Your browser does not support JavaScript! Zes manieren om een angstig huisdier te helpen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
 • MedicAnimal - care with a conscience

In 2019 lanceerde veterinair gezondheidsbedrijf Ceva de "Pet Anxiety Awareness Month" om eigenaren van huisdieren voor te lichten over de oorzaken van stress bij dieren. Dus, in een poging om hun missie te ondersteunen, volgen hier enkele tips om je te helpen een angstig huisdier terug te brengen naar zijn oude, gelukkige zelf.

Oorzaken van stress bij katten en honden

Als we naar onze huisdieren kijken, is het moeilijk voor te stellen dat ze last zouden hebben van stress. Hun leven lijkt zo gemakkelijk! Maar bepaalde situaties kunnen onze harige vrienden vaak ongemakkelijk maken, vooral wanneer ze een verandering in hun routine inhouden: verhuizen, een nieuw huisdier of een nieuwe baby, autoritten of bezoekers in huis. Vooral honden worstelen met lange tijd alleen zijn, terwijl huishoudens met meerdere katten een grote stressfactor kunnen zijn voor onze katten.

Enkele tekenen dat uw huisdier last heeft van stress of angst:

 • Spijsverteringsproblemen (diarree, obstipatie)
 • Verminderde eetlust
 • Verhoogde behoefte om te slapen
 • Zich afzonderen
 • Agressief gedrag
 • Overmatig geblaf (honden)
 • Overmatig verzorgen (katten) of likken van lippen (honden)
 • Plassen buiten hun kattenbak (katten)
 • Wandelen met hun staart tussen hun benen (honden)

Tips om een gestrest huisdier te kalmeren

 1. Identificeer de oorzaak van stress: kijk om je heen - is er recent iets veranderd? De nieuwe kat van je buurman of de bouwwerkzaamheden naast de deur zouden de oorzaak kunnen zijn van wat je huisdier ongerust maakt. De oorzaak vinden, helpt u het probleem aan te pakken.

 2. Blijf bij een routine: net zoals wij zijn huisdieren gewoontedieren en vinden ze veel rust in hun dagelijkse routine. Het vaststellen van vaste tijden voor maaltijden en wandelingen, zal helpen om stabiliteit in hun leven te bieden.

 3. Creëer een rustige omgeving: In een recente studie gepubliceerd in ScienceDirect, ontdekten onderzoekers dat honden boze menselijke gezichten kunnen lezen, wat suggereert dat onze gevoelens en ons gedrag een effect kunnen hebben op onze huisdieren. En hoewel weinigen van ons de hele tijd kunnen beweren zen te zijn, is het goed om dit in gedachten te houden.

  Je kan ook natuurlijke producten op basis van feromonen gebruiken om je voor te bereiden op evenementen waarvan je weet dat ze je huisdieren van streek zullen maken, zoals feestjes, dierenartsbezoeken of vuurwerk. We raden aan om Feliway (voor katten) en Adaptil (voor honden) te proberen. Een kalmerend voedingssupplement zoals Zylkène kan ook worden gegeven voor extra ondersteuning.

 4. Zorg voor een plek om zich terug te trekken: toegang tot een stille kamer, een schuilplaats onder een bed of hun favoriete knusse hoek, kan huisdieren een gevoel van veiligheid geven. Dit kan elke plekje in het huis zijn waar uw huisdier alleen en ongestoord kan zijn. Veel huisdierbezitters gebruiken een box of kooi als veilige plek voor hun hondje.

 5. Zorg ervoor dat ze regelmatig bewegen: activiteiten zoals wandelen of spelen zijn geweldige opties om stress te verlichten. Een fit huisdier is een tevreden huisdier. Wanneer we bewegen, geeft ons lichaam endorfines vrij: goed gevoel stofjes die onze perceptie van pijn verminderen.

 6. Zoek professionele hulp: als de situatie van uw huisdier niet verbetert met deze tips, kan een gedragsdeskundige voor dieren u helpen om te bepalen wat er aan de hand is en u manieren aanleren om uw huisdier te helpen ontspannen.