Your browser does not support JavaScript! Hoe train je je hond om samen te gaan hardlopen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Of je nu een beginnende jogger bent of een marathonloper, een harige metgezel die meeloopt, kan zowel voor jou als je hond voordelen opleveren. Benieuwd hoe je je hond kunt laten meejoggen?

Honden zijn de perfecte loopgezellen: ze zijn enthousiast, zeer gemotiveerd en altijd bereid om tijd met je door te brengen. Maar een goede voorbereiding is alles, dus als eerste moet je ervoor zorgen dat ze klaar zijn voor de uitdaging.

Volwassen honden met veel uithoudingsvermogen, zoals Labradors, Golden Retrievers, Jack Russels, Beagles of Duitse herders zijn geweldige hardlooppartners. Aan de andere kant kunnen puppy's, oudere honden, pups met korte benen of brachycephalische rassen (Mopshonden, Engelse Bulldogs, enz.) veel kwetsbaarder zijn voor blessures, ademhalingsproblemen of oververhitting.

Onthoud dat veiligheid voorop staat, dus als je niet zeker weet of je hond fit genoeg is om te rennen, neem dan contact op met je dierenarts voordat je aan dit avontuur begint.

De volgende is uitrusting: je hebt een stevige leiband nodig (je kunt hem aan je taille vastmaken met behulp van een riem of een speciale hands-free leiband), een harnas, een opvouwbare drinkbak, wat poepzakjes en een paar snoepjes. Dat is alles, je bent klaar!

Als het gaat om de training, begin langzaam. Net als iedereen die begint met een fitnessprogramma, kan je hond vanaf het begin geen lange afstanden afleggen. Begin dus aan een comfortabel tempo, loop gedurende ongeveer 10-15 minuten en houd hun reacties in de gaten, zowel tijdens als na het hardlopen. Om de paar weken, kun je een extra halve kilometer toevoegen aan je hardloopsessie, afhankelijk van hoe je beide vooruitgaat. Houd het vooral plezierig!

Enkele aanvullende tips:

  • Vergeet niet op te warmen. Een korte wandeling voordat je begint te rennen, kan een kans zijn voor je pup om zijn spieren te strekken, maar ook om zijn of haar behoefte te doen.
  • Je hond kan afgeleid worden door dingen als vliegende ballen of andere voorbijgaande pups. Als dit te vaak gebeurt, kun je het commando 'Nee' gebruiken zodat hij gefocust blijft.
  • Combineer wandel- en hardloopintervallen om de dingen gevarieerd en licht te houden, vooral in het begin, wanneer je geleidelijk je uithouding opbouwt.
  • Het is belangrijk om dingen niet te forceren. Als je hond oververhit lijkt te raken of abrupt stopt, zoek dan een plekje in de schaduw om uit te rusten.
  • Neem altijd water mee. Honden oververhitten een stuk sneller dan mensen, dus het is belangrijk dat je regelmatig een drinkpauze neemt. Na een tijd zal je leren hoe vaak je hond moet drinken.
  • Let op hun poten om er zeker van te zijn dat er geen schaafwonden of krassen zijn. Als algemene regel geldt dat hardlopen op gras of een onverhard pad gemakkelijker is voor de gewrichten en voetzooltjes van je harige vriend dan op een stenen ondergrond.
  • Na je rondje en als je éénmaal de kans hebt gehad om af te koelen, beloon je je hond met veel lof en misschien een traktatie of twee. Vaak is een gedeelde overwinning de grootste!