Your browser does not support JavaScript! Voeding van uw gecastreerd huisdier | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Castratie of sterilisatie zijn routine-operaties die dierenartsen aanbevelen voor de meeste katten en honden, omdat het de levenskwaliteit van uw huisdier kan verbeteren. Maar wat zijn de voordelen van deze ingreep? En is het een geschikte optie voor elk huisdier? Dit moet u weten voor u ze inschrijft voor een knip.

Wat is sterilisatie of castratie?

Castratie is een routine-operatie uitgevoerd door een dierenarts om bij een ​​kat of hond de geslachtsorganen te verwijderen. Het zorgt ervoor dat uw huisdier niet in staat is zich voort te planten en het stopt de productie van de hormonen, die verantwoordelijk zijn voor seksueel gedrag, zoals loops worden, sproeien en rijden.

Waarom castreren of steriliseren?

De ingreep heeft veel voordelen voor de gezondheid van uw hond of kat:

  • Het vermindert agressie en vechten (wegens gebrek aan testosteron)
  • Het verlaagt de kans op bepaalde vormen van kanker, zoals die van de borst, testikels, baarmoeder of eierstokken
  • Het vermindert het risico op bepaalde infecties en ziekten, zoals pyometra, prostaat-en vaatziekten en katten-AIDS
  • Bij katers verminderen ze de drang om te gaan zwerven en verkleint dus de kans om vermist te geraken.

Een ander groot voordeel van castratie of sterilisatie is dat het ongewenste zwangerschappen kan voorkomen, waardoor er minder jonge honden en katten geboren met erfelijke ziekten. Hierdoor worden er ook minder ongewenste dieren geboren, die dan weer in asielen terecht komen. Een grote stap dus om de zwerfpopulatie in te dijken.

Op welke leeftijd moet u uw huisdier laten steriliseren of castreren?

Voor zowel katten als honden kan dit vanaf dat ze zes maanden oud zijn. Dit is meestal het moment dat ze seksueel actief worden. Uw dierenarts kan echer het beste inschatten wanneer het het beste moment is voor uw huisdier voor deze chirurgische ingreep.

Als je kater bijvoorbeeld wordt gecastreerd nadat hij 12 maanden oud is, is het mogelijk dat u niet kan genieten van alle gedragsvoordelen van de castratie. De reden hiervoor is dat hij al begonnen is met gedragingen als vechten en sproeien aan te leren. Aan de andere kant is het voor een aantal grote hondenrassen soms beter om te wachten tot ze ouder zijn dan zes maanden.

Hoe verloopt de procedure?

De operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en omvat de verwijdering van de testikels (bij mannelijke dieren) of eierstokken en baarmoeder (bij vrouwelijke dieren). De operatie kan 30 minuten tot een uur duren. Na de operatie zal uw huisdier voor ongeveer 2 weken nodig hebben om thuis te herstellen of, in het geval van katers, een paar dagen.

Het voeden van uw gecastreerd huisdier

Zodra uw hond of kat wordt gecastreerd, is het belangrijk om een ​​voeding met minder calorieën te geven, om het lichaamsgewicht onder controle te houden. Na castratie verlaagt doorgaans de energiebehoefte van uw huisdier. Voedsel voor gecastreerde huisdieren bevatten meer eiwitten, voor snelle verzadiging en een gezonde spiermassa, en bevatten L-carnitine, een aminozuur dat helpt bij de metabolisatie van vet.

Op zoek naar de juiste voeding voor je harige vriend? Neem een ​​kijkje bij ons smakelijke aanbod van formules voor gecastreerde honden en gecastreerde katten.