Your browser does not support JavaScript! Zijn honden egoïstisch? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscienceZijn honden egoïstisch? Andrew Bucher, onze hoofd dierenarts geeft zijn mening.

Gisteren waren er een paar verhalen in de media over een nieuw onderzoek van de Universiteit van Portsmouth, wat in de "Daily Telegraph" heeft geleid tot de kop: 'Honden zijn niet uw beste vriend - ze zijn egoïstisch als ze u helpen'.

We hebben de link overgenomen, zodat je het verhaal zelf kunt lezen, maar in een notendop, het onderzoek suggereerde dat honden niet zouden helpen als hun eigenaars moeite hadden om een notitieblok te vinden. In plaats daarvan speelden de meeste honden met een stuk speelgoed.

Het is heel moeilijk om de methodologie van het onderzoek te begrijpen, maar omdat ik een groot deel van mijn carrière als praktiserend dierenarts doorbracht, vind ik het belangrijk om één en ander in perspectief te plaatsen.

Ten eerste ben ik er niet helemaal zeker van of een steekproef van 24 dieren voldoende is om een statistisch significante conclusie te trekken? Het voelt voor mij aan als een kleine groep om alle honden te bestempelen als egoïstisch.

Bovendien, hoe kunnen ze zeggen dat de honden de taak belangrijk genoeg vonden? Honden zijn zeer intelligent en ik weet dat ze het verschil begrijpen tussen een spel en iemand helpen als het echt nodig is.

Honden kunnen menselijke emoties voelen en ze zijn er om ons te steunen als ze 'weten' dat we ze nodig hebben. Elke hond (en een heleboel katten) gaat rechtstreeks naar hun eigenaar als ze pijn, verdriet of angst voelen. Zo zijn ze echt nuttig voor de mens. Niet door ons te helpen bij het vinden van een notitieblok dat we in een ondoorzichtig bad verstopten in de hoek van de kamer.

The Daily Telegraph artikel citeert ook een andere studie uit 2006 waar mensen een hartaanval faken en geen enkele hond schoot te hulp. Nou nou, wat een verrassing! Honden zijn ongelooflijk accurate lezers van onze kleinste fysieke bewegingen, die wij als mensen niet eens merken.

Dit is de reden waarom de medisch getrainde honden voor mensen met epilepsie ons soms tot 2 uur van tevoren kunnen aangeven dat er een epileptische aanval op til is. Het feit dat mensen een hartaanval faken was uiteraard doorzien door de hond. Honden kunnen eerder de vroege signalen opmerken, die vooraf gaan aan ziektes zoals epilepsie, hartaanvallen en hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel).

Hun ongelooflijke vermogen om kankers (huid, nier, borst, prostaat) op te sporen bij de mens is te danken aan hun verbazingwekkende reukzin. Neem maar eens een kijkje bij dit artikel in "The Mirror" van deze week.

Zoals mijn collega Alan, die dit jaar meer dan 1200 km heeft gelopen voor het goede doel, zal beamen, zijn geleidingshonden voor blinden en doven goede voorbeelden van honden die onbaatzuchtige taken voltooien.

Laten we dit onderzoek maar snel weer vergeten en aan onze eigen huisdieren denken en waarom wij van hen houden. Als u foto's van hen heeft, deel ze dan zeker op onze Facebook pagina!

Andrew is de mede-oprichter en Chief Veterinary Officer bij MedicAnimal.