Your browser does not support JavaScript! Bloemen en planten giftig voor honden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Voorgestelde producten

Ze kunnen er mooi uitzien in en rond het huis, maar veel populaire bloemen en planten kunnen gevaarlijk zijn voor onze hondachtige metgezellen. Van eenvoudige snijbloemen zoals lelies tot veel voorkomende tuinplanten zoals klimop: ontdek welke giftige planten je buiten het bereik van je hond moet houden en waarom.

Narcissen

Narcissen kunnen giftig zijn voor honden, meestal na het opeten van de bol, maar af en toe na het eten van de bloemkoppen. Op deze manier kunnen narcissen braken, diarree en sufheid veroorzaken, die, in ernstige gevallen, zelfs kan resulteren in uitdroging, bevingen en stuipen. Deze vergiftigingssymptomen zijn bij honden meestal te zien van 15 minuten tot 24 uur na inname. Andere lentebloemen, zoals krokussen en tulpen, worden beschouwd als minder toxisch, maar het wordt nog steeds aanbevolen om advies van uw dierenarts te vragen, als je denkt dat je huisdier ze heeft opgegeten.

Klimop

Honden die klimop eten (ook bekend als Hedera helix) gaan vaak kwijlen, braken of krijgen diarree. In meer ernstige gevallen zie je mogelijk bloed in het braaksel of in de uitwerpselen. Contact met klimop kan ook huidreacties, oogontstekingen, jeuk en huiduitslag veoorzaken. Het is belangrijk om te weten dat 'Poison Ivy' of Gifsumak (ook bekend als Rhus radicans) een andere plant is, die in Nederland gelukkig weinig voorkomt.

Hyacinten

Elk deel van een hyacint is giftig voor honden. Symptomen van vergiftiging slaan meestal op de maag, darmen en de hartfunctie, inclusief braken, diarree en abdominaal ongemak. Er bestaat een risico op een onregelmatige hartslag (aritmie) als een behoorlijke hoeveelheid wordt ingenomen.

Paardekastanje

Hoewel ernstige gevallen van vergiftiging zeldzaam zijn, kan inname van een paardekastanje bepaalde gastro-intestinale ongemakken veroorzaken, zoals kwijlen, kokhalzen, braken, diarree en buikpijn. De bolsters van de paardekastanje, evenals de kastanjes zelf, vormen ook een risico door mogelijks een darmblokkering te veroorzaken. Honden proberen meestal snel de ingenomen kastanjes uit te braken, wat betekent dat ze in de gaten gehouden moeten worden of er enige hulp of ondersteunend advies nodig is.

Eik / eikels

Blootstelling aan eikels bij honden is gebruikelijk in de herfst en de wintermaanden. Het aanwezige tanninezuur wordt als een gif beschouwd, dat schade aan de lever en de nieren kan veroorzaken. Tekenen omvatten braken, diarree (met of zonder bloed), buikpijn, lusteloosheid en sufheid. Ingeslikte eikels kunnen ook een darmblokkering veroorzaken.

Paddestoelen

Het meest voorkomende paddestoelenvergiftiging is door de Groene Knolamaniet (Amanita phalloides), die extreem giftig is wanneer ze wordt geconsumeerd door honden. Tekenen omvatten mild braken en diarree, maar kunnen leiden tot ernstigere spijsverteringsproblemen, neurologische (hersenen / zenuw) stoornissen en leverziekte.

Kerstster (Euphorbia)

Kerstster of Euphorbia komt oorspronkelijk uit Mexico en ze zijn bekend om hun weelderige bloei in december. Het eten van Kerstster kan kwijlen, braken en pijn in de mond veroorzaken, maar alleen als ze in grote hoeveelheden worden ingeslikt. Gelukkig bevat de plant een irriterend sap en is het onwaarschijnlijk dat een hond voldoende zou eten om ernstige schade te veroorzaken, vanwege de smaak en irritatie hiervan.

Amaryllis

Naast Kerstster is Amaryllis een topper onder de kerstplanten en ze kunnen tot twee maanden bloeien. De stengels, bloemen en bollen bevatten fenanthridine-alkaloïden, die giftig zijn voor honden. De hoogste gehaltes bevinden zich in de bollen. Het eten van Amaryllis kan braken, veranderingen in bloeddruk, beven en aanvallen veroorzaken.

Maretak

Maretak is één van de meest giftige planten voor honden. Als het wordt gegeten, kan het leiden tot braken, diarree, moeilijke ademhaling, shock en zelfs de dood door een hartaanval.

Hulst

Hoewel de besjes een belangrijke bron voor wintervoedsel voor vogels zijn, zijn ze giftig voor honden. Verschillende variëteiten hulstbessen omvatten saponinen, die ernstig braken en diarree kunnen veroorzaken bij inname. Andere symptomen zijn kwijlen, lippen smakken en hoofd schudden. Er is ook het meer voor de hand liggende probleem van de stekelige bladeren, die mogelijk verwondingen aan het gezicht, de ogen en de voeten veroorzaken.

Lelies

Een favoriete bloem voor velen, maar lelies zijn giftig voor onze huisdieren, vooral voor katten. Ze bevatten zeer giftige stoffen. Zelfs het water uit de vaas kan potentieel dodelijk zijn! Hoewel lelies niet zo'n ernstig een risico vormen voor honden, zijn ze nog steeds gevaarlijk - je moet contact opnemen met je dierenarts als je vermoedt dat je hond ze heeft gegeten. Overigens worden alle soorten van de lelie-famillie geacht gevaarlijk te zijn voor honden.

Lelies zijn vooral erg gevaarlijk voor katten, waarbij de primaire toxische effecten op de nieren zijn. De eerste tekenen van toxiciteit zijn braken, lusteloosheid of een gebrek aan eetlust. Naarmate het toxine de nieren begint te beïnvloeden, gaan deze tekenen verergen en gaat de nierbeschadiging verder. Zonder snelle behandeling door een dierenarts kan de kat binnen ca. 36-72 uur nierfalen ontwikkelen.

Kerstroos

Kerstroos, of ook bekend als Helleborus niger, zijn winterharde planten, en, desondanks hun naam, zijn ze niet verwant aan gewone rozen en bloeien ze zelden in december. Ze bevatten giftige cardiotoxinen en kan, als ze door een hond worden gegeten, diarree, koliek, lusteloosheid, kwijlen en buikpijn veroorzaken. De hele plant is giftig, inclusief de wortels, stengel en bloemen.

Minder giftige planten

Fuchsia, kamperfoelie, vuurdoorn en lijsterbes zijn niet zeer giftig, maar moeten nog steeds worden vermeden, omdat ze wat gastro-intestinale ongemakken kunnen veroorzaken.