Your browser does not support JavaScript! De tekenen van een gelukkig huisdier | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Ouders van huisdieren zijn als gedachtelezers. Communicatie met onze harige vrienden gaat zonder woorden, maar we leren elkaar perfect te begrijpen. Het is gemakkelijk om te zeggen wanneer je huisdier hongerig, humeurig of ziek is, maar hoe weet je of ze gelukkig zijn?

Omdat een gesprek met hen technisch gezien geen optie is (hoewel sommigen zullen zeggen dat hun huisdieren behoorlijk kan praten), moeten we op andere signalen dan taal vertrouwen om te weten hoe onze huisdieren zich voelen. We kunnen dit doen door goed te letten op zaken als hun uiterlijk en hun lichaamstaal.

De signalen lezen

Er is zoveel dat je kunt leren door je huisdier te observeren. Kijk bijvoorbeeld naar hun ogen: is hun blik zacht en kalm? Knipperen ze langzaam naar je terug als je staart? Gelukkige huisdieren zijn zichtbaar ontspannen: hun lichaam vertoont geen spanningen, hun oren staan normaal en ze zijn ontvankelijk voor wat u doet of zegt. Een tevreden kat zal haar staart omhoog houden terwijl ze wandelt, terwijl een gelukkig hondje met heel zijn lichaam kan kwispelen!

Terwijl honden meestal sociale wezens zijn, zijn katten vaak ofwel vriendelijk en gemakkelijk in de omgang of juist een beetje stiller. Maar afgezien van de persoonlijkheid, zal een gelukkig huisdier blij zijn om je te zien. Je zult het merken aan de manier waarop ze je bij de deur begroeten of proberen om contact te maken met het lichaam en vragen om gestreeld te worden door tegen je aan te leunen of je te likken. Dat zijn allemaal tekenen van genegenheid.

Een ander teken van geluk zijn de hoge geluiden die onze harige vrienden af en toe maken, zoals de korte, nieuwsgierige blafjes die honden maken of die theatrale kattengeluidjes. Gezonde dieren zijn geëngageerd en geïnteresseerd in wat er rondom hen gebeurt. Dus een verlegen kat kan genieten van het kijken naar alle actie vanop haar favoriete plekje, terwijl een meer uitbundig huisdier je door het huis zal volgen, een denkbeeldige prooi zal najagen of zelfs een vrolijk dansje zal doen!

Rondjes rennen

Lichaamsbeweging en spelen zijn natuurlijk gedrag voor alle dieren, dus het willen deelnemen aan lichaamsbeweging is een duidelijk teken van goed humeur. Een huisdier dat plotseling zijn interesse in spelletjes en dagelijkse wandelingen verliest, kan pijn hebben, dus als dit het geval is, is het raadzaam om een dierenarts te bezoeken.

Andere dingen om in gedachten te houden zijn eetlust en slaap. Gelukkige huisdieren houden van eten en willen graag traktaties krijgen. Het zijn ook geweldige ‘snoozers’! Wist je dat een volwassen kat en hond gemiddeld 15 uur per dag slaapt? Eet- en slaappatronen kunnen veranderen als onze vrienden oud worden – maar nogmaals, elke plotselinge verandering kan een teken van ziekte zijn.

De vacht als spiegel van de ziel

De conditie van de vacht en huid van uw huisdier is een andere goede indicator voor de gezondheid. Een dier dat fit en goed verzorgd is, krijgt een zachte en glanzende vacht. Gelukkige katten verzorgen zich regelmatig en steken er veel tijd in, bijna alsof ze trots zijn op hun schoonheidsritueel. Aan de andere kant kan een doffe en vette vacht die ruw aanvoelt, wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Meestal is een slecht uitziende vacht een teken van voedingstekorten. Je zou verbaasd zijn hoeveel mensen een verbetering van de vacht van hun huisdier merken na het veranderen naar een gezonder dieet. Regelmatig poetsen helpt ook om de vacht van je huisdier in topconditie te houden, omdat het de bloedcirculatie activeert en de dode huidcellen helpt verwijderen.

Een helpende hand

Inmiddels hopen we dat je meer zelfvertrouwen hebt om de eigenschappen van een tevreden huisdier te herkennen. Net als wij, bulken dieren niet altijd van vreugde! Dus ze kunnen soms een beetje chagrijnig zijn - en dat is normaal. Het is echter hun gebruikelijke gemoedstoestand en gedrag dat u het meeste over hen zal vertellen.

Als ouders van huisdieren zijn wij verantwoordelijk voor het beste leven dat we ze kunnen bieden met goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en zoveel mogelijk spel en liefde als tijd en energie toestaan. Krijg je die zaken op orde, dan zal uw huisdier van binnen en van buiten gelukkig zijn.