Your browser does not support JavaScript! Voedselovergevoeligheden en -allergieën bij huisdieren | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Voedselovergevoeligheden en -allergieën bij huisdieren

Heeft je huisdier constant jeuk en krabben, likken of knagen ze vaak aan hun pootjes? Hoewel het in het begin misschien niet duidelijk zal zijn, kunnen terugkerende episodes zoals deze een reactie op bepaalde voedingsmiddelen zijn.

Net als mensen, kunnen huisdieren last hebben van een aantal allergieën. Vanuit de omgeving (zoals gras of stuifmeel), door parasieten (zoals vlooien, teken en mijten) of via voedsel (zoals granen, melkproducten of rundvlees). En hoewel ze alleen tijdens een specifiek seizoen, zoals de lente of de zomer, aan allergenen in de omgeving worden blootgesteld, kan, wanneer uw harige vriend het hele jaar door ongemak heeft, de dader iets in zijn dieet zijn.

Dus wat is het verschil tussen voedselintolerantie / -overgevoeligheid en voedselallergie?

Er is een genetische component voor beide. Dit is de reden waarom bepaalde rassen (zoals Siamesen en Westies) meer vatbaar zijn voor allergieën en voedselgevoeligheden.

Een allergische reactie is een immuunreactie op een stof waarvan het lichaam denkt dat het een bedreiging is (meestal een eiwitbron). Een voedselintolerantie daarentegen is een abnormale reactie op een ingrediënt dat optreedt wanneer het lichaam problemen heeft met het verwerken of verteren van specifieke voedingsmiddelen.

Hoewel allergieën ernstig en levensbedreigend kunnen zijn, zijn voedselovergevoeligheden meestal niet ernstig. Maar omdat de symptomen voor beide hetzelfde kunnen zijn, is het belangrijk om advies in te winnen bij uw dierenarts.

Wat zijn de tekenen?

Voedselintoleranties komen vaker voor dan voedselallergieën. Vaak manifesteren voedselintoleranties zich in gastro-intestinale problemen (winderigheid, braken, diarree en constipatie), terwijl allergieën vaak de huid aantasten. Symptomen zijn onder meer overmatig krabben, ontstoken huid, oorinfecties, huidinfecties en soms diarree en braken.

Een voorbeeld van een voedselovergevoeligheid is bijvoorbeeld lactose-intolerantie, die vaak maagklachten veroorzaakt.

Wat kan ik doen om mijn huisdier te helpen?

Raadpleeg altijd uw dierenarts als u vermoedt dat uw huisdier een allergie, intolerantie of infectie heeft, omdat het belangrijk is om de juiste diagnose te stellen.

Gelukkig kunnen voedselintolerantie en -allergieën worden beheerd, zodat we de symptomen kunnen verminderen door de verdachte voedingsmiddelen te identificeren (en te vermijden). Soms kan uw dierenarts een hypoallergeen of gespecialiseerd diergeneeskundig dieet aanbevelen. Of, in sommige gevallen, een eliminatiedieet, waarbij potentiële allergenen wekenlang worden verwijderd totdat de symptomen verbeteren en vervolgens één voor één opnieuw worden geïntroduceerd om eventuele reacties te detecteren. Het idee is om het problematische ingrediënt te vinden en dit permanent te verwijderen uit het dieet. Wanneer het moeilijk is om het allergeen te detecteren, kan uw dierenarts aanbevelen om verder te testen.

Wat is hypoallergeen voedsel?

Hypoallergene formules bevatten geen trigger-ingrediënten zoals granen, soja, rundvlees en zuivelproducten. Ze bevatten vaak eiwitten uit één bron, wat handig kan zijn als u weet waar uw huisdier precies op reageert.

Gespecialiseerd diergeneeskundig of voorgeschreven voedsel kan ook worden aanbevolen om voedselallergieën of overgevoeligheden te helpen beheersen. Sommige van deze diëten bevatten gehydrolyseerd eiwit, een eiwitbron die is afgebroken tot kleine deeltjes, zodat ze gemakkelijk verteerbaar zijn en geen reactie van het immuunsysteem veroorzaken. Deze diëten mogen alleen worden gevoerd onder de aanbeveling van uw dierenarts.

Moeten alle huisdieren algemene allergenen, zoals granen, vermijden?

Niet alle katten en honden moeten granen vermijden. Maar als u een huisdier hebt met frequente problemen met de spijsvertering of jeuk, kunt u proberen een graanvrij dieet te geven.

Granen zitten boordevol voedingsstoffen en kunnen ook goed verteerbaar zijn. De sleutel zit in de kwantiteit en kwaliteit van de granen in het voer van uw huisdier. Dus hoewel vlees idealiter het eerste en belangrijkste ingrediënt zou moeten zijn, kunnen granen ook heilzaam zijn. Voedselproducten van lagere kwaliteit hebben de neiging rijk te zijn aan granen en bevatten vaak weinig vlees. Ze kunnen ook vulstoffen bevatten zoals gemodificeerd maïszetmeel en sojameel, die weinig voedingswaarde hebben.

Welke producten zou u aanbevelen?

We hebben een aantal hypoallergene merken op voorraad, en we hebben hier goede resultaten van gezien - maar vergeet niet om uw dierenarts te bezoeken voor een persoonlijkere behandeling.

Filteren op kat of hond door op de link te klikken en het betreffende vakje in het menu aan de linkerkant aan te vinken: