Your browser does not support JavaScript! Een nieuwe puppy of kitten in huis | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Veel mensen kiezen de lente om een nieuwe puppy of kitten in de familie te verwelkomen. En of je nieuwe huisgenoot er al bijna is of  het misschien nog even wachten is, wij brengen je op de hoogte van alle essentiële voorbereidingen en handige tips voordat je ze ophaalt.

Voor de grote dag

De lente is het begin van het kitten- en puppyseizoen. Veel mensen kiezen ervoor om in de maanden april tot september een harig vriendje in huis te nemen. Misschien via een buurman wiens huisdier pas is bevallen of via een gerenommeerde fokker. Hoe dan ook, terwijl elk dier veel vreugde in je leven zal brengen, gaat er niets boven de voldoening van het adopteren van een huisdier in nood. Dus onze eerste optie zou een bezoek aan uw plaatselijke dierenasiel zijn.

Als je eenmaal hebt gekozen wie je nieuwe kitten of pup zal zijn (of, in veel gevallen, wanneer ze jou hebben uitgekozen!), moet je je ervan verzekeren dat ze minstens acht weken bij hun moeder en broers en zussen hebben doorgebracht - dit is essentieel voor hun ontwikkeling.

In de tussentijd kun je je huis puppy- en kitten-klaar maken. Zorg ervoor dat je blootliggende elektrische snoeren verbergt, want de kleintjes kunnen in de verleiding komen om erop te kauwen en je moet nagaan of een van je planten giftig is voor huisdieren. Lelies zijn bijvoorbeeld extreem giftig voor katten - dus hou je kitten uit de buurt hiervan.

Vergeet niet dat een huisdier houden een groot engagement is, dus de taken met het gezin bespreken, is een goed begin. Wie zal de hond uitlaten? Wie is verantwoordelijk voor het voeden en verzorgen? Goede afspraken en een vaste taakverdeling zal je huisdier ook helpen zich aan te passen aan zijn nieuwe leven.

Wat huisdierbenodigdheden betreft, zijn dit enkele items die je mogelijk nodig hebtt:

  • Een transportbox voor uitstapjes en bezoeken aan de dierenarts
  • Voedsel voor puppy's of kittens
  • Bakken voor water en voedsel
  • Kussens
  • Speelgoed
  • Een halsband en leiband (voor honden)
  • Een kattenbak en kattenbakvulling
  • Een krabpaal (voor katten)

Sommige mensen vinden ook producten met kalmerende feromonen nuttig bij het verwelkomen van een nieuw huisdier in hun gezin. De kalmerende feromonen van Adaptil of Feliway bootsen de geur na van de moeder, wat geruststellend werkt, en ze verminderen de stress en angstgevoelens die een jonge pup of kitten kan hebben wanneer ze naar een nieuw huis gaan. Je kan bijvoorbeeld de draagzak en auto 15 minuten voordat je ze gebruikt in te spuiten met een kalmerende spray, of een week voor de aankomst van uw huisdier een verdamper thuis aan te sluiten.

Toptip: als je voor het eerst je toekomstige knuffelbaby gaat ontmoeten, laat dan een deken of een oud t-shirt achter om te gebruiken als beddengoed. Dieren zijn sterk afhankelijk van hun reukvermogen en als ze dat kledingstuk bij zich kunnen houden wanneer ze eindelijk worden opgehaald, zullen ze zich meer op hun gemak voelen.

De eerste dag bij u thuis

De grote dag is eindelijk aangebroken! Wanneer je thuiskomt, moet je weten dat je kleine katachtige of hondenvriend een beetje onrustig is na de reis. Als je een kitten mee naar huis neemt, raden we je aan om een ​​rustige kamer in het huis te kiezen waar ze een paar dagen kunnen verblijven, voordat ze andere kamers gaan verkennen. Probeer de verleiding te weerstaan om uw huisdier in het begin vast te houden en te knuffelen: in dit vroege stadium is het het beste om zenaar u toe te laten komen. Als ze vertrouwd raken met hun omgeving, zijn ​​ze klaar om andere leden van het gezin (inclusief mede-huisdieren) te ontmoeten.

Toptip: gebruik spelen als een manier om het ijs te breken. Dit is niet alleen een geweldige hechtingsactiviteit, maar het zal ook minder opdringerig aanvoelen dan knuffelen.

Na een paar dagen

Een paar dagen later zou je huisdier zich comfortabeler moeten gaan voelen. Ze kunnen uit hun schulp komen, speelser worden en beginnen te reageren als je hun naam roept. Maak je geen zorgen als dit niet het geval is. Sommige huisdieren zijn eerder verlegen en hebben mogelijk meer tijd nodig om zich aan te passen.

Houd hun eet- en badgewoonten in de gaten. Het is belangrijk dat je pup of kat regelmatig eet en dat hun poep 'schoon' is. Hiermee bedoelen we zonder bloed of parasieten.

Wees zacht en begripvol met je harige vriend. Hun instinct zal zijn om te kauwen, krabben en allerlei kattekwaad uit te halen. Maar na verloop van tijd zullen ze leren om hun kattenbak en speelgoed te gebruiken in plaats van je tapijt en je schoenen.

Wees niet ontmoedigd als andere huisdieren zich nog steeds een beetje vijandig gedragen jegens hun nieuwe broer of zus. Het kan weken duren voordat dieren vriendschap sluiten of zelfs tolereren. Zorg ervoor dat ze aparte bedden en etensbakken hebben, omdat dit verdere onenigheid zal voorkomen.

Een paar dagen later breng je je nieuwe vriend naar de dierenarts. Ze doen een algemene gezondheidscontrole en zoeken naar vlooien, teken of iets ongewoons. Dit is ook een ideaal moment om vaccinaties, chippen, castratie en, mogelijk, huisdierenverzekeringen te bespreken. Maar maak je geen zorgen - je zult niet alles in één keer hoeven af ​​te handelen!

Toptip: als uw kat toegang heeft tot een tuin of een buitenruimte, zorg er dan voor dat ze alleen buiten mogen wanneer ze zich helemaal hebben aangepast aan hun nieuwe huis. Dit kan enkele weken duren. Over het algemeen moeten huisdieren binnen blijven tot na de vaccinatie en, vooral voor katten, pas na castratie of sterilisatie.