; terwijl ‘complementaire’ of 'aanvullende' voedingsmiddelen moeten worden aangevuld met een ander voedsel. Met dit in het achterhoofd, is het altijd makkelijker om voor een ​​complete voeding te kiezen.

Leuk weetje: Volgens de Pet Food Manufacturers Association, zijn alle "complete" en "uitgebalanceerde" dierenvoedingen zodanig geformuleerd dat ze de 40 voedingsstoffen, die nodig zijn door katten, en de 37 voedingsstoffen, die nodig zijn door honden, bevatten. Dit is de reden waarom dierenvoedingsbedrijven zoveel energie stoppen in het creëren van de best mogelijke voeding voor huisdieren, terwijl ze ervoor zorgen dat ze voldoen aan de industriële kwaliteitsnormen.

4. Kies natuurlijke ingrediënten

Nu er steeds meer merken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten zijn, neigen huisdierouders meer in de richting van volledig natuurlijke voeding voor huisdieren. Deze gebruiken niet alleen meer integrale en onbewerkte ingrediënten (wat het lezen van het label een stuk makkelijker maakt!), maar ze vermijden ook het gebruik van additieven, chemicaliën en onnodige vulmiddelen.

Op die manier kunnen twee producten allebei 100% van de noodzakelijke voedingsstoffen leveren, maar bevat een natuurlijke huisdiervoeding typisch meer verse, heilzame ingrediënten, met namen je gemakkelijk kan herkennen, zoals van groenten, fruit en andere planten.

5. Bepaal of graan-vrij iets is voor je huisdier

Granen zijn een uitstekende bron van koolhydraten, eiwitten en vezels, waardoor ze gezond zijn voor de meeste katten en honden. Het is pas wanneer huisdieren gevoelig of intolerant blijken voor bepaalde voedingsmiddelen, dat je een graanvrij of hypoallergeen dieet kan overwegen.

Maar voordat je iets overhaast, is het belangrijk dat je overlegt met je dierenarts. Voedselallergieën en intoleranties kunnen heel verschillende oorzaken hebben, van additieven tot zuivel, dus een dierenarts is de beste persoon om dit te onderzoeken. Veel voorkomende symptomen van allergieën zijn huid- en oorproblemen, terwijl intoleranties meestal invloed hebben op het spijsverteringsstelsel (opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, enz.).

Als je besluit om het dieet van je huisdier te veranderen, introduceer het nieuwe voer dan geleidelijk door het te mengen met het oude voer, gedurende een periode van ongeveer een week. Hierna kan je volledig overschakelen op het nieuwe voer.

We hopen dat deze tips je helpen om makkelijker door de afdeling dierenvoeding te gaan! Goede voeding is essentieel voor het welzijn van je huisdier, dus weten wat er in hun voedselbak zit, is altijd een stap in de goede richting.