Your browser does not support JavaScript! Spinnen: de magische kracht van katten | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

We weten allemaal dat katten spinnen als ze zich tevreden voelen en de meeste eigenaren onder ons ervaren deze fijne sensatie als onze poes op onze schoot ligt (of bovenop datgene waar we ons op moeten concentreren zoals ons toetsenbord, onze notities of belangrijke documenten).

Jonge katjes leren om te spinnen als een manier om hun moeder te laten weten dat alles goed gaat met hen. De moederkat spint dan terug om ook haar kittens te laten weten dat ze ontspannen en tevreden is. Zo begint spinnen dus als een vorm van communicatie en we moeten ons eigenlijk erg bevoorrecht moeten voelen als ze dat in onze aanwezigheid doen omdat ze daarmee aangeven dat ze ons als hun ouders zien!

Maar wist u dat ze ook om andere redenen kunnen spinnen?

Het is bekend dat katten ook spinnen als ze gewond zijn, pijn voelen (zoals bij een bevalling) of zelfs bang zijn (bij de dierenarts). Hoewel de ware oorzaak niet bekend is, wordt vermoed dat het spinnen wordt gebruikt als een middel om zichzelf te kalmeren of zelfs genezing te bevorderen. Spinnen verbruikt veel energie, dus katten doen dit om een ​​specifieke reden... maar welke? Als het gaat om overleven, verspilt de natuur nooit energie.

Het meest opmerkelijke aspect hier is dat wetenschappers al een tijdje weten dat trillingen op specifieke frequentieniveaus genezing kunnen bevorderen. Gedacht wordt dat deze trillingen botgroei teweeg kunnen brengen, zelfs wanneer het bot is gebroken. Vrij opmerkelijk dus.

Veel van dit onderzoek werd decennia geleden uitgevoerd in de voormalige Sovjetunie met name in sporttraining en geneeskunde. In 2001 nam wetenschapper Elizabeth von Muggenthaler (bio-akoestisch expert) de spingeluiden op van 44 katachtigen (waaronder jachtluipaarden, poema’s en huiskatten). Zij ontdekte dat katachtigen spinnen binnen een bereik van 25-150 Hertz, waarbij de gemiddelde huiskat spint tussen 25 en 50 Hz. Interessant genoeg treedt binnen deze frequenties een toename op van de botdichtheid, pijnverlichting en genezing.

Zoals Muggenthaler concludeerde:

“Een inwendig genezingsmechanisme zou voor een langere hersteltijd en een behoud van sterke spieren en botten in zittende toestand voordelig zijn”.

Het andere (anekdotische) vermogen dat katten hebben is ‘genezing door associatie’. Dit is simpelweg het sympathieke vermogen dat katten hebben om ziekten bij mensen te genezen, simpelweg door bij ze in de buurt te blijven. Veel mensen zweren dat hun migraine verdwijnt als een kat dichtbij hen spint of dat hun maagpijn vermindert als een kat op hun buik ligt. En de meeste kattenbezitters herkennen onmiddellijk het gevoel van ontspanning en comfort dat ze van hun kat krijgen.

Studies suggereren zelfs dat de aanwezigheid van katten stress, hoge bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen - wat betekent dat je langer kunt leven als je een kat hebt! We beginnen nu pas de gezondheidsvoordelen te begrijpen die katten in ons leven kunnen geven, maar als je toch nog een reden nodig had om een kattenvriend te adopteren, dan heb je die hierbij gekregen.