Your browser does not support JavaScript! Uw huisdier koel en comfortabel houden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Nu het warmere weer langzaam dichterbij komt, neemt ook het risico op oververhitting bij onze huisdieren toe. Of je trouwe viervoeter nu langharig of kortharig is, wij hebben onze beste zomertips voorje op een rijtje gezet om ze koel te houden.

Verkoelende tips voor honden

- Zorg ervoor dat er altijd een volle bak vers drinkwater beschikbaar is voor je hond.

- Het is een goed idee om tijdens wandelingen een fles water en een drinkbak bij je te hebben.

- Let op tekenen van oververhitting, zoals zwaar hijgen en verlies van energie. Als je deze tekenen herkent tijdens een wandeling, stop dan, zoek een schaduwrijk plekje en geef hem wat water.

- Laat je hond nooit alleen in een hete auto, zelfs niet met de ramen open. Als het buiten 22℃ is, kan het in een auto binnen 60 minuten 47℃ worden. Als je een hond alleen in een auto ziet op een warme dag, bel dan de hulpdiensten.

- Maak voor je hond koele lekkernijen door ijsblokjes in te vriezen met het lievelingseten van je hond erin. Je kan ook een Kong vullen en in de vriezer leggen voor hetzelfde effect.

- Wees extra voorzichtig met honden met een korte neus (brachycephalic), zoals bulldograssen (bijv. Engelse en Franse bulldoggen), boxers en mopshonden, maar ook met oudere honden en honden met overgewicht. Deze honden kunnen een hitteberoerte oplopen door simpelweg rond te rennen. Wandel met ze op koelere momenten van de dag, zoals vroeg in de ochtend of 's avonds.

- Hoe graag je hond ook wil zonnebaden, in de zomerhitte kan je hem het beste in de schaduw houden. Vermijd lopen op hete bestrating of asfalt. Je kunt dit controleren door je hand er een paar seconden op te leggen. Honden kunnen ernstige brandwonden aan hun poten oplopen als ze het hete oppervlak maar een paar seconden aanraken. Als het te heet is voor jouw hand, dan is het ook te heet voor hun poten!

- Om koel te blijven tijdens wandelingen, bestaan er verkoelende jassen.

- Wikkel je hond niet in een vochtige handdoek. Het water warmt zeer snel op en kan zelfs meer schade veroorzaken.

Hoe hou je katten koel?

- Veel katten brengen hun tijd buiten door en zijn meestal verstandig genoeg om schaduw en beschutting tegen de zon op te zoeken. Als jouw kat er zo ééntje is, zorg er dan voor dat je een kattenluikje hebt dat te allen tijde voor hen toegankelijk is, zodat ze weer naar binnen kunnen om aan de zon te ontsnappen.

- Zorg ervoor dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is. Overweeg om ook een volle drinkbak buiten in uw tuin in de schaduw te zetten, net zoals binnen, voor het geval je kat niet binnen kan en behoefte heeft aan drinken.

- Overweeg te investeren in een waterfontein voor katten om ze aan te moedigen meer water te drinken; sommige katten spelen ook met het water, wat kan helpen om ze koel te houden.

- Een ander nuttig hulpmiddel is een koelmat, die kan helpen om de temperatuur te reguleren wanneer een kat (of hond) erop ligt.

- Als je je kat natvoer geeft, zorg er dan voor dat dit altijd in de koelkast bewaard wordt, behalve wanneer je het aan je kat geeft. Als het een tijdje buiten de koelkast gestaan heeft, gooi het dan weg en zet de volgende keer opnieuw vers voer neer. Dit is om te voorkomen dat vliegen er eitjes in leggen of dat het voedsel bederft.

Seizoensgebonden allergieën en jeuk

Of het nu stof, pollen of schimmel is, hondenallergieën kunnen op elk moment van het jaar de kop opsteken, maar seizoensgebonden allergieën komen net zo vaak voor bij onze harige vrienden als bij ons mensen. Geloof het of niet, een hond kan allergisch zijn voor gras, wat huiduitslag en netelroos kan veroorzaken. Dus naast het koel houden en vermaken van je hond, maakt hooikoorts de zomer voor sommige honden extra uitdagend.

Als een hond last heeft van zwellingen en/of roodheid van het gezicht, de keel, lippen, oogleden en/of oorschelpen, kan dit een teken zijn van een allergische reactie. In dat geval breng je best, samen met je trouwe viervoeter, een bezoek aan je dierenarts. Deze kan medicijnen voorschrijven, zoals antihistaminica voor honden, steroïden of immunomodulatoren, om de symptomen bij je hond onder controle te krijgen.