Your browser does not support JavaScript! Hoe van vlooien en teken af te geraken | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Als verantwoordelijke huisdiereigenaar moet je het V-woord regelmatig in de mond nemen. We bedoelen natuurlijk vlooien! Halsbanden en spot-on behandelingen zijn snel en gemakkelijk, maar als je de levenscyclus van vlooien (en teken) goed begrijpt, kan je die vervelende parasieten helemaal voorkomen. Lees verder voor alles wat je moet weten...

Vlooien zijn kleine vleugelloze insecten die op onze huisdieren, in onze omgeving en in onze huizen leven. Vrouwelijke vlooien kunnen tot wel 50 eieren per dag leggen, waardoor deze parasieten wijd verspreid zijn.

Ze hebben een levenscyclus in vier stadia, gaande van ei tot larve, pop en volwassen. Als poppen (stel je een cocon voor), kunnen ze geduldig tot een jaar wachten totdat een gastheer in de buurt is, voordat ze als volwassene tevoorschijn komen. Hun ongelooflijke sensoren kunnen hun gastheer detecteren via warmte, trillingen en CO2. De volwassen vlo zal zich vervolgens vasthechten aan uw huisdier en voeden met hun bloed. Geen fijn idee!

Vlooien kunnen buiten worden opgepikt - maar ook via contact met andere dieren of besmette huizen. Hoewel het vlooienseizoen van de zomer tot de herfst is, geven de verwarmde huizen van vandaag de vlooien een gratis ticket om het hele jaar rond te blijven hangen.

Uw huisdier controleren op vlooien

Vlooien kunnen lastig te herkennen zijn. Wij adviseren de keukenpapier-test: leg een vel keukenpapier bij uw huisdier en schud of borstel hun vacht en kort en krachtig. Mogelijk ziet u kleine zwarte spikkels op het papier vallen. Giet nu een kleine hoeveelheid water over het keukenpapier en als de vlekjes een roodachtige tint krijgen, zijn het waarschijnlijk vlooienuitwerpselen.

Je kunt af en toe een vlo door de vacht van je kat of hond zien kruipen en dit is heel normaal. Hoewel vlooienbehandelingen niet voorkomen dat voorbijgaande vlooien op uw huisdier afkomen, zal de behandeling deze 'lifters' wel snel doden.

Symptomen van vlooienbesmetting zijn onder andere de vorming van korstjes, rood ontstoken knobbels en intense jeuk, krabben, bijten en likken. Allergische vlooiendermatitis is een veel voorkomende allergische reactie die sommige huisdieren krijgen als reactie op het speeksel van de vlooien.

Wanneer er meerdere vlooien op het dier of in uw huis worden waargenomen (of als er familieleden zijn gebeten), kan dit betekenen dat uw huis is besmet. Verderop hieronder leggen we uit hoe je vlooien op je huisdier en in je huis voorgoed kunt uitroeien.

Hoe zit het met teken?

Teken zijn kleine, ronde spinachtigen en ze voeden zich ook met bloed. Ze variëren in grootte en kunnen, als ze volgezogen zijn, lijken op een zachte koffieboon. Op uw huisdier vindt u ze in gebieden met weinig haar: rond de oren, het gezicht of de buik.

Het tekenseizoen loopt van maart tot november. Het grootste deel van hun levenscyclus wordt buiten doorgebracht in gebieden met dichte vegetatie en lang gras, zoals parken en bossen. Teken kunnen vermeden worden door uw huisdieren preventief te behandelen en het gras zo kort mogelijk te houden.

Symptomen van een tekeninfestatie zijn onder meer uitslag, pijnlijke of stijve ledematen, vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust en soms bloedarmoede of een plotselinge ineenstorting.

Teken kunnen ook ziekten overdragen aan mensen en huisdieren, waarbij de ziekte van Lyme meer en meer voorkomt. Daarom is preventieve zorg erg belangrijk.

Bescherm uw huisdier tegen vlooien en teken

Controleer regelmatig uw huisdier op teken en gebruik, indien nodig, een tekentang.

Je huis behandelen tegen vlooien

Slechts 5 procent van de vlooien woont op uw huisdier; de resterende 95 procent bevindt zich in de omgeving onder vorm van eieren, larven of poppen. Dus, om vlooien volledig uit te roeien, is het van cruciaal belang dat je zowel je huisdier als hun omgeving behandelt.

  • Was al het zachte beddengoed en verwijderbare hoezen van uw huisdier op 60°C of hoger.

  • Stofzuig het huis dagelijks en grondig gedurende 2-3 weken, met speciale aandacht voor de favoriete delen van uw huisdier. Gooi de stofzuigerzakken regelmatig weg, aangezien deze een massa onrijpe vlooien kunnen bevatten. Spuit wat van de huishoudelijke vlooienspray in elke nieuwe stofzuigerzak.

  • Zorg ervoor dat elk huisdier in uw huishouden regelmatig wordt behandeld tegen vlooien.

  • Het is belangrijk om behandelde huisdieren toegang te geven tot alle besmette gebieden. Dit zal vlooien in het popstadium stimuleren om uit te komen, waardoor de volwassen vlo op je huisdier kan springen en door de behandeling gedood kan worden.

Het kan enkele weken duren om vlooien uit uw huis te krijgen, dus geduld is de sleutel!