Your browser does not support JavaScript! De perfecte schuilplaats creëren | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Als je je huisdier zou kunnen vragen waar ze het meest bang voor zijn, zou hun antwoord waarschijnlijk 'vuurwerk' zijn. Als mensen associëren we dit met vrolijke feesten als Guy Fawkes Night, Halloween en Nieuwjaar, maar huisdieren voelen zich bedreigd door het lawaai en onbekende flitsen.

Dus, ook al kunnen we onze harige vrienden er niet van overtuigen dat vuurwerk niets is om bang voor te zijn, kunnen we ons wel voorbereiden en een veilige schuilplaats creëren waar ze zich kunnen terugtrekken.

Hoe bouw je een schuilplekje voor je huisdier?

1. Zoek een rustige plek in je huis weg van de ramen, en gebruik een krat, een kartonnen doos, een stoel of een tafel als frame voor je schuilplaats. Zorg ervoor dat je voor elk huisdier een aparte schuilplaats hebt!

2. Bedek je frame met een deken om een het gevoel te creëren dat ze volledig beschermd zijn (als je een doos gebruikt, zorg er dan voor dat deze stevig genoeg is zodat hij niet instort). Een deken helpt om de knallen te dempen.

3. Zet het bed van je huisdier erin. Door wat zachte dekens en / of kussens toe te voegen, wordt de binnenkant van het plekje extra gezellig en knus.

4. Leg er een aantal bekende voorwerpen in, zoals het favoriete speelgoed van je huisdier en een kledingstuk dat je niet meer gebruikt. De bekende geuren en positieve associaties zullen bijdragen aan het gevoel van veiligheid van je huisdier.

5. Zet een kom met vers water in de buurt (bang en dorstig is geen goede combinatie!).

Als je kat of hond de neiging heeft om erg angstig te worden, gebruik dan een op feromonen gebaseerde spray, halsband of diffuser (wij houden van Feliway voor katten en Adaptil voor honden).

Deze zijn mild, dus ze kunnen naast medicatie worden gebruikt, maar hun kalmerende effect is krachtig. Voor het beste resultaat start je hiermee een paar weken voor het evenement. Dit is ook wanneer je je huisdier kennis laat maken met hun nieuwe schuilplaats.

Andere tips

  • Een bang dier eet niet en gaat urenlang niet plassen. Voorkom dit door je huisdieren overdag te voeren en je hond voor het donker uit te laten. 

  • Sommige eigenaren van gezelschapsdieren vinden dat het afspelen van achtergrondmuziek, het openen van kranen of het verhogen van het volume op hun tv kan helpen hun huisdieren af te leiden van het lawaai. 

  • Kalmeer je kat of hond als ze troost zoeken, maar laat ze zich verstoppen of weggaan als ze daar de voorkeur aan geven. Als je ze binnenshuis houdt, zorg je ervoor dat ze veilig zijn, dus vergeet niet om deuren, ramen en luiken voor huisdieren gesloten te houden. 

  • Ontspan en geniet van het vuurwerk! Als je zelf kalm blijft, zal je huisdier dit aanvoelen.