Your browser does not support JavaScript! Uw checklist voor een nieuw kitten | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Voorgestelde producten

Het is spannend om een nieuwe kitten in het gezin op te nemen, maar het kan ook overweldigend zijn als je gaat uitzoeken wat je allemaal op voorhand nodig hebt en wat je moet doen als ze er dan eindelijk zijn. Van advies over accessoires zoals kommen, bedden en halsbandjes, tot informatie over het beste eten en een succesvolle kattenbaktraining: we hebben het allemaal gewoon samengevat in onze kitten-checklist.

Spulletjes om op voorhand te kopen

Het is beter om alle absolute essentials een paar weken voordat je kiten thuiskomt in huis te hebben. Zo hou je meer tijd over om te "bonden" met je nieuwe haarballetje, maar zorg je er ook voor dat er niks noodzakelijks ontbreekt als de grote dag daar is.

 - Water en voedselkommetje

 - Een halsband en een ID-tag

 - Een bed en comfortabel beddengoed

 - Krabpaal

 - Een geschikte transportbox

 - Een kattenbak, kattengrit en een schepje

 - Verzorgingsproducten, zoals een borstel en een nagelknipper

 - Producten voor de verzorging van de tandjes

Hoe bereid je je huis voor?

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je huis veilig ingericht is voor je nieuwe en uiterst nieuwsgierigige familielid.

Zorg ervoor dat je kitten voldoende ruimte heeft om op verkenning te gaan.

Verstop losse elektriciteitskabels.

Rust uw keukenkasten uit met een slotje.

Sluit potentiëel gevaarlijke plaatsen waar een kitten zich kan verbergen, af, zoals de wasmand en de wasmachine.

Zorg ervoor dat de deuren en laden gesloten zijn, vooral die van de garderobekasten.

Laat geen kleine objecten die je kitten kan opeten, op de vloer rondslingeren.

Bedek de kookplaten wanneer deze niet in gebruik zijn.

Wie is er verantwoordelijk voor wat?

Net zoals winkelen voor alle alledaagse spulletjes, zijn er nog andere dingen om aan te pakken en te regelen voordat je kitten arriveert.

Kies een plekje voor de kattenbaktraining van je kitten. Het is het beste om een ​​rustige en gemakkelijk toegankelijke plaats te kiezen. Lees je ook alvast in over het onderwerp, zodat je weet wat je kan verwachten.

Je kitten heeft een gezondheidscheck door een gekwalificeerde dierenarts nodig in de eerste week, dus bespaar je de stress van het zoeken naar een goede dierenarts en maak alvast de afspraak.

Bepaal wie de kitten zal eten geven en wie de kattenbak zal verversen, zodat je direct met de juiste routine kan beginnen.

Eindelijk aangekomen! Wat nu?

Als je je kitten bij een fokker gekocht hebt, kan het helpen om een dekentje met een vertrouwde geur mee te nemen. Op die manier wennen ze makkelijker aan hun nieuwe omgeving.

Vergeet niet om een ​​afspraak te maken voor de eerste vaccinatie van je kitten, mocht dat nog niet gebeurd zijn.

Ook is het nu de tijd om uw kitten tegen wormen en vlooien te behandelen, als dat nog niet door de verkoper gedaan is.

Begin met ze sociaal te maken en introduceer geleidelijk nieuwe mensen en situaties zodat ze zich op hun gemak voelen

Als je van plan bent je kat naar buiten te laten (niet eerder dan een week na de tweede vaccinatie), zorg er dan nu voor dat je tuin er klaar voor is en installeer, indien nodig, een kattenluik.

Data en vaccinaties

Zodra ze er zijn en je een beetje gewend bent aan elkaar, kan je best nakijken of er voor alle nodige vaccinaties, behandelingen en identificaties is gezorgd. Soms moet je kitten een bepaalde leeftijd hebben bereikt, maar je kan wel alvast alle nodige afspraken vastleggen, zodat je zeker een plekje bij de dierenarts hebt, eens het zover is.

Verzekeringen

Microchippen

Vaccinaties

Ontworming

Sterilisatie

Een woordje over voeding

Omdat kittens andere voedingsbehoeften hebben dan volwassen katten, moeten ze kittenvoer krijgen. Wanneer je leert hoeveel je een kitten moet voeren, hou je dan aan de regel 'weinig-en-vaak' en leg een placemat onder hun kattenbak om knoeien te voorkomen. De meeste kittens hebben geen kittenmelk meer nodig als ze oud genoeg zijn om naar hun nieuwe huis te gaan.

Hier is een ruwe leidraad over hoeveel je een kitten moet voeren:

4-12 weken oud = 4 maaltijden per dag

3-6 maanden oud = 3 maaltijden per dag

Ouder dan 6 maanden = 2 maaltijden per dag

Zorg ervoor dat je je kitten het voedsel geeft dat ze al een paar weken eten nadat je ze in huis genomen hebt. Een plotselinge verandering van dieet, in combinatie met de stress van het aanpassen aan een nieuwe thuis, kan maagklachten en diarree veroorzaken.

Als je hun dieet wil veranderen, doe dit dan door gedurende een paar weken het nieuwe kittenvoer te mengen met hun bestaande voer. Zoals bij alle dieren, hebben kittens altijd een kom vol vers drinkwater nodig. En besef, melk geven aan je kitten is een absolute no-go! Gewone melk kan diarree veroorzaken, maar gelukkig zijn er lactosevrije opties die gewone melk kunnen vervangen.