Your browser does not support JavaScript! Goede Voornemens 3: De tanden van uw huisdier onderhouden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
 • MedicAnimal - care with a conscience

Wist u dat tandheelkundige aandoeningen één van de meest voorkomende aandoeningen zijn in dierenartsenpraktijken? Het is niet verwonderlijk dat het verzorgen van de tanden van uw huisdier net zo belangrijk is als bij ons.

Regelmatig de tanden van uw kat of hond poetsen zal ervoor zorgen dat hun mond schoon en gezond blijft. Maar maak je geen zorgen als dit onrealistisch klinkt. We hebben enkele goede tips voor je.

Dus wat zijn tandheelkundige aandoeningen?

Het begint allemaal met plaque: een kleverige filmlaag met bacteriën, die zich na elke maaltijd op de tanden van uw huisdier vormt. Als plaque niet regelmatig wordt verwijderd, verhardt dit geleidelijk tot een bruine of gele substantie op de tanden die tandsteen wordt genoemd. Tandsteen biedt het perfecte oppervlak voor bacteriën om te gedijen, wat kan leiden tot ontsteking van het tandvlees. Dit staat bekend als gingivitis en als het niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot een ernstige aandoening die parodontitis wordt genoemd.

Bij parodontitis is het tandvlees geïnfecteerd, wat kan leiden tot verlies van tanden. In ernstige gevallen kunnen bacteriën via de bloedbaan het lichaam binnendringen en schade aan organen veroorzaken. Tandvleesontsteking en parodontitis in een vroeg stadium, indien vroeg genoeg aangepakt, kunnen omkeerbaar zijn door professionele tandsteenverwijdering en verdere verzorging thuis. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen!

Met een dieet van rauw vlees en botten, hebben vleeseters in het wild een natuurlijke bescherming tegen tandbederf. Maar het commerciële voedsel dat we onze huisdieren geven, kan bijdragen aan een snellere bacteriegroei in de mond.

Veel voorkomende symptomen van gebitsproblemen

 • Slechte adem (meestal het eerste teken van een tandheelkundige aandoening)
 • Tandsteen en / of rood worden van het tandvlees
 • Gele of bruine tanden
 • Overmatige speekselvloed
 • Pijn tijdens het eten
 • Verlies van eetlust

Waarom zou ik de tanden van mijn huisdier reinigen?

Minstens 3 keer per week de tanden van uw huisdier poetsen, is de beste manier om schadelijke bacteriën te verwijderen. We begrijpen echter dat dit niet altijd een optie is. Met name katten zullen ervandoor gaan als er een tandenborstel in de buurt van hun mond komt. Het goede nieuws is dat je ook tanden kan verzorgen zonder een felle strijd met uw dier.

In het ideale geval begint u met tandverzorging wanneer uw huisdier nog jong is. Maar het is nooit te laat, omdat oudere dieren snel zullen wennen aan regelmatig poetsen.

Hoe kan ik aan de slag gaan?

 • Introduceer tandpasta voor huisdieren eerst als traktatie. Dit kan op een poot worden gedaan of direct worden gegeven.

 • Probeer de tanden langzaam te borstelen, zodat uw huisdier eraan gewend raakt dat zijn of haar tanden aangeraakt worden. Begin met het gewoon aanraken van de tanden en het tandvlees met een tissue, stap vervolgens over naar een vingertandenborstel en poets het gebied lichtjes.

 • Wanneer uw huisdier de vingerborstel volledig accepteert, kunt u overschakelen naar een tandenborstel voor huisdieren. De langere handgreep helpt je alle delen van de mond te bereiken.

 • Gebruik een huisdiervriendelijke tandenborstel en tandpasta. Tandpasta voor huisdieren is speciaal samengesteld voor dieren en is veilig bij inslikken.

 • Overweeg om plaque te laten behandelen (zie onze aanbevelingen hieronder).

Aangeraden producten

Naast het poetsen van de tanden van uw huisdier (of als poetsen gewoon niet mogelijk is), zijn er een aantal producten die zijn ontworpen om tandheelkundige ziekten bij huisdieren te voorkomen. Deze kunnen worden toegevoegd aan drinkwater (zoals Vet Aquadent), op voedsel worden gestrooid (zoals Plaque Off) of worden gebruikt als tandpasta (zoals Logic Oral Hygiene Gel).

Je hond dagelijks een ‘dental’ kauwsnoepje geven, is een geweldige manier om plaque te verwijderen en te voorkomen dat het opbouwt. De favorieten van onze pups zijn Dentastix en Logic Orozyme. Maar pas op dat u niet overdrijft, omdat sommige tandheelkundige kauwproducten veel calorieën bevatten.

Regelmatige jaarlijkse controle van de dierenarts is ook belangrijk, omdat de mond van uw huisdier uw dierenarts veel kan vertellen over hun algemeen welzijn. In sommige gevallen kan uw dierenarts een professionele behandeling van tandsteen aanbevelen. Tandheelkundige behandelingen kunnen behoorlijk kostbaar zijn en hebben vaak tot gevolg dat uw huisdier onder algemene anesthesie wordt gebracht. Een goede routine om de tanden van uw huisdier te verzorgen, kan ze dus besparen van veel stress en verdere complicaties.