Your browser does not support JavaScript! Goede Voornemens 2: Krijg voldoende beweging | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

We weten allemaal hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor onze huisdieren - zo essentieel dat het bovenaan staat in het lijstje van voedsel, onderdak en liefde. Maar hoe weet u of uw kat of hond voldoende beweging krijgt? In het artikel van vandaag kijken we naar eenvoudige manieren om lichaamsbeweging onderdeel te maken van de welzijnsroutine van elk huisdier.

Beweging heeft zoveel voordelen voor de gezondheid, het hoeft dus niet te verbazen dat het onze huisdieren zo blij maakt. Fysiek helpt het om een gezond gewicht te behouden, verbetert het de spijsvertering, vermindert het ontstekingen en houdt het onze spieren in form, terwijl het mentaal een instant humeur-verbeteraar is, wanneer we ons down of gestrest voelen.

Een wandeling maken met onze hond of spelen met onze kat, is ook een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. En verschillende spelletjes en activiteiten zullen hun zintuigen doen prikkelen en hun geest alert houden. Huisdieren houden ervan om rond te snuffelen en op onderzoek te gaan, dus die dagelijkse wandelingen betekenen zoveel meer dan de kans om hun benen te strekken.

Signalen dat uw huisdier niet genoeg beweging krijgt

Net als mensen hebben huisdieren individuele behoeften, afhankelijk van hun levensstijl, leeftijd en conditie. Een goede vuistregel is dat honden minstens één dagelijkse wandeling van 30 minuten nodig hebben en katten een paar speelsessies van 10-15 minuten per dag. Elk huisdier is echter anders, dus laat ze zelf aangeven wat voldoende voor ze is.

Dit zijn enkele van de tekenen die erop kunnen wijzen dat uw huisdier misschien meer oefening nodig heeft:

  • Gewichtstoename
  • Lusteloosheid of depressie
  • Destructief gedrag
  • Rusteloosheid
  • Aandacht zoeken

Het tempo opbouwen

Start altijd geleidelijk en langzaam met extra beweging, zodat u rustig de activiteit kan opbouwen. U kunt bijvoorbeeld met 5 minuten per keer beginnen, vooral als uw huisdier erg jong, oud of te zwaar is. Als je éénmaal een goed idee hebt van het uithoudingsvermogen van je kat of hond, kun je beslissen wat de ideale duur en intensiteit zou moeten zijn. Zowel mensen als huisdieren zijn gewoontedieren, dus elke dag rond dezelfde tijd bewegen, zal helpen bij het opbouwen van een routine.

Wees niet bang om een beetje te mixen! Elke activiteit die de hartslag van uw huisdier verhoogt, wordt als oefening beschouwd, dus als u overschakelt tussen activiteiten, blijven ze geïnteresseerd.

Oefenideeën voor katten

Katten houden ervan om te achtervolgen en te jagen, dus elk spel dat aan dit instinct voldoet, houdt ze alert. Speelgoedmuizen en -vogels, veren,... allemaal perfect voor het spelen van achtervolgingsspelletjes, vooral speelgoed type hengel, waardoor het extra gemakkelijk is om de speeltjes over de vloer te laten slepen. Je kunt ook proberen een stuk garen of lint over de grond te wriemelen zodat je kat kan jagen en slaan. Zorg er wel voor dat je ze soms het speelgoed laat vangen!

Laseraanwijzers zijn ook erg populair bij katten. Ze zullen de lichtstraal graag achtervolgen, maar gebruik ze slechts gedurende korte tijd, zodat je kat niet gefrustreerd raakt. En bovenal, vermijd om de straal rechtstreeks in hun ogen te schijnen, omdat dit hun netvlies kan beschadigen.

Als je een binnen-kat hebt, is een kattenboom, -toren of krabpaal een must, omdat ze je kunnen helpen bij het aanmoedigen van al die activiteiten die je katachtige vriend instinctief buiten zou doen: zoals strekken, klimmen en slijpen van hun klauwen.

Oefenideeën voor honden

De meeste honden gaan maar al te graag naar buiten voor een wandeling, ongeacht de tijd van de dag of het weer, dus het is meestal gemakkelijker om een trainingsroutine in hun dag te persen. Nogmaals, regelmaat is de sleutel, dus probeer altijd je programma te volgen, of het nu 30 minuten per dag is of anderhalf uur verdeeld over verschillende wandelingen.

Variatie kruidt het leven! Hou wandelingen interessant door je route van tijd tot tijd te veranderen en laat je hond rondsnuffelen. Andere honden ontmoeten, zal hen helpen overeenkomen met mede-pups en de regels van hondengedrag in de praktijk te brengen.

Je kunt het tempo van je wandeling ook af en toe afwisselen met normaal tot levendig. Zorg er gewoon voor dat je hond kan volgen. Kijk bijvoorbeeld hoe hij of zij reageert wanneer je thuiskomt of je voorbereidt voor de wandeling.

Als er enige aarzeling is, kan u misschien de volgende keer een rustigere wandeling overwegen!

Wilt u uw wandeling naar het volgende niveau brengen? Neem wat lekkers mee om in het gras in het park te gooien of voeg wat vrije speeltijd toe door een bal of een trekspeeltje mee te nemen. Uiteindelijk nodigt beweging uit tot creativiteit, dus wie weet welke nieuwe en leuke manieren je ontdekt om je routine kleur te geven.

Dat is alles voor nu. Maar de volgende stap in onze serie goede voornemens voor het nieuwe jaar is een artikel over tandheelkundige zorg, waar we u een aantal goede tips geven om de mond van uw huisdier schoon en gezond te houden. Tot volgende week!