Your browser does not support JavaScript! Ontdek en behandel gedragsproblemen bij uw hond | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Ontdek en behandel gedragsproblemen bij uw hond

Niet alle honden zijn hetzelfde, zelfs broertjes en zusjes uit hetzelfde nest hebben zeer verschillende karakters en persoonlijkheden. Honden, net als mensen, zijn individuen (gelukkig maar!) en het is erg belangrijk om de gedragingen van de rassen te matchen met de thuisomgeving die u de hond aanbiedt. Bijvoorbeeld, u zal geen Alaska Malamute in een kleine flat houden, of een Labradoodle of Terrier als u niet instaat bent het dier dagelijks voldoende beweging te bieden. Veel gedragsproblemen komen voort uit het niet voldoen aan de behoefte van uw hond (of dat nou om beweging, vriendschap of doodgewone aanwezigheid gaat), of uit het feit dat de hond niet begrijpt dat hij onderaan de familiehiërarchie staat. Een hond weet de juiste plek onderaan in de hiërarchie in te nemen binnen een gezin en is daar een gelukkig en evenwichtige individu. Hij heeft niet de behoefte om zich constant opnieuw een positie boven de mensen in het gezin te verwerven, of dat nou een kind is of een volwassene.

Dus de eerste vraag die u zichzelf moet stellen, als u het gevoel heeft dat u een hond met gedragsproblemen heeft, is “Heb ik een omgeving voor mijn hond die passend is voor de karaktereigenschappen van het ras?” en “Heeft mijn hond de juiste positie aangenomen binnen ons gezin?”.

Als u bij beide vragen een goede uitkomst heeft is het tijd om te bekijken of de gedragsproblemen misschien voortkomen uit medische klachten.

Vertoont uw hond één van deze gedragingen?

  • Actief: Agressie, destructief gedrag, plassen of poepen in huis, overmatige blaffen, zelfverminking.
  • Passief: Doet heel weinig, niet eten, ongelukkig of depressief, slaapt meer dan normal, verbergt zich.

Zowel het actieve als het passieve gedrag kan aantonen dat de hond iets dwars zit.

Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Pijn/ ziekte
  • Sociale interactie met andere huisdieren
  • Angst en de behoefte aan veiligheid

Het herkennen van de oorzaken van stress en deze weghalen is belangrijk zodat uw hond niet eronder hoeft te blijven lijden. Bovendien kunnen deze gedragingen een gewoonte worden en daarmee potentieel gevaar opleveren voor zowel de hond als de eigenaar. Zoals eerder benoemd, het is zeer belangrijk om alle medische oorzaken uit te sluiten door eerst uw dierenarts te bezoeken omtrent de gedragsproblemen.

Er zijn echter oorzaken van stress die niet voorkomen kunnen worden. In de vakantieperiode kunnen stress factoren als reizen, een nieuwe omgeving of achter blijven op een onbekende plaats (kennel of pension) tijdelijk stress veroorzaken.

Voor deze tijdelijke oorzaken is er een breed scala aan producten te krijgen die helpen bij het verminderen van deze externe stressfactoren.

Het is belangrijk dat u de therapieën de tijd geeft om hun werk te doen. Leest u dus de bijsluiter en instructie zorgvuldig door.