Your browser does not support JavaScript! Help je huisdier om te gaan met vuurwerk | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Veel huisdieren vinden vuurwerk eng - en niet zonder reden. Met hun gevoelige gehoor en omdat ze niet weten wat er aan de hand is, kunnen harde en onverwachte geluiden gewoon angstaanjagend zijn. En hoewel je een kat of hond niet kunt uitleggen dat de knallen en flitsen niets zijn om je zorgen over te maken, zijn er eenvoudige dingen die je kunt doen om ze te helpen omgaan met vuurwerk.

Hoe kan u helpen?

Tijdens het vuurwerkseizoen is voorbereiding de sleutel. Honden overdag uitlaten, helpt hen later op de avond thuis te ontspannen. En als uw katten overdag buiten zijn, zorgt u ervoor dat ze veilig binnen blijven tijdens het vuurwerk.

Als u uw huisdier niet hebt gechipt, is dit het juiste moment om dit te doen. Het is niet alleen wettelijk verplicht, maar zorgt er ook voor dat verloren huisdieren gevonden kunnen worden.

Door ruim van tevoren te plannen, kunt u uw huisdier laten wennen aan het geluid van vuurwerk of andere vreselijke geluiden. Bijvoorbeeld door ze elke dag gedurende een bepaalde periode bloot te stellen aan deze geluiden (misschien door een CD of video af te spelen). Begin op een laag volume, zodat ze het nauwelijks kunnen horen en verhoog het volume geleidelijk. Het kan enige tijd duren voordat uw huisdier ongevoelig wordt, maar het is een begin om hen te helpen hun angst voor geluiden te overwinnen.

Kalmerende oplossingen

Adaptil-producten voor honden geven synthetische feel-good feromonen af, vergelijkbaar met de feromonen die moederhonden gebruiken om hun puppy's te kalmeren. Verkrijgbaar als halsband, diffuser, tabletten of spray, alle Adaptil-producten hebben een natuurlijk geruststellend effect zonder kalmerend te zijn.

Feliway voor katten geeft ook feromonen vrij die onze katten als geruststellende signalen ervaren. Hun diffusers en kalmerende sprays zijn populair bij kattenbezitters. Ze zijn zacht, niet-slaapverwekkend en kunnen naast andere medicijnen worden gebruikt.

Wat de kleine harige vrienden betreft, ook zij kunnen het vuurwerkseizoen ook stressvol vinden. Vergeet niet om waar mogelijk kooien en hokken binnen te zetten, extra hooi toe te voegen zodat uw huisdier zich kan begraven en rustig kan worden. Als de hokken buiten blijven, bedek ze dan met dikke dekens om geluiden te blokkeren, maar zorg ervoor dat ventilatie mogelijk blijft.

De dag van het evenement

Zodra het lawaai begint, zal uw huisdier er tussenuit willen knijpen. Zorg voor een stille kamer of een schuilplaats waar ze naartoe kunnen gaan. Soms kunnen zelfs lege meubels of kastruimte gevuld met kussens en dekens ervoor zorgen dat ze zich beschermd voelen.

Hou ramen en deuren gesloten en trek gordijnen dicht om het geluid en de flitsende lichten van vuurwerk buiten te houden. Je kunt ook afleiding bieden, bijvoorbeeld door de tv of radio aan te zetten tijdens het evenement.

Het is nooit een goed idee om je huisdieren te straffen of net overmatig te verwennen omdat ze bang zijn en onvoorspelbaar gedrag vertonen. Dit kan de angst eerder vergroten. Ze kunnen moeilijk verwerken wat er gebeurt, dus probeer angstig gedrag te negeren. Probeer je normaal te gedragen, want je hond gaat vreemd gedrag merken. Blijf kalm en opgewekt, want dit zijn positieve signalen voor uw hond en het zal ze geruststellen. Beloon kalm gedrag met hondensnoepjes of hun favoriete speelgoed.

Met al deze voorzorgsmaatregelen hopen we dat het vuurwerkseizoen voor iedereen thuis soepel verloopt: harige vrienden inbegrepen.