Your browser does not support JavaScript! Hoe oud is uw huisdier in mensenjaren? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

 

KOOP NU

 

Probeer je de leeftijd van je huisdier te bepalen in menselijke jaren? We hebben allemaal gehoord dat een mensenjaar zeven hondenjaren zijn, maar er zijn verschillende factoren die het verouderingsproces van je kat of hond kunnen bepalen. Laten we ze eens bekijken.

Het eerste waar u rekening mee moet houden, is dat huisdieren veel sneller volwassen worden dan mensen, en vooral de eerste twee jaren zijn bijzonder belangrijk. Na hun eerste levensjaar, kunnen onze harige metgezellen grofweg vergeleken worden met een 15-jarige tiener, terwijl na hun tweede jaar hun leeftijd gelijk is aan 24 jaar oud bij mensen. Vanaf jaar 3 telt elk nieuw jaar als vier menselijke jaren.

Verwarrend? Zie deze tabel:

 

Onthoud dat dit geen exacte wetenschap is, maar een gemakkelijke manier om de geschatte 'menselijke' leeftijd van uw huisdier te raden.

Katten versus honden

De levensverwachting van uw huisdier is niet afhankelijk van de leeftijd alleen. Andere factoren, zoals grootte, gewicht, levensstijl, voeding en genetica spelen ook een rol.

Voor honden is de grootte een sleutelfactor en kleinere rassen hebben de neiging langer te leven dan grote rassen. Bijvoorbeeld, de gemiddelde levensverwachting van een 'gigantische hond' zoals een Deense dog is ongeveer 8 jaar, terwijl een kleine hond, zoals een Yorkshire Terrier, ouder dan 15 jaar kan worden. Dus grote rassen verouderen niet alleen sneller, hun organen moeten ook harder werken om de celgroei en de lichaamsmassa te ondersteunen.

Het is ook het vermelden waard dat raszuivere dieren (zowel katten als honden) vatbaarder kunnen zijn voor erfelijke genetische afwijkingen.

En hoe zit het met katten? Nou, het lijkt erop dat maat en ras weinig invloed hebben als het gaat om hoe snel onze diertjes ouder worden. Of uw kat een binnen- of een buitenkat is, kan echter wel van invloed zijn op de levensverwachting van uw kat.

Binnenkatten hebben de neiging langer te leven (hun gemiddelde levensduur is 12-15 jaar) in vergelijking met dieren die buiten mogen (8-12 jaar). Hoewel het niet ongebruikelijk is dat een kat tot laat in haar tienerjaren of vroege twintiger jaren leeft. De oudste geregistreerde kat, Creme Puff, leefde tot de respectabele ouderdom van 38 jaar.

De levensverwachting van een buitenkat kan door veel factoren worden beïnvloed: van waar ze leven tot dagelijkse gevaren zoals wegverkeer. Katten die het buitenleven verkennen, kunnen ook worden blootgesteld aan ziekten en in contact komen met giftige stoffen (zoals antivries).

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat uw buitenkat een korter leven zal leiden. Maar er zijn voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen, zoals een leven binnenshuis te overwegen als u in de buurt van een drukke weg woont, of uw kat 's nachts binnen te houden (uit onderzoek blijkt dat 78% van alle verkeersongevallen met katten 's nachts gebeurt).

Er is een gezegde "nieuwsgierigheid heeft de kat gedood", dus je zult begrijpen dat katten zichzelf in allerlei problemen kunnen storten!

Kan ik mijn huisdier helpen langer te leven?

Het korte antwoord is 'Ja'. Hoe goed u op uw vriend let, kan zelfs een even krachtige impact hebben als de genetica.

Zowel katten als honden profiteren van een gebalanceerd dieet. Goede voeding kan op veel manieren bijdragen aan hun algehele gezondheid: van het versterken van de immuniteit tot het ondersteunen van de spijsvertering en het onderhouden van spiermassa en gewrichten. Uiteindelijk kan het ook een groot aantal ziekten helpen voorkomen.

Een andere manier om gezondheid te bevorderen is door beweging te stimuleren. Net als bij mensen stimuleert beweging de geest en het lichaam van uw huisdier. Het helpt ook bij het reguleren van hun gewicht en vertraagt spier- en gewrichtsverslechtering. En laten we niet vergeten hoe blij het onze harige vrienden maakt!

Terwijl buitenkatten de vrijheid hebben om rond te dwalen zoals ze willen, is het creëren van een stimulerende omgeving voor katten binnenshuis cruciaal. Een paar keer per dag een kwartiertje spelen met je kat, en speelgoed en klimplekken voorzien, houdt haar fit en gelukkig.

Onze katten houden ervan om naar de vogels buiten te kijken, dus we hebben een paar vogelvoederplekken geïnstalleerd in de buurt van de ramen. Het is een geweldige manier om uren entertainment te bieden.

Ten slotte is het van essentieel belang om uw huisdier jaarlijks naar de dierenarts te brengen voor hun jaarlijkse controle om op de hoogte te blijven van hun gezondheid. We raden ook castratie en sterilisatie aan op jonge leeftijd. Deze ingrepen kunnen bepaalde soorten kanker en infecties voorkomen. Bovendien behoeden ze onze dieren voor de stress die gepaard gaat met loopsheid en zwangerschap.

Hoewel er geen veilige formule is voor een lange levensduur, is één ding zeker: elke zorg en affectie die u geeft, zal het leven van uw huisdier gelukkiger maken.

 

KOOP NU