Your browser does not support JavaScript! Slechte adem bij huisdieren | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience
Koop gerelateerde producten   KOOP NU

 

Zijn de lieve kussen van je huisdier zuur geworden? Is knuffelen niet zo aangenaam meer? Om te weten wat er mis is, praten we vandaag over onwelriekende adem bij huisdieren en hoe we dit stinkende probleem kunnen aanpakken.

Veelvoorkomende oorzaken van slechte adem

De adem van onze huisdieren hoeft niet te ruiken naar groene munt en rozen, dat weten we allemaal. Maar als de geur je constant van je stuk brengt, is er waarschijnlijk iets aan de hand.

De belangrijkste oorzaak van slechte adem bij huisdieren (of halitose, de medische term) is tandvleesontsteking. Het is eigenlijk de meest voorkomende ziekte bij katten en honden.

De eerste fase van tandvleesontsteking is gingivitis, wat je kan herkennen aan de opeenhoping van tandplak en rood worden van het tandvlees. Tandvleesaandoeningen kunnen dan leiden tot infectie van het tandvlees (parodontitis) en kunnen, indien te lang genegeerd, tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Het is echter gemakkelijk te voorkomen, maar daarover later meer.

Andere minder vaak voorkomende oorzaken zijn stukjes voedsel die in hun tanden of keel zitten (huisdieren zullen hun mond openklappen wanneer dit gebeurt), diabetes, problemen met de spijsvertering, nierziekte, leverziekte en eventueel kanker.

Voor een correcte diagnose raden we aan om naar een dierenarts te gaan. Zelfs in gevallen waar het duidelijk is dat de boosdoener gingivitis is, kan professionele reiniging van de tanden (waarbij ze het tandsteen afschrapen met een speciaal hulpmiddel) voorkomen dat het escaleert tot een ernstigere tandvleesinfectie.

Wat kan je thuis doen?

De meest effectieve manier om slechte adem te voorkomen en te beheersen, is door de tanden van uw huisdier te poetsen. Het is zo simpel! Eén keer per dag is ideaal, maar we weten dat dit in het begin moeilijk kan zijn, vooral wanneer uw huisdier niet gewend is dat zijn mond wordt aangeraakt. Als dit het geval is, probeer dan eens per week te poetsen. We hebben gezien dat huisdieren de gewoonte gemakkelijk aanleren en op den duur zelfs uitkijken naar de smaak van tandpasta voor huisdieren.

Bekijk om te beginnen onze selectie tandenborstels en tandpasta voor huisdieren. Het is het allerbeste wat je kunt doen voor de mondgezondheid van je huisdier, dus we zijn er zeker van dat je het graag zult proberen! Vergeet echter niet dat menselijke tandpasta niet mag worden gebruikt, omdat fluoride giftig is voor onze harige vrienden.

Tandheelkundige traktaties en kauwspeeltjes zijn ook nuttig, maar meestal bovenop gewoon poetsen. Bovendien kunnen we producten gebruiken zoals Vet Aquadent of Plaque Off, die natuurlijke supplementen zijn die plaque helpen oplossen.

Kokosolie is een andere natuurlijke remedie die tegenwoordig een trend is. De antimicrobiële eigenschappen, samen met het vermogen om het immuunsysteem en de spijsvertering te ondersteunen, maken het een geweldige aanvulling op de gezondheidsroutine van uw kat of hond. Een manier om het te gebruiken is door om de dag 1 theelepel pure kokosolie aan hun eten toe te voegen. Hoewel het veilig is om te gebruiken, moet u eerst uw dierenarts raadplegen, omdat het misschien niet geschikt is voor pancreasproblemen, gevoelige buikjes of huisdieren met overgewicht.

We weten wat je waarschijnlijk denkt: "Was de natuur van plan om huisdieren hun tanden te laten poetsen?". En het antwoord is "Waarschijnlijk niet". Maar je zou hetzelfde over mensen kunnen zeggen, en toch weten we wat het gebrek aan poetsen ons aandoet. Dus zet door, pak een tandenborstel voor je hond en geef die schattige, kleine pups hun kans om te schitteren.

Koop gerelateerde producten   KOOP NU