Your browser does not support JavaScript! Heeft mijn huisdier een voedingssupplement nodig? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Multivitaminen en voedingssupplementen zijn populair in de huisdierenwereld. Van visolie tot probiotica, er is een scala aan producten om het dieet van uw huisdier aan te vullen. Maar betekent het ook dat uw kat of hond ze moet nemen? En moeten alle huisdieren een aanvulling op hun voeding hebben om ze gezond te houden?

De dagelijkse nutritionele behoeften van uw huisdier

Als mens varieert wat we eten elke dag. Wij willen kunnen omschakelen tussen verschillende voedingsmiddelen of kunnen ervoor kiezen om een specifiek dieet te volgen. We hebben ook een druk leven en soms verkiezen we eenvoudige, handige maaltijden boven de gezonde varianten. Hier kunnen voedingssupplementen ons helpen om de hiaten op te vullen. Echter, honden en katten meestal eten elke dag hetzelfde voedsel en fabrikanten van dierenvoeding weten dit.

Fabrikanten van dierenvoeding besteden jaren aan het bestuderen van de behoeften van katten en honden en werken nauw samen met wetenschappers, voedingsdeskundigen en dierenartsen om het perfecte dieet voor elk huisdier te ontwikkelen. Dus als u kiest voor een voeding met labels als ‘evenwichtig’ of ‘compleet’, weet je dat het is speciaal ontwikkeld om alle voedingsstoffen te bevatten die uw huisdier nodig heeft.

Dit betekent dat wanneer huisdieren een correcte commerciële voeding krijgen van goede kwaliteit, het niet nodig zou moeten zijn om vitaminen of supplementen te nemen. Dat wil zeggen, tenzij aanbevolen door hun dierenarts.

Als extra ondersteuning nodig is

Nu, laat ons aannemen dat u uw huisdier alleen maar volledig zelfgemaakte voeding geeft. In dat geval kan het voorkomen dat uw dierenarts een voedingssupplement aanraadt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de controle te behouden over de kwaliteit en kwantiteit van de ingrediënten die uw viervoeter te eten krijgt, vereist zelfgemaakte dierenvoeding een zorgvuldige planning en kan het zelfs leiden tot voedingstekorten. Vraag daarom steeds uw dierenarts om advies.

Een andere reden waarom u supplementen kunt overwegen, is wanneer uw huisdier is gediagnosticeerd met een ziekte, zoals artritis of een nierziekte. Hierbij kan de juiste aanvulling aan de voeding (en misschien zelfs een verandering van voeding) ongemakken helpen verminderen.

Maar het is niet omdat je huisdier geen speciale aandoeningen heeft, dat voedingssupplementen niet nuttig kunnen zijn. Supplementen kunnen ook zorgen voor extra ondersteuning wanneer uw huisdier een klein gezondheidsprobleem heeft of al wat ouder wordt. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij dingen zoals tandplaque, droge huid of problemen met de spijsvertering. Het blijft wel belangrijk om dit altijd met uw diernarts te bespreken.

Algemeen aanbevolen supplementen

Gewrichten: Supplementen met glucosamine en chondroïtine stimuleren de mobiliteit en het vergroten de smering van de gewrichten. Ze zullen de aandoening niet doen verdwijnen, maar ze kunnen helpen om de pijn in de gewrichten te verlichten en verdere schade te voorkomen. Enkele topmerken aanbevolen door dierenartsen zijn Seraquin en YuMOVE.

Spijsvertering: Als uw huisdier regelmatig maagproblemen heeft, kan een supplement helpen bij een gezonde spijsvertering. Van Protexin Pro-Fiber, wat voedsel helpt verteren zodat voedingsstoffen gemakkelijker absorberen, tot een reeks van probiotica om een onevenwicht in de darm te verhelpen met een boost van goede bacteriën.

Mondgezondheid: De tanden van uw huisdier poetsen, is de beste manier om tandheelkundige problemen te voorkomen, maar er zijn ook veel producten ontworpen om plaque te verminderen en om bacteriën in de mond te bestrijden. Deze kunnen op voedsel gestrooid worden (zoals Plaque Off) of worden gebruikt als tandpasta (zoals Logic Oral Hygiene Gel).

Vacht & huid: Voedingssupplementen verrijkt met omega-3 vetzuren zijn een goede remedie voor droge en jeukende huid. Ze kunnen ook nuttig zijn als de temperatuur daalt, omdat de combinatie van kouder weer en centrale verwarming huidirritatie kan veroorzaken. Huidallergie kan verschillende oorzaken hebben, dus uw dierenarts zal proberen om de oorzaak van het probleem te identificeren. Zij raden ook vaak YuDERM aan, wat kan helpen de huid van uw huisdier te kalmeren.

Waar het op neer komt

Meestal zal een compleet en gebalanceerd dieet instaan voor alle voedingsbehoeften van uw huisdier. Supplementen zijn gewoon een geweldige ‘toevoeging’ als uw huisdier een tekort heeft, een gezondheidsprobleem heeft of als hun gezondheid een kleine boost kan gebruiken.

Alvorens je een voedingssupplement geeft, bespreek het zeker met uw dierenarts. Met hun hulp, krijgen je huisdieren alles wat ze nodig hebben en niets wat ze niet nodig hebben.