Your browser does not support JavaScript! Ingrediënten van hondenvoer op een rijtje | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

De ingrediëntenlijst van een zak hondenvoeding kan soms frustrerend ingewikkeld zijn. Hoe weet u welke ingrediënten goed zijn voor de gezondheid van uw hond? Ontdek het antwoord met behulp van onderstaande beschrijvingen

 

Proteïne

Honden hebben, net als mensen, nood aan een eiwitrijk dieet om op volle toeren te draaien. Eiwitten zijn namelijk essentiële bouwstenen voor groei en herstel. Het belang van eiwitten kan niet genoeg onderstreept worden aangezien ze zo multifunctioneel zijn en noodzakelijk voor genezing, onderhoud van de spieren, versterking van botten enzovoort.

Hondenvoeding die 30% of meer proteïne bevat is ideaal. Alles met 20% of meer is doorgaans voldoende. De proteïnen in het voedsel van uw hond kunnen afkomstig zijn van verschillende voedingsbronnen zoals vlees, planten en eieren. Dierlijke eiwitten genieten de voorkeur aangezien ze licht verteerbaar zijn en al de essentiële aminozuren bevatten die uw huisdier nodig heeft.

Granen

Granen vormen een bron van koolhydraten voor energie die traag vrijgegeven wordt, en ook gluten (de naam voor proteïnen in granen). Ze kunnen echter voedselallergieën veroorzaken die zich kunnen uiten in maagpijn of jeukerige, schilferige huid en een doffe vacht.

Veel honden kunnen granen probleemloos verteren, intoleranties steken gewoonlijk de kop op als een groot deel van de eiwitten en koolhydraten afkomstig zijn van verschillende soorten granen. In granenvrije voeding worden granen vervangen door ingrediënten zoals zoete aardappel en erwten omdat deze licht verteerbare bronnen zijn van koolhydraten en plantaardige eiwitten.

Vet

Het is een gebruikelijke misvatting dat vet slecht is. Voor honden is, net als voor ons, vet een grote bron van energie. Vet in hondenvoeding draagt bij tot tot textuur en smaak en voorziet in belangrijke vetzuren zoals omega 3 en 6. Vetzuren spelen een rol in de gezonde staat van het hart en de vacht (om er 2 te noemen, er zijn er namelijk veel meer).

Fruit en groenten

Fruit en groenten lijken misschien niet te passen in het dieet van uw hond maar ze voorzien in enkele belangrijke voedingsstoffen zoals voedingsvezels en antioxiderende vitamines. Fruit en groenten die u doorgaans in hondenvoeding kan vinden zijn onder andere appels, erwten en zoete aardappel.