Your browser does not support JavaScript! De voordelen van natuurlijke dierenvoeding | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Voorgestelde producten

Katten en honden maken deel uit van het gezin, dus het is niet meer dan normaal dat we het beste voor ze willen. En naarmate meer eigenaren van gezelschapsdieren geïnteresseerd raken in het verband tussen voeding en gezondheid, is het geen verrassing dat natuurlijk voedsel voor huisdieren - en transparantie over ingrediënten - een hot topic is geworden.

Vraag je je af wat natuurlijke voeding onderscheidt van conventionele huisdiervoeding? Hier is alles wat je moet weten.

Volwaardige ingrediënten

Op het eerste gezicht lijkt het voedingsprofiel van een volledig natuurlijk voedsel versus een commercieel voer voor huisdieren misschien niet erg verschillend. Beide voedingsmiddelen kunnen worden gelabeld als 'uitgebalanceerd' of 'compleet'. Het type gebruikte ingrediënten kan echter sterk variëren. Terwijl natuurlijke voedingsmiddelen meestal hele ingrediënten bevatten zoals vlees, groenten, fruit en plantenextracten, kan standaard huisdiervoeder mogelijk gebruik maken van goedkopere alternatieven zoals vulstoffen, dierlijke bijproducten en suikers (allemaal ingrediënten die geen voedingswaarde hebben).

Fruit, groenten en hele onbewerkte granen zijn belangrijke componenten in het dieet van jouw kat of hond omdat ze veel vitamines, mineralen en vezels bevatten.

Eiwit van goede kwaliteit

Zowel katten als honden gedijen het beste op vleesrijke diëten, dus een maaltijd met een hoog gehalte aan hoogwaardige eiwitten is altijd een goed begin. Maar wat betekent ‘eiwit van goede kwaliteit’ precies? Wanneer je budget het toelaat, moet je huisdier zijn proteïne uit dierlijke bronnen halen, bij voorkeur uit compleet vlees of vis: zoals kip, lam, kalkoen, eend, kabeljauw of zalm. Dit heeft voornamelijk twee redenen: dierlijke eiwitten bevatten alle aminozuren die je huisdier nodig heeft voor gezonde spieren en weefsels. Bovendien is dierlijk eiwit beter verteerbaar dan vleesmeel of granen.

Een compleet voer voor huisdieren met 30% eiwit of meer is ideaal (onthoud dat de ingrediënten op de voedseletiketten worden vermeld in volgorde van gewicht, zodat de belangrijkste altijd op de eerste plaats komen). En waar mogelijk raden we aan om voedingsmiddelen te vermijden die vleesbijproducten bevatten (het deel van het dier dat niet door mensen zou worden geconsumeerd) en vlees van een niet-gespecificeerde bron - te herkennen aan termen als 'vleesmeel', 'beendermeel' of 'vlees en dierlijke bijproducten'.

Vrij van chemicaliën

Natuurlijk voedsel voor huisdieren vermijdt bewust het gebruik van verwerkte en kunstmatige ingrediënten zoals chemicaliën, smaakstoffen, kleuren en conserveermiddelen - en voegt alleen vitamines en mineralen toe.

Aan de andere kant worden traditionele huisdiervoeders vaak gemaakt met goedkopere ingrediënten zoals tarwe en maïs, terwijl ze weinig vlees of planten bevatten. Dit is één van de redenen waarom hun recepten sterk afhankelijk zijn van additieven (voor smaak) en kunstmatige conserveringsmiddelen (voor versheid). Zo zijn BHT, BHA en glucosestroop allemaal goedkopere antioxidanten dan rozemarijn of salie - twee natuurlijke conserveringsmiddelen die goed zijn voor de gezondheid van je huisdier. Details zoals deze helpen uit te leggen waarom natuurlijk voedsel voor huisdieren iets duurder is.

Maar misschien wel de beste reden om chemicaliën in voer voor huisdieren te vermijden, is het mogelijke nadelige effect dat ze kunnen hebben op de gezondheid van je huisdier, wat kan leiden tot gedragsproblemen of ziektes.

Een gezondere keuze

Er is een terugkerend thema in de recensies van natuurlijk voer voor huisdieren: veel eigenaren van gezelschapsdieren zijn opgetogen dat na een verandering van dieet, de spijsverteringsstoornissen en/of huidproblemen van hun harige vriend zijn opgelost. Anderen geven commentaar hoe huisdieren uitkijken naar hun maaltijden en hoe kieskeurige katten hun neus niet meer optrekken bij hun eten.

Zoals we hierboven vermeldden, is heel vlees gemakkelijker verteerbaar. Veel natuurlijk voedsel vermijdt ook veel voorkomende allergenen (zoals rundvlees, tarwe, soja en zuivelproducten), wat betekent dat je kat of hond waarschijnlijk minder last heeft van buikpijn. Het toevoegen van natuurlijke prebiotica zoals cichorei en kliswortel aan voedsel voor huisdieren helpt ook bij de spijsvertering.

Er is veel discussie over de vraag of huisdieren granen moeten eten of niet. Veel huisdieren kunnen granen goed verteren. Maar dat gezegd zijnde, zijn er verschillende kwaliteiten van granen, waarbij volle granen (zoals rijst of haver) het meest voedzaam zijn. Je kan ook de verhouding van granen die in het voer van je huisdier worden gebruikt, controleren, omdat voedsel van goede kwaliteit de neiging heeft om een ​​hogere verhouding tussen vlees en granen te gebruiken.

Als uw huisdier vatbaar is voor allergieën, jeuk of spijsverteringsproblemen, bestaat de kans dat ze gevoelig zijn voor de eiwitten in granen, zodat het een goed idee kan zijn om ze een graanvrij dieet te geven. Graanvrij voedsel vervangt granen door licht verteerbare plantaardige ingrediënten zoals zoete aardappel en erwten.

Op zoek naar het perfecte natuurlijke voer voor je huisdier? Bekijk dan zeker ons assortiment volledig natuurlijke voedingsmiddelen. We bieden tal van opties, waaronder populaire merken zoals Canine Choice en James Wellbeloved.