Your browser does not support JavaScript! Tips bij kattenbakproblemen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Katten zijn extreem schone dieren, dus als ze weigeren om de kattenbak te gebruiken, zijn ze niet opeens rebels of slordig geworden. Je katachtige vriend probeert je gewoon iets te vertellen ...

Een kitten die haar kattenbak negeert, is één ding, omdat de kleintjes altijd een eerste training nodig hebben. Een volwassen kat die haar kattenbak plotseling boycot, is een heel andere zaak. Daar zijn drie belangrijke redenen voor:

1. Een onderliggend gezondheidsprobleem

Toiletproblemen kunnen, vaker wel dan niet, een teken zijn dat je kitten zich niet goed voelt. Ze kan lijden aan een urineweginfectie, nierproblemen of problemen met de spijsvertering, zoals diarree of obstipatie. Het kan ook artritis zijn, waardoor in haar kattenbak klimmen een uitdaging is geworden. Om de oorzaak te vinden, is het best om eerst een dierenarts te bezoeken.

2. Katachtige angsten

Als een fysiek probleem uitgesloten is, kan de volgende mogelijke oorzaak emotioneel zijn. Katten kunnen gestresseerd raken als hun omgeving verandert, dus bezoek of nieuwe buren kunnen de oorzaak zijn van de gedragsverandering. Katten die zich vervelen, eenzaam zijn of zich bedreigd voelen door een ander huisdier, kunnen uit frustratie ook plassen of poepen op willekeurige plaatsen.

3. Kattenbak-voorkeuren

Net als bij eten of speelgoed, weet je kat precies wat ze leuk vindt in haar badkamer, dus aandacht schenken aan haar toiletgewoontes kan verhelderend zijn. Veel katten vinden bijvoorbeeld geurend kattengrit onaangenaam, anderen kunnen het gevoel hebben dat een gesloten kattenbak te krap is en in sommige gevallen kan een kattenbak die voor jou schoon lijkt, te stinkend zijn volgens de normen van je kat.

Kattenbakproblemen oplossen

Of je nu het antwoord hebt gevonden op de toiletcrisis van je kat of je wilt eenvoudig de zaken op orde houden, deze tips kunnen helpen:

  • Verwijder dagelijks natte kattenbakvulling en klonten. Katten houden van een schoon toilet, dus wanneer ze worden geconfronteerd met een vuile kattenbak, wenden ze zich tot schonere oppervlakken zoals je bed, tapijt of bad.
  • Ververs de kattenbak minimaal één keer per week. Spoel hem grondig met warm water alvorens hem opnieuw te vullen. Azijn aan het water toevoegen helpt geuren te neutraliseren.
  • Zorg ervoor dat de kattenbak zich op een rustige plek bevindt. Dit zal ervoor zorgen dat je kat zich veilig en ontspannen voelt tijdens het doen van haar behoefte.
  • Zorg voor een kattenbak die aangepast is aan haar grootte en waarin ze zich kan omdraaien. Oudere katten kunnen ook baat hebben bij een kattenbak met lage zijkanten (voor gemakkelijke toegang).
  • Soms is simpel het beste. Als je vermoedt dat je kat niet dol is op de plastic kap die de kattenbak bedekt, verwijder deze dan.
  • Zoek uit wat het favoriete kattengrit van je kat is en hou je eraan. Onze bestverkopende kattenbakvulling , Kokoba-klonterende kattenbakvulling, is 100% natuurlijk en gemakkelijk schoon te maken. Maar het kan zijn dat je kat een voorkeur heeft voor papier of hout.
  • Voorzie voor verschillende katten individuele bakken, plus één extra. Veel kattenouders vinden dit een goede oplossing voor de 'toiletgevechten' van hun katten.
  • Vervang de kattenbak één maal per jaar. Een oude kattenbak zal verslijten en poreus worden van het herhaald gebruik, waardoor bacteriën worden opgenomen.

Er gaat niets boven complimentjes en doorzettingsvermogen om die “goeie ouwe” kattenbak gewoonten terug te brengen. En terwijl straffen katten vooral afschrikt, zullen aanmoediging en geduld haar op het rechte pad brengen.