Your browser does not support JavaScript! Simpele traingstips | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Als je, net zoals wij, de smetteloze, prachtig getrainde honden op televisie hun kunstjes ziet showen op bijvoorbeeld Crufts, zal je waarschijnlijk ook moeten glimlachen als je je voorstelt hoe je eigen huisdier het zou doen op een prestigieuze competitie (“Voorlopig alles onder controle… ah, oh jee – hij heeft de baan verlaten om aan de juryleden te gaan snuffelen!”). Met dat in gedachten, dachten we dat we enkele eenvoudige trainingstips zouden delen...

Gebruik altijd positieve aansporing

Positief aansporen is een manier om uw huisdier aan te moedigen goed gedrag te herhalen door een beloning te combineren met een commando. Met oefening leert hij het prettige gevoel van de beloning (zoals een traktatie, complimenten en een stevige aai) te associëren met het gedrag, en zal hij dus gedrag op commando beginnen uit te voeren. Positieve aansporing is effectief, vriendelijk en plezierig voor uw huisdier!

Oefen weinig en vaak

De beste manier om een nieuwe vaardigheid te leren, is door weinig en vaak te oefenen (als u erover nadenkt, geldt dit voor de meeste dingen die we leren). Als u bijvoorbeeld uw hond wilt leren zitten, oefen dan elke dag een korte tijd, met veel traktaties en lof, om ervoor te zorgen dat uw hond niet moe, gestrest of verveeld raakt.

Wees consequent

Zorg ervoor dat iedereen die met uw hond omgaat dezelfde opdrachten gebruikt. Als iedereen in uw huishouden verschillende commando's gebruikt (en iemand laat hem nog steeds op de bank zitten), krijgt u een nogal verwarde hond.

Timing is de sleutel

Een klikker kan uw hond helpen om het exacte gedrag dat u wilt te associëren met de beloning. Klik als uw hond de opdracht uitvoert, (bijvoorbeeld 'zitten') en geef vervolgens de traktatie. Dit zal helpen te zorgen dat hij zich niet afvraagt wat hij heeft gedaan om de traktatie te ontvangen. Vergeet niet om uw hond na het klikken altijd een traktatie te geven, zelfs als u per ongeluk klikt, om de associatie in zijn hoofd tussen de klik en een beloning tot stand te brengen.

Zorg dat u het verkeerde gedrag niet versterkt

Het kan moeilijk zijn, maar probeer niet toe te geven aan de volharding van uw hond. Als hij bijvoorbeeld blaft totdat u zijn bal gooit, en u doet dat dan, dan zal hij denken dat alles wat hij hoeft te doen is blijven blaffen om u te laten gooien. Negeer hem in plaats daarvan als hij blaft, of zorg ervoor dat hij een positieve opdracht heeft uitgevoerd, zoals 'zitten' voordat u gaat gooien.