Your browser does not support JavaScript! Geef angst geen kans tijdens de feesten | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Geef angst geen kans tijdens de feesten

De feestdagen staan voor de deur en dat brengt meestal veel opwinding met zich mee: van de familiebijeenkomsten tot de reizen, de feesten, de drukte rondom het huis en alle prachtige decoraties. Voor onze huisdieren betekent dit echter een verandering in hun routine en veel indrukken om te verwerken.

Tekenen van stress en angst

Ongewoon gedrag herkennen kan u helpen om om te gaan met de stress of de angst van uw huisdier. Algemene symptomen bij honden zijn bijvoorbeeld: hijgen, geïrriteerdheid, agressie, overmatig blaffen, ontwijkend gedrag (zoals zich verbergen en zich terugtrekken) en bepaalde lichaamstaal, zoals platliggende oren en hun staart tussen hun benen houden. 

Enkele veel voorkomende symptomen bij katten zijn: verstoppen, proberen weg te komen, diarree, obstipatie, constant miauwen en agressie. 

Een minder voor de hand liggend teken is onaangepast gedrag. Dit zijn reacties die niet in de juiste context gebeuren, zoals geeuwen als ze niet moe zijn, zich overdreven verzorgen of bijten. 

Gasten ontvangen

Zelfs de meest sociale huisdieren kunnen overgestimuleerd worden als we verschillende mensen in ons huis verwelkomen - stel je voor hoe het moet zijn voor de meer timide zielen! Maar je hoeft je geen zorgen te maken, een situatie van 'Hoe meer zielen, Hoe meer vreugd!' is mogelijk, met een beetje voorbereiding. 

Ten eerste, geef je harige vriend een veilige plek om zich terug te trekken als ze zich willen verontschuldigen voor de vieringen. Dit kan een stille kamer zijn met voedsel, water en speelgoed (plus een kattenbak voor katten). Of maak een 'veilige haven' die aan het oog onttrokken is, zoals onder een tafel.

In het ideale geval, hou je je huisdier in een aparte kamer totdat alle gasten zijn aangekomen en de eerste opwinding is verdwenen. Stel hem of haar dan voor aan het feest, als ze kalm zijn. Een familielid aanduiden om uw huisdier gedurende het hele evenement in de gaten te houden, kan een grote hulp zijn, dus wees niet bang om vrijwilligers te vragen! 

Let ook op kinderen in huis. De kleintjes hebben de neiging om opgewonden te raken door huisdieren, dus neem even de tijd om te zorgen dat ze kalm blijven en laat uw huisdier naar hen toe komen, wanneer ze er klaar voor zijn. 

Bied speelgoed en een aantal van hun favoriete lekkernijen aan om je harige vriend bezig te houden. Dit is het moment om het KONG-speelgoed waar ze van houden te vullen met lekkernijen of dat gastronomische zakje, dat je al dagen achterhoudt, open te maken. 

Vuurwerk en oudejaarsavond

Iedere huisdiereneigenaar weet hoe angstaanjagend vuurwerk voor dieren kan zijn. Ter voorbereiding op Kerstmis en Oud en Nieuw, volg je deze eenvoudige checklist om uw huisdieren door het vuurwerk te loodsen: 

  • Laat honden uit voor het vallen van de avond.
  • Houd uw huisdier binnen en zorg voor een rustige plek in huis om ze tegen het geluid te beschermen.
  • Sluit ramen en deuren, trek gordijnen dicht en sluit de luikjes van de huisdieren.
  • Schakel de radio of tv in om de geluiden van vuurwerk te dempen.

In dit artikel leest u meer over omgaan met vuurwerk. 

Reizen met huisdieren

Als u Kerstmis ver van huis doorbrengt en uw huisdier met u meegaat, neem dan een voorwerp mee dat voor hen vertrouwd ruikt. Dit kan hun bed, een deken of hun favoriete knuffel zijn. 

Kalmerende producten kunnen ook een deel van de stress van het reizen en een onbekende omgeving wegnemen. Feromoon-ondersteuning is een natuurlijke, niet-sedatieve remedie die synthetische feromonen gebruikt om angst en stress te verminderen. Onze dierenartsen bevelen Feliway (voor katten) en Adaptil (voor honden) aan. En indien nodig kunnen deze worden gecombineerd met een kalmerend supplement, zoals Zylkene - een natuurlijke remedie die een kalmerend effect heeft en is afgeleid van melkeiwit. 

We raden aan ongeveer twee weken voorafgaand aan het evenement feromonen op te starten. Op die manier zal uw harige metgezel profiteren van de geleidelijke effecten van de feromonen uit hun diffuser of kraag. Bovendien kan de Adaptil- of Feliway-spray 15 minuten voor vertrek worden ingespoten in uw auto voor extra ondersteuning. 

Hoe handig deze praktische tips ook mogen zijn, onthoud dat uw eigen houding ook belangrijk is. Als er iets is waardoor uw harige vriend zich op zijn gemak voelt, is dat uw geduld, begrip en positiviteit. We wensen u een heel fijne vakantie!