Your browser does not support JavaScript! Een huisdier krijgen voor Kerstmis: vijf overwegingen. | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Een huisdier krijgen voor Kerstmis: vijf overwegingen.

Bijna elk gezin met kinderen zal vroeg of laat de vraag horen "Kan ik een hond krijgen voor Kerstmis?” En hoewel je huis openstellen voor een dier een prachtige ervaring kan zijn, zijn er enkele cruciale vragen die je jezelf zou moeten stellen voordat je de sprong waagt.

Alleen al vorig jaar ontving de Britse liefdadigheidsorganisatie Dog Trust 4827 telefoontjes van mensen die hun honden al na één maand na Kerstmis wilden wegdoen. Dat zijn bijna 5.000 verlaten honden. Met de slogan "Een hond is voor het leven, niet alleen voor Kerstmis", spoort het goede doel mensen aan om twee keer na te denken voordat ze huisdieren cadeau doen.

Wat u zou moeten overwegen

1. Uw huis

Je huisdier heeft basisbenodigdheden nodig zoals een bed, speelgoed, accessoires en eten. Heb je de ruimte voor al deze dingen? Dieren zoals hamsters zijn nachtdieren, dus je hebt een rustige kamer nodig waar ze overdag ongestoord kunnen rusten. Vanzelfsprekend zijn ze 's nachts lawaaierig.

2. Je levensstijl

Een huisdier verandert je routine. Honden moeten meerdere keren per dag worden gevoerd en uitgelaten worden en de kattenbak moet dagelijks worden schoongemaakt. Misschien moet je 's morgens vroeger opstaan en 's avonds naar buiten gaan, wanneer het donker en koud is. Huisdieren hebben aandacht, gezelschap en verzorging nodig! Veel honden kunnen niet goed overweg met langdurig alleen zijn. Ben je bereid om deze verantwoordelijkheid op te nemen?

3. Bijkomende kosten

Voedsel van goede kwaliteit is essentieel, maar ook vlooien- en wormbehandelingen, vaccinaties en ten minste één bezoek aan de dierenarts per jaar. Huisdierenverzekeringen kunnen een deel van de kosten dekken, maar dan moet u een maandelijks bedrag betalen, dat varieert afhankelijk van leeftijd, medische voorgeschiedenis en ras.

4. Tijd en energie

Alle dieren hebben dagelijks beweging nodig om te gedijen. Voor honden kan dit variëren van 30 minuten tot twee uur, afhankelijk van hun energieniveau, en katten hebben een sterk instinct om te jagen, te krabben en te klimmen. Stel jezelf de vraag of je de wilskracht hebt om elke ochtend met je hond te gaan wandelen, of het geduld voor een kat die het naar haar zin heeft gehad met uw bankstel... als haar favoriete krabpaal.

5. Reizen

Als u vaak onderweg bent, heeft u iemand nodig die op uw huisdier let terwijl u weg bent: of het nu een vriend is, een familielid of een oppas. Dit laatste kan natuurlijk in de papieren lopen.

Als je klaar bent voor een huisdier

Je hebt het onderzoek gedaan en je hebt lang en diep nagedacht over het aannemen van een harige vriend. De volgende stap is om te bepalen welk dier geschikt is, voor u en uw gezin.

Vergeet niet dat puppy's en kittens minimaal acht weken nodig hebben voordat ze volledig gespeend zijn. Dieren die te vroeg weggehaald zijn bij hun moeders, kunnen moeite hebben met zich aan te passen aan een nieuw huis en kunnen al zeer jong gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je een puppy alleen bij een erkende fokker koopt. Wij raden echter altijd aan om te adopteren als de eerste optie. Dierenasielen zitten overvol met liefhebbende huisdieren, die een permanent huis nodig hebben en deze dieren worden meestal gevaccineerd, gesocialiseerd en gesteriliseerd.

Hoewel de toewijding voor een huisdier intens kan zijn, heeft de liefde die je ervoor terugkrijgt geen prijs. Als je hebt besloten dat een huisdier echt iets voor jou is, gefeliciteerd! Er wacht je een geweldige tijd!