Your browser does not support JavaScript! Oogstmijten bij katten en honden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

 

Koop gerelateerde producten   KOOP NU

 

Als het lijkt alsof uw huisdier vaak krabt en de behandeling tegen vlooien werkt niet, kunnen oogstmijten de oorzaak zijn. Dit is wat u kunt doen aan dit jeukende probleem.

Wat zijn oogstmijten?

Oogstmijten behoren tot de spinnenfamilie. Het zijn kleine insecten die zich met warmbloedige dieren zoals katten, honden en konijnen hechten en voeden. De larven zijn erg klein en zien eruit als kleine rode of oranje deeltjes.

Waar wonen zij?

Oogstmijten groeperen zich op bossige en dichte plekken in parken, tuinen, stedelijke gebieden ... zelfs binnen. Ze geven de voorkeur aan dichte begroeiing zoals lang gras en zijn het meest actief gedurende de dag, vooral als het droog en zonnig is. Het mijtenseizoen begint eind augustus en duurt tot oktober.

Hoe kunnen ze mijn huisdieren beïnvloeden?

Als de mijten in contact komen met uw huisdier, zullen ze hun tanden op de huid van je huisdier hechten (au!), spijsverteringsenzymen injecteren om huidcellen af te breken en zich hiermee voeden. Ze blijven 2-3 dagen zitten en worden geleidelijk groter. Op dag 5 zullen de mijten uiteindelijk afvallen.

De huid van uw huisdier zal, al een paar uur nadat hij is gebeten, beginnen te jeuken. Helaas kan dit weken doorgaan, waardoor het een beetje ongemakkelijk kan worden!

Controleer gebieden waar de huid het dunst is: oren, tenen, voorpoten, borst en oksels. Sommige huisdieren kunnen een sterkere reactie hebben, zoals allergieën (met een rode huid met korsten) of, als ze veel krabben, een bacteriële infectie.

Zijn er manieren om ze te voorkomen?

Huisdieren die buiten gaan, lopen een groter risico op infecties. Je kunt dit voorkomen door je hond tijdens de koudere uren, zoals 's ochtends vroeg of laat in de middag, uit te laten en door actief zijn als je buiten bent. Vermijd bijvoorbeeld om gedurende deze maanden langdurig in de zon te blijven zitten.

Wat is de beste behandeling?

Er is nog geen specifieke behandeling beschikbaar, maar producten die de huid kalmeren en herstellen, kunnen helpen. Een bezoek aan de dierenarts wordt meestal aanbevolen, omdat ze u kunnen voorschrijven wat het meest geschikt is voor uw huisdier.

Oh, en wat betreft mensen, hoef je je geen zorgen te maken! Mijten kunnen hechten aan onze voeten en enkels, maar ze zullen daar niet lang blijven. U kunt insectenbeetcrème gebruiken in geval van irritatie.

Succes!

 

Koop gerelateerde producten   KOOP NU