Your browser does not support JavaScript! Gezonde tanden voor katten en honden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Voorgestelde producten

Veel huisdieren hebben last van de tanden of het tandvlees. Het is zelfs één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij zowel katten als honden en het is dus erg belangrijk om vanaf jonge leeftijd voor hun tanden en tandvlees te zorgen. Tand- en tandvleesziekten kunnen niet alleen pijnlijk zijn, maar zonder goede behandeling kunnen ze ook zorgen voor andere problemen zoals hartproblemen en nierziektes.

Hoe weet ik of mijn huisdier slechte tanden of een tandvleesaandoening heeft?

Je huisdier zal het niet altijd laten merken of ze kiespijn hebben. Je moet daarom je ogen (en in sommige gevallen je neus) open houden voor de volgende duidelijke tekens:

- Slechte adem

- Kwijlen

- Voedsel laten vallen

- Ongemak bij het eten, zoals eten aan één kant van de mond

- Bloedend, rood of gezwollen tandvlees

- Een rode lijn langs het tandvlees

- Bruin / gele plaque

- Gebroken of ontbrekende tanden

- Eventuele ongebruikelijke zwellingen op hun gezicht, vooral hun wangen onder het oog.

Hoe verzorg ik de tanden en het tandvlees van mijn huisdier?

- Borstel de tanden van je hond of kat minstens twee keer per week (idealiter dagelijks). Leer hoe u dit hieronder in de routine van uw huisdier kunt introduceren.

- Bezoek je dierenarts voor regelmatige tandheelkundige controles, bij voorkeur om de 6 tot 12 maanden.

- Geef ze speciale snacks voor gezonde tanden: een heerlijke traktatie voor je huisdier én voor hun tanden.

- Kies een voer speciaal ontwikkeld voor gezonde tanden.

Hoe maak ik de tanden van mijn huisdier schoon?

Tanden poetsen bij een huisdier lijkt misschien een maf idee, maar het is een goede manier om de kans op het ontwikkelen van pijnlijke en vervelende tanden en tandvleesproblemen te minimaliseren. Je huisdier zal het waarschijnlijk in het begin niet leuk vinden, en dat zal misschien nooit komen. Hoe jonger je begint met poetsen, hoe groter de kans dat ze er aan wennen.

Zo doe je het:

- Koop een geschikte tandenborstel voor huisdieren en speciale tandpasta voor je hond of kat. Gebruik nooit menselijke tandpasta en deel nooit borstels onder je huisdieren, ze hebben er elks één nodig!

- Maak ze vertrouwd met de smaak van tandpasta door een beetje op je vinger te doen en hen aan te moedigen om het af te likken. Als dat niet lukt, probeer dan een klein beetje tandpasta op hun neus te smeren, zodat ze wennen aan de geur. Uiteindelijk zouden ze het uit je hand moeten likken. Herhaal dit een paar dagen achter elkaar.

- Nadat ze gewend zijn aan de smaak en geur van tandpasta, kan je de tandenborstel introduceren. Hou de borstel met een hoek van 45 graden tegen de tandvleeslijn en begin te poetsen met zachte, cirkelvormige bewegingen, net zoals je met je eigen tanden doet. Begin met een paar seconden en bouw het langzaam op over een periode van een paar weken.

- Word niet boos als je huisdier niet zo goed reageert, maar wees vooral geduldig. Het kan zelfs zijn dat ze nooit wennen aan hun tanden te laten borstelen en in dat geval is het de stress voor jou of je huisdier niet waard. Je kan eerst proberen om eerst met vingerpads of doekjes te poetsen om dan over te schakelen naar borstelen.