Your browser does not support JavaScript! Goede Voornemens voor het Nieuwe Jaar: 1. Obesitas aanpakken | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Je denkt misschien dat je huisdier in goede vorm is, maar wanneer was de laatste keer dat je hun gewicht of conditiescore gecontroleerd hebt? In onze serie Goede Voornemens voor het Nieuwe Jaar, zullen we praten over vier belangrijke manieren om de gezondheid van je huisdier en welzijn te verbeteren - en de eerste is het omgaan met obesitas.

Obesitas is een voedingsstoornis, veroorzaakt door de combinatie van te veel calorieën en te weinig activiteit. Het overgewicht zorgt voor druk op de gewrichten en organen van uw huisdier, waardoor de kwaliteit van leven van uw huisdier geleidelijk afneemt.

Maar ook al komt overgewicht bij katten en honden vaak voor, het goede nieuws is dat het heel goed te voorkomen is.

Factoren die bijdragen aan de gewichtstoename

Dus wat zijn de gewoonten die (excuseer voor de woordspeling!) het probleem voeden?

  • Te veel maaltijdresten, snacks en lekkernijen
  • Een energierijk, vetrijk dieet
  • Een goed uitgebalanceerd dieet, maar zonder de juiste portiecontrole
  • Onvoldoende beweging om overtollige energie te verbranden

Het lijkt erop dat sommige katten en honden meer vatbaar zijn voor gewichtstoename. Recent onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat labradors genetische aanleg hebben zijn om hongerig te zijn. Bovendien kan het metabolisme van uw huisdier vertragen met de leeftijd (zoals bij oudere dieren), bepaalde stofwisselingsstoornissen (zoals schildklieraandoeningen) of operaties (zoals sterilisatie en castratie).

U kunt de beste zorg voor uw huisdier bieden en complicaties voorkomen door goed op de hoogte te blijven van hun conditie. De boodschap is dat, ongeacht de conditie van je huisdier, er altijd een manier is om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Gezonde oplossingen

De gevolgen van een huisdier met overgewicht zijn mogelijk niet meteen merkbaar, maar als het niet correct wordt behandeld, kan obesitas verschillende problemen veroorzaken: van diabetes type 2 tot een lagere levensverwachting.

Een goede plek om te beginnen is het voer: controleer de voedingsgids op het etiket van het voer van uw huisdier om ervoor te zorgen dat u ze de juiste porties geeft. Vergeet ook niet om traktaties te controleren. En terwijl je je harige vrienden die geliefde heerlijke hapjes best mag blijven geven, houd je je altijd aan een redelijke limiet. Het kiezen van gezondere of caloriearme alternatieven kan ook helpen.

Een formule kiezen die aangepast is aan de levensfase, het ras of de conditie van uw huisdier, is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Een formule voor gewichtsverlies kan, bijvoorbeeld, rijker zijn aan eiwitten en weinig koolhydraten bevatten.

Als u vermoedt dat uw kat of pup te zwaar is, kan uw dierenarts een diagnose stellen op basis van factoren zoals lichaamsgewicht en body condition score (BCS). Ze helpen ook bij het instellen van een streefgewicht en het aanbieden van een dieet voor gewichtsbeheersing, dat werkt voor uw harige vriend.

Oefening is het tweede onderdeel dat bijdraagt aan een gezond gewicht. Zelfs als uw huisdier een uitgebalanceerd dieet volgt, zullen dieren die niet regelmatig trainen, onvermijdelijk aankomen. Daarom is het belangrijk om uw hond minstens 30 minuten per dag uit te laten en een paar keer per dag met uw kat te spelen, vooral als ze binnenshuis blijven. Honden met een hoog energieniveau moeten mogelijk langer bewegen (tot maximaal twee uur per dag).

Onze volgende blog in de serie is gewijd aan lichaamsbeweging, dus hou je klaar voor tips over hoe je je hond en kat actief kan houden. In de tussentijd hopen we dat je het eerste deel van onze reeks interessant vond. En vergeet niet dat als het gaat om wellness, elke stap op weg naar een beter gevoel telt.