Your browser does not support JavaScript! Hoe huisdierdiefstal te voorkomen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Het kan een harde realiteit zijn, maar de diefstal van huisdieren is in opkomst. De beste manier om er zeker van te zijn dat uw huisdier niet in gevaar is, is waakzaam blijven en bewust zijn van de risico's. Hier zullen we enkele aanwijzingen doorlopen hoe u uw harige familie het best kunt beschermen, en wat u moet doen, mocht het ergste toch gebeuren.

Blijf alert

Geen enkele huisdiereneigenaar wil het emotionele trauma van een gestolen huisdier ervaren en daarom kan het verstandig zijn om enkele maatregelen te treffen om het risico op het ondenkbare te verminderen. Terwijl deze misdaden vaker in het nieuws komen, en het aantal diefstallen van huisdieren stijgt, is het de moeite waard om te onthouden dat dit nog steeds een relatief zeldzaam fenomeen is en er is dus geen reden tot onnodige paniek.

Waarom worden ze gestolen?

Diefstal van dieren kan om een aantal redenen  zijn, maar meestal is het voor financieel gewin. Het kan dan gaan over het beloningsgeld claimen, huisdieren vasthouden voor losgeld of door puppy-boeren, met als doel deze pups op te verkopen.

Welke rassen lopen het meest risico?

Elke hond kan een doelwit zijn, maar je kan wel het risico afwegen door te weten welke rassen populairder zijn. De meest populaire honden variëren van kleinere rassen zoals Pommeriaan, Chihuahua en Maltees, tot meer robuuste rassen zoals Staffordshire Bull Terriers en Franse Bulldogs. Dit is natuurlijk geen garantie dat je meer of minder risico loopt, omdat opportunistische dieven minder kieskeurig zullen zijn dan een georganiseerde bende, maar als je één van deze honden hebt, is het de moeite waard om extra alert op wandelingen te blijven.

Manieren om te voorkomen dat uw huisdier wordt gestolen

- Laat uw huisdier nooit alleen achter op een plaats die gemakkelijk toegankelijk is voor dieven, zoals vastgebonden buiten een winkel, in een onbewaakte auto of in een zichtbare tuin met een laag hekje.

- Plaats geen foto's van uw hond op een vaak  bezochte locatie op sociale media. Het zal een voordeel bieden aan dieven die uw reguliere routine en route zullen kennen

- Wees alert wanneer u met uw hond uit wandelen gaat en zorg ervoor dat u een betrouwbaar commando hebt dat ervoor zorgt dat ze snel naar u toe komen ze worden geroepen.

- Zorg ervoor dat uw huisdier een ID-tag heeft bij wandelingen en, zoals wettelijk verplicht, een microchip hebben

- Vergrendel ramen en deuren als u uw huisdier alleen thuis laat om ervoor te zorgen dat inbrekers niet in staat zijn om gemakkelijk toegang te krijgen tot uw huisdier

 Wat u moet doen als uw huisdier is gestolen 

- Als u niet zeker bent of uw hond verdwaald of  gestolen is, moet u ervoor zorgen dat u de lokale omgeving goed doorzoekt, alvorens alarm te slaan

- Neem contact op met de politie en rapporteer de diefstal zo snel mogelijk als u weet dat uw huisdier is gestolen. Vraag om een ​​misdaadreferentienummer om ervoor te zorgen dat deze is vastgelegd als een misdrijf in plaats van als een incident

- Waarschuw de microchip-database en rapporteer uw huisdier als vermist. Dit betekent dat, wanneer  iemand uw huisdier inlevert, dat u gemakkelijk gecontacteerd kan worden

- Verspreid het nieuws in uw omgeving, of dat via Facebook is of via posters in de lokale winkels. Informeer ook uw vaste dierenarts en lokale dierenasielen.

Er is geen waterdichte reden waarom bepaalde huisdieren gestolen worden, en dus hoeft u uw routine niet drastisch te veranderen of overdreven achterdochtig te zijn, maar alert blijven en een actieplan hebben in het geval dat het ondenkbare  gebeurt, geeft gemoedsrust en houdt uw huisdier zo veilig als maar kan.