Your browser does not support JavaScript! Alles over huisdierenzweet | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

We weten allemaal hoe belangrijk het is om voor onze huisdieren te zorgen bij warm weer, zodat ze koel blijven en gehydrateerd blijven, maar heb je je ooit afgevraagd of je huisdier kan zweten? Net als mensen, kunnen katten en honden ook oververhitten, maar hun lichamen gaan er een beetje anders mee om dan de onze, lees verder om meer te ontdekken ...

In de zomermaanden en met stijgende temperaturen, kan je je afvragen of huisdieren zweten. Kort gezegd is het antwoord "Ja", maar niet op dezelfde manier zoals wij zweten. Het is algemeen bekend dat katten en honden reageren op warm weer en op momenten van angst of stress door te zweten door hun poten. Dit is waar, maar het is minder eenvoudig dan het klinkt.

Honden zweten door twee verschillende klieren, dit zijn merocriene klieren en apocriene klieren. Wanneer honden door hun poten zweten, is het door deze merocriene klieren, waardoor ze afkoelen en af ​​en toe pootafdrukken achterlaten. De andere, apocriene klieren, verminderen hun temperatuur niet fysiek, maar fungeren als een systemische reactie die het voor hun lichaam mogelijk maakt om met een hogere temperatuur (of een stressvolle situatie) te kunnen omgaan. Deze apocriene klieren bevatten ook zweetferomonen, die honden helpen elkaar te identificeren en essentiële informatie door te geven, bijvoorbeeld hun geslacht.

Naast hun poten, het hoofdmechanisme om af te koelen, koelen ze af door te hijgen. Wanneer honden hijgen, verdampen ze vocht van hun tong en neuspassage, en daardoor koelen ze af als lucht over het vochtige weefsel passeert. Dit verschilt niet van de manier waarop mensen zweet verdampen om af te koelen. Een andere manier waarop honden hun temperatuur reguleren, is door vasodilatie. Dit is wanneer hun bloedvaten uitzetten en dus het warme bloed dichter bij het oppervlak van de huid brengen, waardoor het kan afkoelen. Dit koelere bloed stroomt dan terug naar het hart en vermindert de algehele temperatuur van de hond. Slim, niet?

Katten zijn een beetje complexer als het gaat om het afkoelen. Net als honden zweten ze ook door hun pootkussens, maar omdat ze niet hijgen, moeten ze op andere slimme manieren vertrouwen om comfortabel te blijven. Een manier waarop ze dit doen, is door zich te verzorgen. Terwijl ze zichzelf likken, verdampt hun speeksel en koelen ze af. Nog een methode is rusten in koelere ruimtes en zich languit neervleien op een koud oppervlak, zoals tegels of een lege badkuip.

Voor huisdierouders is het natuurlijk geen nieuws dat katten en honden meestal hun jassen uitdoen als de seizoenen veranderen, waardoor ze minder harig zijn, wat comfortabeler is bij warmer weer. Je kan ze gerust hierbij helpen (en het harige huishouden verminderen) door ze regelmatig te verzorgen. Het is niet nodig om te veel bont te verwijderen, dit kan ze soms vatbaarder maken voor een hitteslag, maar ze netjes houden en een gezonde ventilatie mogelijk maken, is een wijs idee.

Omdat onze huisdieren anders zijn, is het belangrijk dat we ze nauwlettend in de gaten houden als het warmer is. Hier zijn signalen die kunnen wijzen op oververhitting:

- Uitdroging

- Hectisch hijgen

- Overmatig kwijlen

- Gedesoriënteerd handelen of een gebrek aan coördinatie

- Trillen of wiebelen

Als je huisdier een van deze symptomen vertoont, verplaats ze dan naar een koele plaats zodra je kan. Geef ze vers drinkwater en vraag advies aan de dierenarts.

Vergeet ook nooit de risico's van oververhitting in een hete auto in de zomer en bij een hittegolf, beperk je ook best de lichaamsbeweging op de warmste momenten van de dag. Onze huisdieren kunnen niet altijd communiceren als ze het te warm hebben. Wees dus altijd alert en voorzichting met onze pelsfamilie tijdens warme dagen.