Your browser does not support JavaScript! 9 tips om uw huisdieren veilig te houden met Kerstmis | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Je huisdieren veilig houden met Kerstmis kan een beetje een nachtmerrie zijn. Je kunt een kat gewoon niet vertellen dat ze haar natuurlijke instinct om in een kerstboom te klimmen moet afzetten, of een hond dat hij moet stoppen met snuiven aan al het lekkers in huis. Maar u kunt wel extra voorzorgsmaatregelen nemen om uw huis zo veilig mogelijk te maken voor huisdieren.

1. Niet-eetbare kerstboomversieringen

Dit lijkt voor de hand liggend, maar veel huisdiereigenaren realiseren zich niet hoe ernstig het kan zijn wanneer uw huisdier een lading chocolade naar binnen werkt. Chocolade (en in het bijzonder de ongezoete donkere variant) is zeer giftig voor honden en bevat een giftige stof die theobromine wordt genoemd. De symptomen kunnen variëren van braken en koorts tot en met een hartstilstand en overlijden (afhankelijk van hoeveel chocolade is ingenomen).

Als uw hond zich tegoed gedaan heeft aan de chocolade, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen van een dierenarts.

U kunt dit proberen te voorkomen door niet-eetbare decoraties te kopen en ervoor te zorgen dat “eetbare geschenken” niet onder de kerstboom gelegd worden.

2. Houd draden uit de weg

Draden zien eruit als een fantastisch kauwspeeltje, vooral voor kleinere huisdieren zoals konijnen en cavia's. En zelfs voor grotere huisdieren is iets nieuws en onbekends, zoals een draad voor kerstverlichting, een uitdaging om mee te spelen en in te bijten.

Om ongewenste elektrische schokken te voorkomen, bergt u eenvoudigweg de draden rond de boom op met kabelbinders en tape.

Je kunt jezelf dan ook de vernedering van er per ongeluk over te struikelen, besparen!

3. Hang glazen versieringen hoog op

Veel kattenbezitters kunne verhalen vertellen over de hele boom die instort omdat de kat eenvoudigweg zijn poten niet voor zich kon houden!

Als je een kat bezit, bereid je dan voor op een paar kerstballen die de eerste paar dagen nadat je je kerstboom opgebouwd hebt, naar beneden klapperen. Maar als je een aantal gekoesterde items hebt, met name de glazen versies, die in duizenden haarscherpe stukjes uiteen kunnen spatten, hang ze dan hoog uit het zicht en bereik van je katten, totdat de eerste schok vanwege de kerstboom weg is.

4. Bescherm de boom

Als uw kat de zoete verleiding van het aanvallen van de kerstboom gewoon niet kan weerstaan, overweeg dan om een kleine afbakening rond de voet van de boom op te zetten om de poezen op afstand te houden.

Andere manieren om uw katten uit de buurt van de kerstboom te houden, zijn onaangename texturen op de grond rond de boom leggen, zoals aluminiumfolie die kreukt onder de voeten - wat katten niet leuk vinden.

Als je een sterkere methode nodig hebt, gebruik dan misschien afstotende geuren (zorg ervoor dat ze niet-toxisch zijn), zoals scherpe, zure sinaasappel- en citrusaroma's.

5. Stofzuig de vloer

Dennennaalden, losse stukjes klatergoud, draadjes en linten kunnen door uw huisdier worden ingeslikt. Deze scherpe en stekelige zaken kunnen niet volledig worden verteerd en kunnen leiden tot complicaties in de darm.

Dit alles kan worden voorkomen als u regelmatig de vloer rond de kerstboom controleert op stukjes klatergoud, lint of draden die mogelijk zijn afgedwaald en eventuele dennennaalden opzuigen.

6. Houd kaarsen weg van richels en gordijnen

We weten dat elk weldenkend mens een brandende kaars niet zal omstoten, maar je moet jezelf eraan herinneren dat je huisdier geen weldenkend mens is! Vooral katten worden, als ze niet vertrouwd zijn met vuur, aangetrokken door het kleine flikkerende licht en het proberen te slaan hun poten. Wanneer ze ontdekken dat het vuur brandt, kunnen ze per ongeluk de kaars verzetten, waardoor deze gevaarlijk dicht tegen gordijnen of zelfs op de grond terecht komt.

7. Maretak nee-nee

Net als chocolade zijn er verschillende Kerstachtige planten en bloemen die giftig zijn voor katten, honden en zelfs voor ons. Maretak in het bijzonder, is giftig voor iedereen. Als je het boven je deur hangt, wees er dan van bewust dat bladeren en bessen eraf kunnen vallen en moeten worden opgeruimd en weggegooid, voordat uw huisdier besluit dat ze er smakelijk uitzien.

Andere bloemen en bladeren om mee op te letten zijn kerstster, hulst (met name de bessen), amaryllis en varen. Zelfs pijnboomsap uit de kerstboom is giftig.

8. Voeder ze geen restjes

Katten en honden houden van een klein beetje kip of kalkoen, maar vlees met botjes kan gevaarlijk zijn. De botten van kip en kalkoen zijn hol en kunnen versplinteren als er op wordt gekauwd, met kans op verstikking of een geperforeerde maag-darmwand tot gevolg.

Andere voedingsmiddelen die nooit aan katten en honden mogen worden gevoerd, zijn: Kerstpudding / --cake / -gehakttaart (bevatten rozijnen en krenten, die giftig zijn voor honden, cognac in de cakemix en niervet in het hartige deeg, wat maagproblemen kan veroorzaken) , druiven (giftig), noten (vooral macadamia noten), en “last but not least” alcohol (het sluipt in al ons kerst-eten!).

9. Pas op voor tekenen van stress

Terwijl je huisdier zich misschien wel goed gedraagt, kan het hele feestseizoen soms een beetje overweldigend zijn, met zoveel geluiden, kleuren, geuren en andere impulsen in één keer.

Wanneer uw huisdier onrustig is, kan het soms ongewone dingen doen. Bijvoorbeeld, een binnenshuis kat die meestal erg rustig en zachtaardig is, zou ineens een stapje in het buitenleven willen zetten. Of een hond die zelden blaft of bijt, kan opeens beide doen in het bijzijn van kinderen.

U kan een hele reeks problemen voorkomen door tijdig de signalen, die wijzen op stress of onrust, op te merken.