Your browser does not support JavaScript! Let op de nieren van je kat | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Nierproblemen komen vaak voor bij katten. Als bij je katachtige vriend al een nierziekte is vastgesteld, kan een specifiek nierdieet helpen om haar levenskwaliteit te verbeteren en te behouden. Voor gezonde dieren zijn de beste manieren om nierproblemen te voorkomen regelmatige urinetests en ervoor zorgen dat ze veel water drinken. Daarnaast zijn hier nog enkele andere tips voor het verzorgen van de nieren van je kat.

Hoe kan u uw kat helpen:

1. Neem twee keer per jaar een urinetest af bij katten ouder dan 7 jaar! Het is de manier bij uitstek om nieraandoeningen vroeg te spotten en ze vervolgens te behandelen. Verzamel de urine van uw kat met de Katkor kit, (of leg aquariumgrind in hun kattenbak en verzamel de urine die niet geabsorbeerd is), en breng die dan naar uw dierenarts om te laten testen.

2. Zorg ervoor dat uw kat genoeg vers water voorhanden heeft. U kan ze ook stimuleren om te drinken door hun water op smaak te brengen met vis of kip of door een waterfontein te gebruiken.

3. Wees bewust van de meest voorkomende veranderingen die u zal zien bij uw kat als ze nierproblemen hebben ontwikkeld, zoals meer water drinken, gewichtsverlies, kleverige huid (wijst op uitdroging) en verminderde eetlust.

Populaire nierdiëten

Renal kattenvoer bevat hoogwaardige eiwitten in een kleinere hoeveelheid dan gewoon voer. Wanneer de nieren van je huisdier slecht werken, kunnen eiwitten niet zo effectief in de darmen worden afgebroken, wat resulteert in een opeenhoping van uremische gifstoffen in het bloed.

Renal diëten bevatten ook minder fosfaat, omdat te veel van deze verbinding nierfalen kan veroorzaken. Onderzoek toont aan dat voedingsmiddelen die speciaal zijn samengesteld om aan deze twee behoeften te voldoen (lager eiwit- en fosfaatgehalte) aanzienlijke gezondheidsvoordelen op lange termijn bieden aan katten met een nieraandoening.

Als je op zoek bent naar kattenvoer dat de nierfunctie ondersteunt, hebben we hier een selectie van voedingsmiddelen voor nierverzorging samengesteld.

Supplementen bij nierziekte

Er zijn enkele supplementen beschikbaar die ook kunnen helpen, zoals het fosfaatbindmiddel Ipakitine, dat werkt door te "binden" aan voedingsfosfaat en het in de ontlasting te laten uitscheiden in plaats van via de urine.

Vergeet niet om je dierenarts te raadplegen voordat je het dieet van je kat verandert of supplementen geeft, vooral als je kat ook andere ziekten heeft.