Your browser does not support JavaScript! Reizen met huisdieren | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Elke huisdierouder die hun vriend al eens heeft meegenomen op reis, weet hoe zwaar dit kan zijn. En dan hebben we het nog niet over het schuldgevoel wanneer je ze moet achterlaten. Maar geen nood: als er een vakantie aankomt en je momenteel geconfronteerd wordt met dit dilemma, zal het artikel van vandaag je helpen.

Wanneer eigenaren van gezelschapsdieren niet kunnen beslissen of ze zouden reizen met huisdieren, vragen wij hen de volgende vragen:

  • Is dit de eerste keer dat ze zullen reizen met jou?
  • Is je huisdier al wat ouder?
  • Raken ze makkelijk gestrest?
  • Hebben ze gezondheidsproblemen?

Hoe meer je ‘ja’ hebt geantwoord op deze vragen, hoe meer we je willen aanraden om je huisdier thuis te laten. En terwijl de honden heel flexibel kunnen zijn als het gaat om verandering van omgeving, denken we dat de meeste katten beter af zijn als we thuis blijven. In deze gevallen is de beste optie dat een vertrouwde persoon (zoals een familielid of een oppasser) voor ze zorgt.

Aan de andere kant, als je huisdier een doorgewinterde reiziger is, die in goede vorm is en ervan geniet wanneer je erop uit trekt, zal je veel plezier beleven aan samen reizen. Hier zijn enkele tips om u op gang te helpen.

Vóór de reis

Het eerste wat je nodig hebt, is een geschikte draagmand (of een transportbox, voor grotere dieren). Zodra je dit hebt, plaats je deze alvast bij je thuis op de grond, zoveel dagen van tevoren als mogelijk, zodat je huisdier er vertrouwd kan aan geraken. Als je ze beloont wanneer ze erin zitten, kan je een positieve associatie creëren met de transportbox.

Het tweede is dat er contact met je kan worden opgenomen, voor het geval uw huisdier zou ontsnappen uit hun transportbox of zou verloren lopen tijdens de reis. Hiervoor moet u ervoor zorgen dat ze gechipt zijn (een wettelijke verplichting voor honden) en liefst ook een halsband en een naamplaatje dragen.

Een paar uur voor het vertrek gaan wandelen en voeren, zal ze ook helpen meer te ontspannen. We weten allemaal dat reizen met een volle maag niet het beste idee is! Tot slot, vergeet niet om een ​beetje voedsel (je kunt kleinere verpakkingen kopen voor de gelegenheid), een voederbak, eventueel medicatie en iets dat een vertrouwde geur heeft, zoals een deken of speelgoed, in te pakken.

Reizen met de auto

Als de enige keer dat je huisdier in de auto komt, is om de dierenarts te bezoeken, kan je dit best bijsturen. Bijvoorbeeld door korte trips te maken naar het lokale park of tijdens het boodschappen doen. Deze ‘oefenritjes’ versterken het idee dat met de auto reizen leuk is en niet eng, vooral als ze gepaard gaan met traktaties en beloningen.

Op de dag van vertrek zou het ideaal zijn als je een tweede persoon in de auto hebt. Op die manier kun jij je ogen op de weg houden, terwijl de andere persoon uw harige vriend kalmeert. Maar als in je eentje reizen de enige optie is, zijn er natuurlijke kalmerende producten die u kunt gebruiken om uw huisdier zich minder gespannen te laten voelen. De veiligste en meest betrouwbare opties zijn Adaptil (voor honden) en Feliway (voor katten). Beide producten bevatten feromonen die de natuurlijke, geruststellende hormonen nabootsen en helpen de dieren zich rustiger te voelen. Voor huisdieren die zeer angstig zijn of voor extra ondersteuning, raden we aan om de feromoonbehandeling te combineren met Zylkene, een natuurlijk supplement dat door het voer kan worden gemengd en geschikt is voor zowel korte als lange termijn gebruik. Begin de toediening best 1-2 dagen voorafgaand aan de reis.

Huisdieren moeten op de achterbank van de auto reizen en in een reisbox die bevestigd is aan de stoel. Het laatste wat je wil, is een transportbox die gaat schuiven en je huisdier nog meer angstig maakt! Als je op een lange reis gaat, neem dan regelmatig een pauze, zodat ze hun benen kunnen strekken en hun behoefte kunnen doen.

Tot slot, laat nooit uw hond of kat alleen in een geparkeerde auto. Dit is gevaarlijk om verschillende redenen: van diefstal tot oververhitting.

Reizen met de trein

De meerderheid van de treinmaatschappijen, die we hebben onderzocht in het Verenigd Koninkrijk en Europa, geven passagiers de mogelijkheid om maximaal twee kleine huisdieren gratis mee te nemen (een klein huisdier met een gewicht van 6 kg of minder). Ze moeten dan reizen in een drager op schoot of aan je voeten.

Grotere dieren zijn meestal ook toegestaan ​​aan boord, maar soms moet je een ​​kleine vergoeding betalen (hoewel geleidehonden gratis reizen). Het kan ook zijn dat ze tijdens de reis aan de lijn moeten en dat ze een muilkorf dragen.

Alleen geregistreerde geleide- of hulphonden zijn toegestaan ​​op de Eurostar treinen en de eigenaars moeten de boekingen en documentatie voorgaand aan hun reis regelen.

Reizen met het vliegtuig

Dit verdient een artikel op zich! Maar onze belangrijkste boodschap is: overweeg alle andere alternatieven alvorens op een vlucht te stappen met je huisdier. Hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen een kat of kleine hond toelaten in de cabine, hebben de meeste bedrijven verschillende beleidsmaatregelen voor zaken zoals soorten toegelaten transportboxen of het aantal dieren dat tegelijk in de cabine kan reizen. Dit kan een luchtvaartmaatschappij selecteren lastig kan maken.

Grote huisdieren zullen in het ruim moeten reizen: vaak een traumatiserende ervaring vanwege het lawaai, de slechte ventilatie, temperatuursveranderingen en de soms ruwe behandeling van hun reisboxen. Het is duidelijk waarom vliegen met uw huisdier niet de meest aantrekkelijke optie is! Het wordt echter, over het algemeen, wel als veilig beschouwd, dus als je geen andere keuze hebt, raden we je aan om uitgebreid onderzoek doen naar het onderwerp en de regels van de individuele luchtvaartmaatschappijen te bekijken.