Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Huisdieren en vuurwerk: Practische tips en adviezen

Vorige maand spraken we over het creëren van een toevluchtsoord voor dieren: een plek waar onze huisdieren zich veilig en gezellig voelen tijdens stressvolle evenementen. Vandaag hebben we enkele aanvullende tips om uw huisdieren te helpen omgaan met vuurwerk.

Hoe kan u helpen?

Tijdens het vuurwerkseizoen is voorbereiding de sleutel. Honden overdag uitlaten, helpt hen later op de avond thuis te ontspannen. En als uw katten overdag buiten zijn, zorgt u ervoor dat ze veilig binnen blijven tijdens het vuurwerk.

Als u uw huisdier niet hebt gechipt, is dit het juiste moment om dit te doen. Het is niet alleen wettelijk verplicht, maar zorgt er ook voor dat verloren huisdieren gevonden kunnen worden.

Door ruim van tevoren te plannen, kunt u uw huisdier laten wennen aan het geluid van vuurwerk of andere vreselijke geluiden. Bijvoorbeeld door ze elke dag gedurende een bepaalde periode bloot te stellen aan deze geluiden (misschien door een CD of video af te spelen). Begin op een laag volume, zodat ze het nauwelijks kunnen horen en verhoog het volume geleidelijk. Het kan enige tijd duren voordat uw huisdier ongevoelig wordt, maar het is een begin om hen te helpen hun angst voor geluiden te overwinnen.

Kalmerende oplossingen

Als uw huisdier tekenen van stress vertoont, kunnen kalmerende producten ervoor zorgen dat ze zich meer op hun gemak voelen. ADAPTIL Calm Home Diffuser voor honden werkt door synthetische feel-good feromonen vrij te geven en moet idealiter 2 tot 3 weken voorafgaand aan het evenement worden gebruikt. Voor verdere ondersteuning, kunnen ADAPTIL Express-tabletten met een kalmerende werking 2 uur vóór het evenement worden toegediend.

Feliway voor katten geeft ook feromonen vrij die onze katten als geruststellende signalen ervaren. Hun diffusers en kalmerende sprays zijn populair bij kattenbezitters. Ze zijn zacht, niet-slaapverwekkend en kunnen naast andere medicijnen worden gebruikt.

Wat de kleine harige vrienden betreft, ook zij kunnen het vuurwerkseizoen ook stressvol vinden. Vergeet niet om waar mogelijk kooien en hokken binnen te zetten, extra hooi toe te voegen zodat uw huisdier zich kan begraven en rustig kan worden. Als de hokken buiten blijven, bedek ze dan met dikke dekens om geluiden te blokkeren, maar zorg ervoor dat ventilatie mogelijk blijft.

De dag van het evenement

Zodra het lawaai begint, zal uw huisdier er tussenuit willen knijpen. Zorg voor een stille kamer of een schuilplaats waar ze naartoe kunnen gaan. Soms kunnen zelfs lege meubels of kastruimte gevuld met kussens en dekens ervoor zorgen dat ze zich beschermd voelen.

Hou ramen en deuren gesloten en trek gordijnen dicht om het geluid en de flitsende lichten van vuurwerk buiten te houden. Je kunt ook afleiding bieden, bijvoorbeeld door de tv of radio aan te zetten tijdens het evenement.

Het is nooit een goed idee om je huisdieren te straffen of net overmatig te verwennen omdat ze bang zijn en onvoorspelbaar gedrag vertonen. Dit kan de angst eerder vergroten. Ze kunnen moeilijk verwerken wat er gebeurt, dus probeer angstig gedrag te negeren. Probeer je normaal te gedragen, want je hond gaat vreemd gedrag merken. Blijf kalm en opgewekt, want dit zijn positieve signalen voor uw hond en het zal ze geruststellen. Beloon kalm gedrag met hondensnoepjes of hun favoriete speelgoed.

Bescherming van dieren in het wild

Kampvuren kunnen dodelijk zijn voor wilde dieren zoals muizen en egels. Dit komt omdat een stapel bladeren en hout een aantrekkelijke nestplaats lijkt. We raden je aan om je vreugdevuur pas aan te leggen op de dag dat het wordt aangestoken en de takken en bladeren dooreen te schudden voor het geval er dieren in schuilen.

Met al deze voorzorgsmaatregelen hopen we dat het vuurwerkseizoen voor iedereen thuis soepel verloopt: harige vrienden inbegrepen! Bange huisdieren zijn hartverscheurend en daarom is goede voorbereiding essentieel.

Heb je nog andere tips om een nerveus huisdier te kalmeren? Laat het ons weten!